Trápí vás alergie na slunce? Tohle vám pomůže

24.06.2020 Kristína Rodina Sdílet
Trápí vás alergie na slunce? Tohle vám pomůže

Alergie na slunce neboli solární alergie s sebou přináší množství problémů. Hodně lidí ovšem netuší, že jí má. Jak vypadá alergická reakce na slunce? A dá se vůbec léčit?

 

Sluneční paprsky jsou pro mnohé z nás mimořádně příjemné. Nedostatečná ochrana před nima nám ovšem ne jednou způsobuje nemalé problémy. Kromě nepříjemného spálení kůže či úžehu, jisté procento lidí trápí i sluneční alergie. Pokud vás zajímá problematika alergie na sluníčko, vše o ní se dozvíte v našem článku.

krem-na-opalovani-v-ruce

Alergie na slunce a její príčiny

 

Možná se stalo už i vám, že jste si po dni stráveném na slunci objevila vyrážka nebo kopřivka ze slunce. Může to být právě nepříjemná alergická reakce na slunce. Ta se může projevit i v pozdějším věku, a to zejména u lidí, které trápí i jiné druhy alergií.
 
Alergická reakce přitom vůbec nezávisí na intenzitě slunečního záření. U někoho se může projevit během turistiky na Šumavě, jiným ji může vyvolat slunce na rovníku. Rozhodujícím faktorem není ani barva vaší pokožky, resp. jaký jste fototyp. Lidé se světlejší pokožkou jsou sice háklivější, no v bezpečí nejsou ani ti s tmavším typem pleti.

Nevíte, jaký jste fototyp? Udělejte si krátký test a zjistíte, do jaké míry vaše pokožka reaguje na nebezpečné UV záření.

Nejčastější příčiny alergie na slunce jsou:

- zvětšování ozónové díry,
- genetika,
- stres,
- jiné vňější faktory.

zena-neco-vyhlizi-z-lehatka

Aktuálně jsou v prodejnách k dispozici i speciální opalovací krémy, které vám pomůžou s alergii na slunce. Vyberte si ten, který se dokonale přizpůsobí vaší pokožce.

3 typy sluneční alergie a jejich projevy

 

Hlavními příznkay této alergie jsou vyřážka a kopřivka ze sluníčka na místech vystavených slunci. Nejvíce postižené místa bývají dekolt a ramena. Rozeznáváme 3 typy alergie na slunce:

1

Polyformní reakce

Nejčastější forma alergie na slunce. Vzniká zpravidla několik hodin po pobytě na slunci. Vyrážka je spočátku velice nenápadná. V průběhu léta, když si kůže na slunci trochu zvykne, může zeslábnout nebo úplně zmizet.

2

Fotoalergická reakce

Alergická reakce způsobená vlivem slunečního UV záření ve spojitosti s některým druhem léků (antbiotiká, antidiabetika, antirevmatika a sedativa) nebo také v kombinaci s některým druhům rostlin a potravin.

3

Malorka akné

Svým vzhledem nápadně připomíná běžné akné, které známe z dob puberty. Na svědomí ho má, jak jinak slunce, v kombinaci s některými opalovacími přípravky nebo jinými kosmetickými přípravky.

zena-se-slamenakem-na-plazi

Toužíte po exotice, poznávání památek nebo nekončícím oddechu? Toto jsou skvělá místa pro letní dovolenou.

Léčba a prevence

 

Trápí vás tento druh alergie? Rozhodně to nevzdávejte. Alergické příznaky se totiž dají zmírnit nebo dokonce úplně potlačit. Stačí, když budete dodržovat několik základních zásad během pobytu na sluníčku:

__check

Ochrana před sluncem

Většina lidí zapomíná na to, že by se měla vyhýbat nejteplejším hodinám dne. Nezapomínejte ani na pokrývku hlavy (klobouk, kšiltovky či šátky), sluneční brýle či kvalitní make-upy s UV faktorem, včetně balzámů na rty. Vynikající volbou je i vzdušné oblečení z přírodních materiálů.

__check

Vsaďte na kvalitní kosmetiku

Dalším krokem, který byste rozhodně neměli podcenit, je koupě kvalitních opalovacích přípravků s vysokým SPF faktorem. Přečtěte si složení produktů a vyhýbejte se konzervačním látkám, barvivu, parfému.

__check

Podpořte imunitu

Věděli jste, že mnoho alrgických reakcí vzniká právě kvůli nerovnováze ve vašem imunitním systému? Vyčerpání organismu nás totiž vede k přecitlivělosti na mnohé alergické podněty.

__check

Antihistaminika

Chystáte se na letní dovolenou hned na začátku sezóny a víte, že trpíte takovýmto typem alergie? V tom případě byste se měli poradit s vašim lékařem. Ten vám může nasadit antihistaminika před odjezdem na dovolenou.

zena-s-kloboukem-na-kaminkach

Nejste fanouškem léků? Podpořte váš imunitní systém pomocí kombuche. Jaké jsou výhody této čajové houby a jaké jsou její benefity pro zdraví, najdete v tomto článku