10 tipů a triků, jak můžete dosáhnout nižší spotřebu

02.01.2019 Kristína Energie Sdílet
10 tipů a triků, jak můžete dosáhnout nižší spotřebu

Pokud nejezdíte správné, spotřeba vašeho auta může vzrůst až o desítky procent. Víte, co je třeba dělat, aby vaše auto "žralo" čím nejméně? Máme pro vás několik užitečných tipů.



Víte, co je třeba dělat, aby vaše auto žralo čím nejméně? Máme pro vás několik užitečných tipů a triků.

 


Jak snížit spotřebu auta?


 
Na spotřebu paliva ovlivňuje množství faktorů. Jsou to zejména hmotnost vozidla, povětrnostní podmínky, odpor vzduchu, pneumatiky, ale především řidič. Výslednou spotřebu vozidla totiž nejvíce ovlivňuje styl vaší jízdy.
 

# 1: Rozjíždějte se s citem
Při rozjíždění sešlápněte plynový pedál jen zlehka. Čím prudší ho totiž sešlápnete, tím více paliva spálíte.
 
 

# 2: Sledujte otáčky motoru
Motor ve vysokých otáčkách spotřebuje mnohem více paliva. Pokud tedy chcete jezdit úsporně, udržujte otáčky motoru v rozmezí 2000 - 2500 otáček a po překročení této hranice zařaďte vyšší převodový stupeň. Jednotka je přitom určena pouze na rozjezd - nepoužívejte ji zbytečně ani při pomalé jízdě v sněhu nebo náročném terénu. Pokud je to jen trochu možné, přeřaďte dvojku.
 
 

# 3: Jezděte plynule
Pokud při jízdě rychle zrychlujete, a pak stejně rychle brzdíte, kromě plovoucích žaludků vašich pasažérů se to odrazí i na zvýšené spotřebě. Snažte se jezdit plynuleji a podle konkrétních situací přizpůsobujte rychlost vozidla již v předstihu. Týká se to například změn rychlosti při vjezdu do obce, při křižovatkách nebo kolonách. Pokud to není nezbytné, zbytečně nebrzděte. Na snížení rychlosti přece stačí jen složit nohu z plynu nebo přeřadit nižší převodový stupeň.

sleva na pohonni hmoty vasekupony.cz

# 4: Minimalizujte odpor vzduchu
Vyšší spotřebu paliva mohou zapříčinit také střešní nosič, držák na kola, ale i ochranné rámy či spoilery. Spotřeba přitom narůstá zejména při vyšších rychlostech. Pokud tedy právě tato zařízení nepoužíváte, z auta je odstraňte.

 
# 5: Vyložte nepotřebný náklad
Vyšší hmotnost vozidla znamená i vyšší spotřebu. Pokud tedy v autě vozíte nepotřebný náklad, vyložte ho.

 
# 6: Používejte správné klimatizaci
Klimatizaci používejte s rozvahou - nejenže jsou velké teplotní rozdíly příčinou onemocnění horních cest dýchacích, ale klimatizace vám na spotřebě vám přidá až 1,5 litru / 100 km. Pro ochlazení interiéru často stačí, když přepnete systém na vnitřní cirkulaci. Na druhé straně - s otevřeným oknem jezděte pouze v rychlostech do 60 km / h, při vyšších rychlostech už způsobuje zvýšený aerodynamický odpor.

 
# 7: Auto pravidelně servisujte
Dopřejte svému Čtyřkolové oři pravidelný servis a údržbu. Zejména výměna oleje a filtrů pomáhá snížit spotřebu paliva. Takový přístup také zaručí, že vaše auto netrpí žádnou poruchou, která má vliv na zvyšování spotřeby.

jak usetrit vasekupony.cz


# 8: Dbejte na správné pneumatiky
Důležité je, abyste prezúvali letní a zimní pneumatiky ve správném čase. Hlavně, pokud používáte zimní pneumatiky v létě, odrazí se to na výrazně vyšší spotřebě. Mimořádně důležitá je také pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách. Pokud nejsou dostatečně nahuštěné, nejenže se rychleji opotřebují, ale dokážou zvýšit spotřebu paliva až o 10%.
 
 

# 9: Při čekání vypínejte motor
Pokud víte, že budete déle stát a nemáte v autě zabudovaný systém start - stop, určitě se vám na tento čas vyplatí vypnout motor. Za hodinu provozu na volnoběh dokáže totiž spalovací motor spotřebovat až litr paliva.
 
 

# 10: Čerpejte kvalitní paliva
Na levnějším palivu neušetříte. Čerpejte kvalitní paliva, nejlépe s obsahem čisticích přísad. Ty udrží motor vašeho auta v dobré kondici a postarají se o přiměřenou spotřebu.