Jak vyčistit žehličku

26.08.2019 Kristína Bydlení Sdílet
Jak vyčistit žehličku

Známe to asi každá. Zapneme žehličku, ke ní i nějaký film a jde se na to. Stačí však chvilka nepozornosti, nevhodně zvolená teplota a snadno může dojít ke připálení oblečení nebo žehlicí plochy. Nic však není marné. Ukážeme vám pár způsobů, díky kterým se rychle zbavíte nejen připáleného nánosu, ale i vodního kamene.

 

Jak vyčistit připálenou žehličku

 

Připálená žehlička je jedním z nejčastějších problémů, se kterým se už určitě nejednou setkala nejedna hospodyňka. Důvodem může být nesprávně zvolená teplota, díky které vznikají na jemných tkaninách připáleniny raz-dva. Připálený však nezbývá jen samotný oděv, ale i žehlící plocha. Poprat se s ní můžete velmi jednoduše. Stačí, když použijete klasickou zubní pastu, kuchyňskou sůl nebo ocet a po připálení nezůstanou na desce ani stopy. Ukážeme vám, jak na to:
 
- Zubní pasta dokážete vyčistit téměř cokoli od  šperků až po menší připáleniny na žehlicí ploše. Pastu přitom jen jednoduše aplikujete na plochu a jemnými  pohyby z ní setřete nežádoucí skvrny.
 
- Po octu sahajte v případě, že to deska vaší žehličky schytala už trošku víc. Při tomto postupu by měla zůstat žehlička ještě trochu nahřátá. Hadřík namočte do octa a prechádzte ní po ploše, jako kdyby te ji chtěli vyžehlit.
 
- V případě, že máte doma starší žehličku, určitě sáhněte po kuchyňské soli. Kuchyňská sůl je trošku tlustší, a proto by mohla novější typy žehličky nepěkně poškrábat. Postupujeme tak, že sůl zabalíme do hadříku a následně hadříkem přecházíme po popálninách a čistíme, dokud jejich neodstraníme.

 

 


Jak vyčistit žehličku od vodního kamene


 

Čištění žehličky není žádná věda. Vodní kámen přitom není častým problémem pouze pračky nebo umyvadla. Důvodem je tvrdá voda. Ta tvoří nánosy vodního kamene, který brání průchodu vody nebo páry. Výsledkem je uvolňování vodního kamene během žehlení, což má za následek ušpinění právě vyprané prádla. Ukážeme vám, jak s vodním kamenem raz-dva zatočíte.
 
V případě, že vlastníte žehličku se samočisticí funkcí, která také disponuje s fuknciou samočištění vodního kamene, stačí ji jen jednou za čas zapnout a žehlička udělá většinu práce za vás. Před jejím spuštěním doporučujeme si důkladně přečíst návod, standardní postup je však takový, že žehličku necháte nahřát na nejvyšší teplotu a nádobku naplníte studenou vodou. Vzniklá pára vodní kámen odstraní.
 
Mnohé, zejména starší žehličky, však tento program nemají, a proto se musíte o odstranění vodního kamene postarat vy. Není to však nic náročné. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1: 1 a vydělanou směs vlijte do nádržky na vodu. Žehličku zapněte na napařování a nechte přibližně 5 minut běžet.

 
 

Jak odstránit rez

 

Rez na žehličkách je v dnešní době již zcela nevšední jev, straršie modely se s ní však potýkali poměrně často. Žehličkou, která má však na sobě rez rozhodně nic nežehlete, zničila by všechno, čeho by se dotkla. V případě, že vlastníte právě takto poškozenou žehličku, rozhodne zvažujte koupi nové. Náš portál nabízí řadu slevových kupónů a kódů, díky kterým určitě ušetříte. Prohlédněte si naši nabídku a ta nejlepší žehlička může být vaše již dnes.