Jak co nejrychleji zhubnout bez nechtěného jojo efektu?

10.05.2022 Eva Zdraví Sdílet

I vy máte po dlouhém pandemickém odpočinku nějaké to kilo navíc? Ty se přibírají snadno, ale je extrémně náročné shodit je bez nechtěného jojo efektu. Proto jsme pro vás shrnuli několik tipů, jak zhubnout udržitelně.

 

Existuje mnoho rozličných faktorů, které ovlivňují naší hmotnost. Restaurační strava v nepřiměřeně velikých dávkách plná přebytečných tuků, cukrů a soli. Málo fyzické aktivity. Nebo celkový životní styl s množstvím stresu.

Po dvou letech pandemické pauzy je ovšem nejvyšší čas dostat se opět do zaužívaného stereotypu. Musíme dělat vědomé rozhodnutí nejenom o tom, co jíme, ale i jak se hýbeme. Které změny musíme udělat a jak se s k nim dopracovat?

Rádi cvičíte a potřebujete doplnit adekvátní množství výživných látek? Využijte naší jedinečnou nabídku na MyProtein.cz

polica-s-knihami-a-vodou

 

Pijte hodně vody

 

Téměř každý článek o hubnutí začíná tímto pravidlem. Není se čemu divit. Je univerzální a stále platné. Věděli jste, že náš mozek tvoří 75 % vody? Proto je nesmírně důležitá pro jeho správnou funkci během běžného dne. Nejenom v práci, ale i v soukromém životě.

Náš tip:

Nechutná vám čistá voda? Osvěžte ji kouskem lesního ovoce, máty, citrónu či limetky. V případě, že stejně zapomenete pít, nastavte si pravidelný časovač na jednu hodinu. Vždy, když zazvoní, vypijte sklenici vody.

 

dve-misky-azijskeho-jedla

Jezte vyváženou stravu

 

Říká se, že „všeho moc škodí“ a jídlo není žádnou výjimkou. Omezte proto částečně porce, které jíte. Z každého jídla snězte jenom polovinu nebo dvě třetiny. Zbytek si dejte v rámci svačiny.

 

Základem každé stravy, jestli už specifické pro hubnutí nebo ne, je hodně ovoce a zeleniny.Nezapomínejte ani na:

Zdravé tuky (avokádo, ořechy, ryby, semínka či zdravé oleje)

Zdravé proteiny (mléko, sýr, jogurt, vajíčka, fazole, sója či maso)

Zdravou vlákninu (vločky, rýže, celozrné pečivo, bulgur, quinoa či kukuřice)

Náš tip:

Do vašeho jídelníčku přidejte i zelený čaj. Teplý nápoj nastartuje váš metabolismus, zlepšuje soustředěnost a obsahuje množství antioxidantů. Milujete snacky? Zvolte jejich zdravější alternativu. Ovoce s oříškovým máslem, smoothie, popcorn či opékanou cizrnu.

 

 

Okořeňte si život

 

Kdo řekl, že dieta nebo zdravá strava musí být nudné a nezáživné? Teplejší počasí může způsobit, že vaše jídlo v nejbližších měsících nebudete chtít kořenit kvůli teplu a pocení.

Koření ovšem nezlepšuje jenom chuť samotného jídla, ale i fungování metabolismu. Kajenský pepř, čili nebo i hořčice obsahují kapsaicin, který pomáhá spalovat tuky. I to jsou důvody, proč byste je rozhodně měli zařadit do vašeho jídelníčku.

zena-spiaca-pod-bielou-perinou

Dostatek spánku

 

Přemýšleli jste nad tím, že čím déle jste vzhůru, tím více a častěji jíte? Když je tělo v neustálém pohybu a stavu bdělosti, potřebujete hnací sílu pro fungování. A tou je jídlo.

I to je jeden z důvodů, proč odborníci doporučují alespoň 7 až 8 hodinový spánek. Vyhnete se tak večernímu a nočnímu jedení během sledování vašeho oblíbeného programu. Nedostatek spánku má totiž negativní vliv na naše tělo, včetně nafouklého břicha a přibírání.

Naše tipy nejsou ničím převratné. Jde jenom o několik jednoduchých, no udržitelných tipů jak zhubnout. Nejsou to žádné neúčinné diety nebo hladovění. Jde o změnu životního stylu a ta vás přivede k vaší vytoužené hmotnosti.

Někdy neuškodí si dopřát i tzv. comfort food, tedy ne úplně zdravé, ale mimořádně chutné jídlo. Inspirujte se našimi tipy na chutnou večeři pro celou rodinu.