Vyzkoušejte naše ověřené recepty na výborné vánoční cukroví

14.12.2021 Ivana Sdílet

Domovem se nese vůně vanilky, v troubě se pečou koláčky a děti už nedočkavě odpočítávají dny do Vánoc. Advent a s ním spojená příprava vánočného cukroví má svoje nezaměnitelné kouzlo. Receptů na vánoční cukroví sice najdete na internetu mnoho, ne všechny ovšem fungují. Proto jsme pro vás připravili odzkoušené a zároveň nenáročné recepty na drobné a nepečené vánoční cukroví.

 

Jestli plánujete během svátků držet dietu, doporučujeme vám tento článek raději rychle zavřít. Dnes si totiž připravíme tradiční vánoční cukroví, ve kterém se rozhodně nešetřilo surovinami.

Každý, kdo už v životě něco upekl, může potvrdit, že úspěch závisí do velké míry i od kuchyňského vybavení. Jestli máte starý mixér, výsledek nikdy nebude takový, jaký byste mohli ocenit použitím modernějších spotřebičů. Pokud už dlouho uvažujete nad koupou nového vybavení, teď je na to ideální čas. Klikněte na Okay.cz nebo Alza.cz a vyberte si kvalitní mixér či kuchyňskou váhu. Jestli si nové kuchyňské pomocníky objednáte teď, stihnete ještě letošní vánoční pečení.

 

 

Drobné vánoční cukroví

 

Drobné vánoční cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční sladkosti. První recept, který jsme si pro vás připravili, se u nás dědí z generace na generaci. Léta jsme ho vylepšovali a nahrazovali jednotlivé suroviny tak, aby byl výsledek dokonalý. I když působí na první pohled nenápadně, garantujeme vám, že jemná máslově vanilková chuť vás okouzlí.

 

Jemné vanilkové sušenky

 

Ingredience:

100 g hladké mouky

400 g bílé špaldové hladké mouky

100 g práškového třtinového cukru

250 g másla

2 ks vanilkového třtinového cukru

1/2 prášku do pečiva

2 vajíčka

2 žloutky

 

vykrajovani kolacku do testa

 

Postup:

Na desku nasypeme polovinu mouky, cukr, vanilkový cukr a polovinu nakrájeného másla a zlehka promícháme. Přidáme další mouku, prášek do pečiva a zbytek másla, které opět jemně nakrájíme nožem. Do středu dáme vajíčka. Ze směsi vypracujeme těsto. Když je hotové, zabalíme jej do fólie a vložíme na půlhodinu do lednice. Po třiceti minutách ho vybereme a po částech vyválíme na pomoučené desce. Potom můžeme začít vykrajovat. Čím rozmanitější tvary vyberete, tím lépe. Krásné vykrajovátka s vánočními motivy koupíte například na 4home.cz. Vykrojené cukroví uložíme na vymazaný plech. Koláčky potřeme vajíčkem, ve kterém jsme rozmíchali trochu vodu a práškového cukru. Před pečením můžeme cukroví ozdobit mandlí a posypat směsí křišťálového a vanilkového cukru nebo mletými mandlemi s cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 10–15 minut podle tloušťky těsta. 

 

upecene cukrovi na plechu

 

Vanilkové rohlíčky

 

Tyto rohlíčky můžete ozdobit vždy jinak a z jednoho receptu tak můžete jednoduše vykouzlit více různých druhů cukroví. A navíc jejich příprava je skutečně snadná, takže ji zvládne i úplný začátečník.

 

Ingredience:

200 g hladké mouky

140 g másla

70 g mletých vlašských ořechů

40 g práškového cukru

1 vanilkový cukr

cukr a čokoláda na ozdobení

 

Postup:

Všechny ingredience spolu smícháme a vypracujeme hladké těsto. Z těsta následně tvarujeme rohlíčky. Hotové rohlíčky dáme na plech s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180 stupňů pečeme přibližně 15 minut.

Když jsou rohlíčky upečené, můžeme je začít zdobit. Část rohlíčků obalíme ve směsi práškového a vanilkového cukru a druhou část namáčíme do čokolády, kterou jsme si připravili z másla a čokolády na vaření. 

 

vanilkove rohlicky na plechu

 

Vánoční cukroví nepečené

 

Recepty na nepečené vánoční cukroví ocení všichni ti, kteří mají na přípravu koláčků málo času. Nepečené cukroví stihnete bez problémů připravit těsně pře Vánocemi.  

 

Rumové kuličky s ořechy a rozinky

 

Tento recept jsme objevili v knize Pečeme na Vánoce od Hany Sedláčkové a hned nás zaujal. Jestli také patříte k těm, kteří rádi sbírají recepty a často zkoušejí nová jídla, klikněte na Knihydobrovsky.cz nebo Martinus.cz a budete překvapeni, kolik skvělých kuchařských knih, nejenom s vánočním cukrovím, je momentálně v nabídce.

 

Ingredience:

200 g rozinek

0,2 l rumu

200 g pomletých ořechů

150 g práškového cukru

100 g nastrouhané čokolády na vaření

100 g rozdrcených piškotů

ořechy, kokos nebo kakao na obalování

 

Postup:

Rozinky umyjeme, osušíme, zalijeme rumem a necháme přes noc namáčet. Na další den k nim přimícháme ořechy, cukr, čokoládu a piškoty, které jsme před tím rozmačkali válečkem. Všechno spolu dobře promícháme a tvarujeme malé kuličky. Ty následně obalujeme v pomletých ořechách, kokose nebo kakau.

 

rumove kulicky

 

Kokosové kuličky s mandlemi

 

Ingredience:

1 Salko

250 g kokosu

 

Postup:

Salko a kokos spolu dobře smícháme tak, aby nám vznikla hmota, ze které se dají snadno tvarovat kuličky. Jestli je těsto příliš řídké, můžeme přidat ještě trochu kokosu. Tvarujeme kuličky. Dovnitř každé kuličky vložíme mandli. Hotové kuličky obalíme v kokosu nebo nastrouhaných ořechách. Vložíme do papírových košíčků, které seženeme například na eshop.Tescoma.cz a necháme chvíli ztuhnout.  

 

kokosove kulicky

Přejeme vám dobrou chuť a krásné vánoční svátky.