Jak vybrat sekačku do zahrady? Vyhněte se stresu a námaze

18.08.2022 Eva Zahrada Sdílet

Pravidelné sekání je klíčem ke zdravému a zelenému trávníku. Jak postupovat při výběru sekačky? Prozradíme vám nejenom to, co si všímat, ale i to, jak často trávu sekat.

Výběr nejlepší sekačky na trávu pro vaši zahradu nemusí být těžký. Při koupi sekačky byste měli zohlednit 2 nejdůležitější kritéria. Prvním je velikost plochy, kterou budete pravidelně sekat, druhou členitost terénu.

Náš článek vám pomůže najít tu správnou sekačku pro váš trávník.

Toužíte po zahradě s kvalitními plodinami a zeleným trávníkem? Postarejte se o vzhled své zahrady se správným zahradním nářadím a potřebami.

Jak na výběr nejlepší sekačky

 

Prvním kritériem při výběru sekačky je typ. Toto rozhodnutí souvisí i s množstvím finančních prostředků, které jste ochotni do koupi sekačky investovat.

detail-na-motor-sekacky

Typy sekaček

 

Zahradní sekačka musí splňovat několik požadavků na: výkon motoru, typ ovládání, hmotnost a různé doplňkové funkce pro usnadnění práce.

Na trhu jsou dostupné tyto typy zahradních sekaček:

__check

Benzínové

__check

Elektrické

__check

Akumulátorové

__check

Vřetenové

__check

Strunové

__check

Robotické

__check

Rotační

__check

Ridery a zahradní traktory

Benzínové sekačky

 

Nejlepší benzínové sekačky budou skvělé, pokud máte větší zahradu s hustějším porostem. Práci vám nebude ztěžovat přívodný kabel, ale jsou o něco hlučnější a těžší než běžné typy sekaček. Nevýhodou pro vás může být pravidelné pořizování paliva.

benzinove-sekacky

Existují benzinové tlačené sekačky nebo benzínové sekačky s pojezdem. Jsou vhodné do členitějších terénů, kde oceníte jejich spolehlivý výkon.

Váháte, jakou sekačku si vybrat? Dříve, než se pro některou rozhodnete v obchodě, širokou nabídku typů sekaček si můžete prohlédnout i online.

Elektrické sekačky

 

Vyznačují se nižší hlučností a nižší hmotností. Od jejich koupi vás může odradit omezení ve formě přívodního kabelu. Výborně se s nimi manipuluje, ale mají o něco nižší výkon než benzínové sekačky.

 

Aku sekačky

 

Akumulátorové sekačky disponují vstavěnou baterii, kterou je potřebné před práci nabít. Jsou vhodné zejména pro malé trávníky s pravidelnou údržbou. Jejich výkon je o něco slabší. Také se vám budou líbit díky jejich nízké hmotnosti a ceně.

parametry-aku-sekacky

 

Vřetenové sekačky
 

U tohoto typu sekaček se trávník neseká, ale střihá. Tráva na dvoře vám tak nezežloutne. Jejich ostří začne trávu střihat až po tom, co se sekačka pohne. Kromě manuálních máte na výběr i benzínové, elektrické a akumulátorové vřetenové sekačky. Doporučované je využívat je jenom na menší a střední travnaté plochy. Pokud toužíte po krásném anglickém trávníku, vřetenová sekačka je pro vás vhodnou volbou.
 

Strunové sekačky



Potřebujete sekačku na sekání špatně přístupných ploch? Strunová sekačka tento účel plní na jednotku. Pracují na principu roztočení struny velikou rychlostí, čím dokáží rychle posekat trávu.


strunove-sekacky

Robotické nebo také automatické sekačky
 

Robotické sekačky jsou vhodné pro trávníky bez jakýchkoliv překážek, jakými jsou například stromy. Takovýto prostor posekají bez vaší asistence. Navíc, váš trávník bude vždy vypadat jako čerstvě posekaný. Může za to mulčovací funkce. Pokud ji vaše robotická sekačka má, během sekání rozmísťuje posekanou trávu zpátky na trávník.

 

U tohoto typu sekačky je důležitým kritériem výdrž baterie a možnost jejího nabíjení. Navíc, mnohé robotické sekačky se dokáží vrátit do nabíjecí stanice úplně samy. Následně jsou tak připraveny na další pravidelné používání.

