Rodinný rozpočet – jak ho nastavit a udržet v plusu?

zena-odklada-penize-do-sklenice

Máte přehled o příjmech a výdajích ve vaší domácnosti? Vést rozpočet rodiny je v současnosti nevyhnutné. Víte, jak ho sestavit a udržet v zelených číslech?

Žijete sami? Jako jednotlivec zřejmě dokážete celkem jednoduše zjistit, které položky vás v daném měsíci stály nejvíce finančních prostředků. Jiné a náročnější je to v případě, že jde o měsíční rozpočet rodiny. Ta má obvykle více výdajů a potřebuje mít o nich ještě lepší přehled.

Ideálním způsobem, jak evidovat stav finančních prostředků, je domácí rozpočet.

Chcete z vašeho rodinného rozpočtu utratit co nejméně? Využijte slevu 645 Kč pro nákup nad 6 450 Kč  v e-shopu Eobuv.cz. V košíku zadejte slevový kód 645CZ. Akce platí do 31. 1. 2023.

penize-kalkulacka-diar

 

Co je rodinný rozpočet?

 

Rozpočet rodiny se nazývá i finančním plánem. Obvykle jde o rodinný rozpočet na měsíc a jeho hlavním cílem je mít své peníze pod kontrolou. Slouží k stanovení maximálních částek, které může rodina použít pro nákup jednotlivých kategorií produktů.

Na základě rodinného rozpočtu zjistíte, za co všechno platíte a které položky vás stojí nejvíce. Jaké jsou jeho benefity?

__check

přehled příjmů a výdajů

__check

vytváření a hromadění finanční rezervy

__check

spoření pro krizové situace

zena-penize-sklenice-kalkulacka

 

Rodinný rozpočet vzor

 

Vzorový rodinný rozpočet se dělí na příjmy a výdaje. Přehledně si je sepište vedle sebe. Zahrňte každou položku, která je pro vaši domácnost na daný měsíc relevantní. Měsíční rodinný rozpočet může vypadat například takto:

 

rodinny-rozpocet-vzor

 

Přičtěte a odložte ještě nějakou částku peněz, která bude určená na nepředvídatelné okolnosti v daném měsíci. Můžete z ní uhradit například spontánní rodinný výlet.

 

Měsíční rodinný rozpočet

 

Vytvoření měsíčního rodinného rozpočtu pozůstává z více důležitých kroků. Na všechny byste se měli s partnerem zúčastňovat společně. Budete tak mít oba všechny informace a navíc, nikdo nebude moct mít později výhrady k tomu, jak vypadá.

Tvorba rozpočtu rodiny ve 3 krocích:

1

Příjmy vs. výdaje – v jakém reálnem stavu jsou vaše peníze? Spočítejte všechny příjmy a výdaje. Na základě rozdílu mezi nimi objektivně zjistíte, jak na tom finančně jste.

2

Zvažte nutnost výdajů – jsou všechny vaše výdaje nevyhnutné nebo některé dokážete snížit? Zamyslete se a udělejte kroky k tomu, abyste minimalizovali nepotřebné výdaje.

3

Rozpočet měsíčně aktualizujte – příjmy a výdaje se mohou každý měsíc lišit. Proto si vždy připravte nový měsíční rodinný rozpočet.

zena-pocita-penize

__bulb
Musí být náklady na bydlení vysoké? Stačí vědět jak šetřit

Ušetřit náklady na bydlení je snem mnoha lidí. Máte pocit, že peníze vyhazujete do koše? Přečtěte si naše tipy, jak snížit měsíční náklady na bydlení a ušetřit.

Jak rodinný rozpočet udržet v plusu?

 

Vychází vám z finanční analýzy více příjmů než výdajů? To jasně říká, že jste na dobré cestě k úsporám a vytvoření rezervy. Na druhé straně, pokud máte manko, je potřebné vaše výdaje ještě přehodnotit.

Vyhněte se těmto chybám:

__check

Své plánované výdaje nenavyšujte – zejména svátky nebo jiné významné události bývají důvodem, že plánované množství investovaných financí přesáhneme o několik tisíc. Abyste se tomu vyhnuli, plánované výdaje určujte reálně a dodržujte je.

__check

Uvádějte jenom ty položky, které skutečně máte – příjmy nebo výdaje neodhadujte. Uvádějte jenom to, co je jisté.

__check

Neodkládejte nevyhnutné výdaje – na začátku měsíce zaplaťte všechny nutné výdaje, například náklady na bydlení. Snadněji se vám bude plánovat zbytek měsíce v hospodaření s penězi.

matka-kapesne-dcera

 

Jaký je poměr jednotlivých výdajů v ideálním rodinném rozpočtu?

__check

10 % spoření

__check

25 % bydlení

__check

10 % důchodkové spoření

__check

10 % spoření pro děti

__check

45 % běžná sptřeba

Není ovšem univerzální pro každého, proto je potřebné si jej přizpůsobit podle skutečných výdajů a potřeb rodiny.


zena-muz-pocitac

 

Rodinný rozpočet je dobé mít z více důvodů. Jedním z nich je fakt, že vám pomůže s nepředvídatelnými okolnostmi. Věděli jste, že vaše finanční rezerva by měla být ve výšce 3měsíčních platů? Pokud si s jeho vytvořením nevíte rady, neváhejte navštívit vašeho bankovního poradce.