Milujete burákové máslo? Udělejte si ho doma

Milujete burákové máslo? Udělejte si ho doma

I vy milujete arašídové máslo? Ukážeme vám, jak si ho velmi jednoduše připravíte i doma.




Možná jste to nevěděli, ale arašídové máslo nepatří zrovna mezi potraviny, které se mohou chválit svou nízkou energetickou hodnotou. Přesně tak. Už velmi malé množství této pochoutky obsahuje poměrně hodně kalorií. V případě, že se tedy snažíte nějaké to kilo shodit (to platí pro všechny ty, kteří nevědí skončit jen u jedné lžíci), raději na něj zapomeňte. Proč pak jeho konzumaci odborníci tak kvitují? Můžeme ho zařadit mezi zdravé potraviny nebo je to pouze mýtus? Dozvíte se v následujících řádcích :-).
 

Proč konzumovat Peanut Butter

 Nazvat arašídové máslo dietní potravinou sice nemůžeme, v našem jídelníčku by však rozhodně nemělo chybět. Obsahuje mnohé vitamíny, vlákninu a také bílkoviny, které slouží jako prevence před různými onemocněními. Za konzumaci arašídového másla vám například poděkuje i srdce. Díky této oblíbené pochoutce totiž dopřejete svému tělu i zdravé tuky v podobě nenasycených mastných kyselin, které vás chrání před srdečně-cévními onemocněními.
 
Arašídové máslo je známé i svým množstvím minerálů. Jedním z nich je například draslík, který pomáhá tělu udržovat správnou rovnováhu vody a je nápomocný při trávení uhlohydrátů a bílkovin, a je také výbornou prevencí před vysokým krvým tlakem nebo infarktem.

Konzumace vlákniny je pro správné fungování našeho organismu velmi důležitá. Její přítomnost oceníte zejména v případě, že máte problémy s trávením, například při bolestech žlučníku.
 
Arašídové máslo, známé i jako burákové máslo nebo Peanut Butter je však také skvělým zdrojem antioxidantů, zejména resveratrolu, který na nachází například pouze v červeném víně, borůvkách, rybízu a také arašídech. Reveratrol má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, chrání pokožku a také snižuje riziko infarktu.
 
 

Jak vyrobit arašídové máslo

 Ačkoli arašídové máslo mnozí jíme jen tak, přímo lžičkou z nádoby, využít jej můžete samozřejmě i jinak. Zkusili jste ho už zamíchat s tvarohem a přidat ke ovesných vločkám či do smoothie? Nebo ho smíchejte s jablky či banánem a vyrobte si doma chutnou zmrzlinu. Na své si však přijdou i milovníci slaného. Arašídová satay omáčka se výborně hodí ke kuřecímu masu. Pojďme se ale podívat na to, jak si ho připravíte doma.
 
Budeme potřebovat:
»400 g arašídů
»3PL kokosového oleje
»špetka soli a cukr
 
Postup:
Arašídy nejdříve jemně opražte a posolte, díky čemuž získají zajímavější chuť. Následně je vložte do mixéru a přidejte rozpuštěný kokosový olej a začněte mixovat, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Zatímco někteří upřednostňují jemnou a krémovou, jiní nedají dopustit na tu jemně křupavou. Podle chuti přidejte trošku cukru. Hotovou a dochucenou pomazánku následně najelte do uzavíratelné skleněné nádobky a skladujte při teplotě do 20 ° C, ideálně na tmavém místě. Takto připravená pomazánka vám vydrží bez problémů i několik týdnů.