Hledáte recepty na dobré perníčky, ale nemáte čas nechat je odležet? Vyberte si z našich receptů, podle kterých budou perníčky měkké okamžitě.
Cítíte už ty vánoční vůně? Jehličí, skořice, med a samozřejmě neodmyslitelné perníčky. Pečení perníčků je v mnoha rodinách tradice, bez kterých se Vánoce neobejdou. A možná právě proto existují stovky receptů, jak napéct zaručeně dobré perníčky. My jsme pro vás vybrali 3 z nich, podle kterých budou vaše perníčky zaručeně měkké.
Klasické měkké vánoční perníčky
Potřebné přísady:
✓ 400 g hladké mouky,
✓ 170 g moučkového cukru,
✓ 50 g másla,
✓ 2 vejce,
✓ 1 polévkovou lžíci rumu,
✓ 3 polévkové lžíce medu,
✓ 1 čajovou lžičku sody,
✓ 1 čajovou lžičku perníkového koření,
✓ 1 vajíčko na potření.
Všechny suroviny zpracujte do těsta a nechte asi hodinu odpočívat. Potom těsto rozválejte na tloušťku cca 3 mm a pomocí formiček vykrajujeme perníčky. Perníčky poklademe na plech potřený tukem a pečte v troubě vyhřáté na 180 ° C přibližně 10 minut. Ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem a po vychladnutí vyzdobte podle vlastní fantazie bílkovou polevou.
Zdravější měkké vánoční perníčky
Potřebné přísady:
✓ 650 g hladké špaldové mouky,
✓ 250 g přírodního třtinového cukru,
✓ 1 máslo,
✓ 4 vejce,
✓ 6 polévkových lžic medu,
✓ 1 čajová lžička jedlé sody,
✓ 1 perníkové koření,
✓ 1 vajíčko na potření,
✓ ořechy na zdobení.
Všechny ingredience vložíme do velké mísy a pořádně smícháme. Při přípravě použijeme rozpuštěné máslo. Zpracované těsto vložíme alespoň na 30 minut do chladničky. Po odležení ho rozválíme a vykrajujeme perníčky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ° C, dokud perníčky nevstoupí zlatavou barvu. Můžeme ozdobit cukrovou polevou, ale výborné jsou i bez ní.
Apropo, zdobení
Základ je, abyste měli na zdobení připravenou opravdu dobrou polevu. Na zdobení perníčků je obzvláště vhodná bílková poleva.
Připravíte ji z 1 bílku, 200 gramů moučkového cukru a 1 čajové lžičky solamylu, které mícháte mixérem po dobu asi 15 minut. Taková bílá poleva vynikne zejména tehdy, pokud do perníčků přidáte trochu kakaa. Pokud do základní polevy přidáte kakao, získáte hnědou polevu, přidáním hořké čokolády získáte černou a malinový sirup zabarví polevu na růžovo. Takovou polevu nanášejte malým kornoutkem nebo mikrotenovým kapsou s odstřiženým rohlíkem. Poleva zasychá přibližně do 15 minut.
Pokud si však netroufáte na zdobení polevou, existují i jednodušší způsoby. Perníčky můžete například jednoduše ozdobit čokoládou, nebo jen oříšky, mandlemi, kandovaným ovocem či lentilkami. Tak jak, vybrali jste si? Tak pak dobrou chuť :-).