Robotičtí pomocníci jsou v domácnosti čím dál více oblíbenými. Zvažujete vaši rodinu elektrických asistentů rozšířit o elektromobil? Všechno důležité se o nich dozvíte v našem článku.

Rotační sekačky

 

Rotační sekačky využívají na sekání rotační nože. Ty trávu odhazují na zem nebo sbírají do koše. Využít je můžete na různé typy zahrad. Na výběr máte benzínovou, akumulátorovou a elektrickou variantu. Jejich další výhodou je velice příjemná cena.

Ridery a zahradní traktory
 

Víte, jaký je základní rozdíl mezi zahradním traktorem a riderem? Řidič má u zahradního traktoru motor před sebou, no u rideru je umístěný pod ním. Oba jsou vhodné na větší pozemky.

Výhodami riderů jsou pohodlí, větší výhled, jednoduché ovládání, širší záběr a větší sběrný koš. Mají ovšem nižší výkon a méně možností využití jako zahradní traktor. Ten kromě sekání oceníte i při jiných činnostech. Například se zapojeným přívěsným vozíkem s ním můžete přepravit materiál či v zimě odklízet sníh. Multifunkční zahradní traktor může být skvělou volbou.

Při práci na zahradě je důležité mít vždy po ruce vše potřebné. Využijte skvělou nabídku slevových kupónů pro dům a zahradu.

zahradni-traktor-a-rider

 

Při výběru sekačky si všímejte

 

Optimální šířka řezu

 

Sekačky na trávu jsou k dispozici v různých šířkách řezu trávníku. Zpravidla platí, že čím je sekačka širší, tím je práce rychlejší. Podle velikosti trávníku zvolte takovouto šířku řezu:

1

Malé až středně veliké trávníky (cca 200 m2) – pro tento typ trávníku je správnou volbou šířka řezu 29–33 cm

2

Středně veliké trávníky (cca 350 m2) – v tomto případě je vhodná šířka řezu 38 cm

 

3

Velké a velmi veliké trávníky – tu byste měli zvolit šířku řezu nejméně 38 cm

Objem koše

 

Objem koše je u sekaček, které ho mají, velice důležitým parametrem. Příliš malý koš vám sekání ztíží jeho častým vysypáváním. Proto zvolte sekačku s dostatečně velikým objemem koše, zodpovídající velikosti sekané plochy.

 

Nastavitelná výška sekání

 

Na většině sekaček můžete nastavit výšku sekání. Jak na to? Zvětšete nebo zmenšete vzdálenost mezi noži a zemi. Váš trávník tak posekáte v akurátní výšce. Na některých sekačkách můžete přesně nastavit požadovanou výši sekání, u jiných máte na výběr ze standartních výšek.

parametr-objemu-kose

Spotřeba elektrické energie
 

Platí, že čím menší je trávník, tím méně je potřebné sekat. Elektrické sekačky na trávu jsou proto k dispozici ve verzích s příkonem 500 W, ale i ve verzích s 1300 W. Sekačky na benzín mají obvykle více energie než elektrické, takže jsou velice vhodné na sekání velkých ploch.

Jak často trávník sekat?

 

Ideální je sekání jedenkrát za týden. Při tomto intervalu dosáhnete, že váš trávník bude hustý a zdravý. Během května a června může tráva kvůli teplému počasí růst rychleji. Interval mezi jednotlivými sekáními tak může být kratší.

jak-casto-sekat-travu

Srovnání sekaček
 

Odpověď na otázku, jaká je nejlepší sekačka, závisí od více faktorů. Podle velikosti trváníku si vybírejte tyto sekačky:

1

Malé zahrady

- postačí vám elektrická nebo akumulátorová sekačka.  V případě rovného terénu bez překážek sáhněte po robotické sekačce.

2

Velké zahrady

– ideální jsou benzínové sekačky, zahradní traktory a ridery.

3

Chodníky a místa s náročným přístupem

– nejvhodnější je strunová sekačka.

muz-sekajici-travnik

Máte doma starší sekačku a chcete ji nahradit novou? Nebo se chystáte koupit svou první? Při koupi se zaměřte na všechna zmiňovaná kritéria a neváhejte si s výběrem nechat poradit od ochotného personálu v prodejnách.