Jak odstranit rez

17.07.2019 Barbora Bydlení Sdílet
Jak odstranit rez

I vás trápí rez? Nabízíme vám několik návodů, jak se zbavit rzi rychle, jednoduše a navíc i levně.

 
Pro rez je charakteristický červenohnědý povlak. Tvoří se zpravidla na kovových předmětech a není zrovna lákavý svým vzhledem. Nic to, existuje několik možností, díky kterým už odstranění rzi nebude tragédie. Způsoby vám prozradíme v následujících návodech.

 

Jak odstranit rez z kovu


Způsobů, jak odstranit rez z kovu je hned několik. Volit přitom můžete přírodní, ale i chcemické prostředky. Ukážeme vám, jak na to.
 

»Jedlá soda
Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte pastu. Tu následně naneste na zrezivělé místo a nechte hodnou chvilku působit. Poškozené místo následně vydrhnete kartáčem nebo zubním kartáčkem a nakonec opláchněte vodou.
 

»Šťáva z citronu a ocet
Tento způsob je určen zejména pro menší předměty. Důvod je prostý. Zrezivělý předmět totiž musíte do octa namočit, a to i na několik hodin. V případě, že předmět stále zůstává rezavý, postup opakujte. Předmět následně jen z octa vytáhnete a rez setřete. Kromě octa můžete použít i štávu z citronu nebo limetky, postup zůstává stejný.
 

»Coca-Cola
Osvědčený odstraňovač rzi je i oblíbený kolový nápoj. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou, která si hravě poradí s téměř každou nečistotou. Při čištění postupujete stejně jako při octě či citrónové šťávě. Předmět do nápoje namočíte a necháte několik hodin pracovat za vás.

coca cola jak vycistit rez vasekupony.cz

»Chemie
Použít však můžete i o něco drastičtější metodu, a tedy použít přímo přípravek na odstranění rzi. V obchodě si dokážete zakoupit prostředky přímo na odstranění rzi, při ktorýchsa vždy držte návodu na obalu.


 
Rez na látce? žádný problém


I když se rez tvoří jen na kovových předmětech, velmi jednoduše se umí dostat i na naše oblečení. Kovové patenty na kabelce, různé zipy či kombíky se nejednou vědí postarat o pořádnou neplechu. S menšími skvrnami si hravě poradí i obyčejná mýdlová voda a jelení lůj, při těch pevně ulpívajících sáhněte po citrónové vodě a soli, z nichž vymést hmotu, kterou následně postižené místo potřete a necháte působit. Na závěr oblečení vyperte v pračce a máte vyhráno.
 
Použít však můžete i mnohem radikálnější způsob, i když zde se může stát, že se nakonec budete muset s oblečením i tak nadobro rozloučit. Použít totiž můžete i chcemické prostředky, například ten, na čištění rzi z toalety. Přípravek jen jednoduše nakapete na postižené místo, necháte zhruba 30 minut působit a následně ho vyperete v pračce. Zde však chceme připomenout, že protože jde o poměrně agresivní prostředky, zejména barevné oblečení může v postižených místech vybledlé oblečení budete muset i tak vyhodit.


 
Rez na toaletě


Rez na toaletě nevypadá zrovna velmi vábně. Nic však není ztraceno. V případě, že i vás trápí stejný problém, určitě čtěte dále. Nejdříve vaši toaletu důkladně vyčistěte běžným čisticím prostředkem a následně ji zasypte jedou sodou a pořádně vydrhněte štětkou. Použít také můžete směs octa a vařící vody. Ohřejte asi jeden litr vody, do které vlejete zhruba 250 mililitrů octa. Takto připravenou směs nalijte po vyčištění do toaltey a opět vydrhněte.


 
Rzi se můžete zbavit i mechanicky


Na závěr ještě jedna rada. Vpřípadě, že se vám nedaří rez odstranit žádným z uvedených způsobů, vyzkoušejte se jí zbavit mechanickým způsobem. Zkusit můžete klasické broušení s brusným papírem, přičemž jeho hrubost vybírejte podle materiálu, se kterým budete pracovat. Tento způsob se však doporučuje aplikovat pouze na předmětech, které se nebojíte poškrábat, protože jejich povrch lze při broušení poškodit.
 
Tak co, poradili jsme vám? Jak vidíte, čištění rzi už nemusí být tragédie.