Ne pouze maso dělá grilování. Vyzkoušeli jste už někdy přihodit na rošt i pár rajčat, cuketu či lilek? A co tak broskve, ananas nebo dokonce banán? Poradíme vám, jak správně grilovat zeleninu a ovoce tak, aby si olizovali prsty i zarytí milovníci masa.
Zdravá jídla
Grilovaná zelenina už dávno není jen přílohou ke masu a klidně může plnohodnotně nahradit hlavní chod. Dodá vašemu jídelníčku vlákninu a dokáže odlehčit masové hody. Ukážeme vám, jak správně ugrilovat zeleninu tak, aby zůstala křupavá a zároveň si zanechala všechny důležité vitamíny.
» Paprika: papriky grilujte rozkrojené na čtvrtiny
» Rajče: rajčata se doporučují grilovat v celku, menší cherry můžete pro změnu napíchnout na jehlu
» Cuketa: nakrájejte asi na 1 cm velké kolečka a rozhodně ji před grilováním nesolte - ztratila by vodu. Pokapat ji však můžete olivovým olejem a jemně posypat kořením. Grilovaná cuketa je úplná topka
» Lilek: lilek grilujte stejně jako cuketu. Nakrájený na kolečka a neosolený. Výborně chutná například s marinádou s balsamikovým olejem, česnekem a bazalkou. Na grilu mu stačí zhruba 6 minut
» Cibule: cibuli nakrájejte na asi centimetrové kolečka a tak ji ugrilujte
» Česnek: hlavičku česneku překrojte na polovinu tak, aby vznikla hvězda a přiložte na gril. Budete překvapeni, jak se pronikavá chuť česneku změní na nasládlou
» Žampiony: žampiony můžete nakrájet maximálně na čtvrtky. Menší kousky by se spálili
» Brambory, batáty a patizon: Sladké brambory, ale i ty klasické, krájejte také na asi centimetr velká kolečka
» Mrkev: mrkev klidně můžete nakrájet i na menší kousky, na grilování se doporučuje spíše menší karotka, která je více sladká
» Kukuřice: kukuřici se doporučuje předvařit a násldne během grilování potírat máslem
» Zelená fazolka: doporučují je grilovat společně s masem, a to proto, aby se nevysušily. Vložit je však můžete i do grilovací pánvičky. Pokapejte je olivovým olejem, posolte a po ugrilování potřete máslem
» Chřest: před grilováním z ní odkrojte dřevnatou část a následně grilujte v celku. Stačí jí 2 až 3 minuty Na grilování ale můžete klidně použít i některé druhy ovoce. Důležité je, aby mělo pevnou dužinu jako například broskev, jablko či hruška. Velmi chutné jsou však i grilované banány či ananas.
» Ananas: pokud jednou vyzkoušíte grilovaný ananas, nebudete už chtít nic jiného. Postup je přitom jednoduchý. Plátek ananasu přiložíte na rozehřátý gril a opékáte z každé strany asi 3 minuty.
» Banán: banán překrojíme podélně na polovinu a na gril ho položte i se slupkou. Z obou stran ho na mírném ohni grilujte zhruba 2 minuty