Jak upéct chléb doma rychle a snadno

06.04.2020 Kristína Volný čas Sdílet
Jak upéct chléb doma rychle a snadno

Už déle přemýšlíte nad tím, že byste si doma upekli svůj vlastní chléb, ale dosud jste na to důvěra? Nabízíme vám několik receptů, díky kterým to zvládnete raz dva. Vždyť nakonec, doma upečený chléb voní mnohem lépe než ten kupovaný, viď?

Chléb, zda celkově pečivo, rozhodně patří mezi nejvíce vyhledávané potraviny, které se na našich stolech objevují denně. Saháme po nich nejen v čase snídaně, ale jsou také mimořádně oblíbeným druhem svačiny nebo večeře. Zkoušeli jste si už chlebíček upéct doma? Nebojte se, není to vůbec takové náročné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud navíc vlastníte domácí pekárnu, úspěch je předem zaručen. Nabízíme vám výběr top receptů, z nichž si jistě každý vybere ten svůj.
 
 

Kváskový chléb

Kváskový chléb patří snad mezi ten nejoblíbenější. Recept, který jsme si pro vás vybrali sice patří mezi ty časově náročnější, výsledek však určitě bude stát za to.

Ingredience:

Kvásek:
→ 2 PL kvásek žitný
→ 50 g voda
→ 50 g mouka žitná
 

Těsto:
→ 700 g pšeničná mouka hladká
→ 450 g voda
→ 1 KL kmín
→ 1 KL sůl

Kváskový chléb vasekupony.cz

Postup:
Prvním krokem je připravit si kvásek. Smíchejte si 2 polévkové lžíce žitného kvásku s 50 g žitné mouky a stejným podílem vody. Ze surovin si vypracujte kašičku, kterou odložíte na noc na místo, které má stálou teplotu. Ideální je trouba nebo mikrovlnka. Ráno bude už kvásek vykynutý a vy se tedy můžete pustit do přípravy. Do větší misky smícháte suroviny, které jsou určeny na přípravu těsta, přidáte vykynutý kvásek a míchate, dokud těsto nezůstane hladké a vláčné. Následně z něj vytvarujete bochník, který ze všech stran pomoučníme, přikryjete utěrkou a opět vložíte do mikrovlnky na přibližně 30 minut. Po uplynutí času těsto posolíme, pořádně promícháme a vložíte zpět do misky a i mikrovlnky. Tento proces opakujete každých 20 minut přibližně 2 hodiny. Po jejich uplynutí těsto opět pořádně promícháme, vytvarujete bochník, vložíte do šátky a opět necháte odpočívat přibližně 3 hodinky (jak jinak, také v mikrovlnce). Následně si necháte vyhřát troubu na 250 ° C. Na spodek vložíte menší plech naplněný vodou a vyšší plech, kde po jeho nahřátí umístěte chléb. Ten následně pokropíte studenou vodou a nařežete dokríže. Chléb pečete zhruba 15 minut, následně snížíte teplotu na 200 ° C, opět ho postříkáte vlažnou vodou a pečete dalších přibližne 45 minut. Po upečení chlebík vyjměte z trouby, opět pokropte vodou a přikryjte vlažnou utěrkou dokud nevychladne.
 
 
»Náš tip: Zatoužili jste po domácí pekárně, ale nechcete utrácet spoustu peněz? Tak využijte skvělé Alza slevy a nakupte si ji s výraznou slevou.


Špaldový chléb

Špaldový chléb je nejen, že zdravý a chutný, navíc ho zvládnou i úplní začátečníci.
 

Ingredience:
→ 1 KL sušené droždí
→ 1 PL cukr
→ 3 šálky teplé vody
→ 5,5 šálků celozrnné špaldové mouky
→ 1 PL ocet
→ 1 KL sůl
→ 1 PL olivový olej
→ slunečnicová nebo dýňová semínka

špaldový chléb vasekupony.cz

Postup:

Do misky nalijeme teplou vodu, přisypeme 1 PL cukru + droždí a necháme hmotu 10 minut odstát. V momentě, kdy se začnou na povrchu tvořit bublinky víme, že kvasnice začali pracovat a my můžeme pokračovat. Do misky přisypeme 2 šálky mouky a pořádně promícháme. Následně přidáme další dvě šálky mouky, ocet, olej a sůl a znovu promícháme. Na závěr vysypeme zbytek mouky, semínka a pořádně promícháme, přikryjeme a necháme těsto kynout na teplém místě (mikrovlnka nebo trouba) přibližně jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme do dvou forem, které jsme předtím vymazali olejem a necháme dalších 30 minut kynout. Na závěr chlebíčky posypeme semínky, vložíme do předem vyhřáté trouby (180 ° C) a pečeme asi 35-40 minut.
 

Banánový chléb

Pekly jste už banánový chlebíček? Ne? Tak na co čakáte. Banánový chlebíček je výborný nejen na snídani, představuje i velmi příjemnou chuť večeři pro všechny ty, kteří milují sladké.
 

Ingredience:
→ 3 až 4 přezrálé banány
→ 3/4 šálku hnedéhu cukru
→ 1,5 šálky polohrubé mouky
→ 1 lžičku sody
→ 1 vajíčko
→ 50 g másla
→ 100 g sekaných ořechů

bananovy chleb vasekupony.cz

Postup:
Banány rozmačkáme vidličkou, přidáme k nim cukr a vajíčko a dobře prohněteme. Do směsi prodáme mouku a sodu bikarónu, rozpuštěné a vychladlé máslo + nadrobno nasekané ořechy. Směs pořádně promícháme, vložíme do formy, kterou jsme předtím vystlalo pečícím papírem a pečeme při teplotě 175 ° C přibližně hodinu.