Víte, jak vybrat nejlepší stavební spoření?

13.11.2018 Kristína Finance Sdílet
Víte, jak vybrat nejlepší stavební spoření?

Chcete vědět, podle čeho si můžete vybrat nejlepší stavební spoření? A vyplatí se dnes ještě vůbec? Čtěte na blogu Vašekupóny.cz.



Stavební spoření slouží k tomu, abyste si připravili finanční prostředky na koupi nového nebo rekonstrukci toho současného bydlení. Ačkoliv atraktivita tohoto typu spoření postupně klesá, v současnosti poskytují stavební spoření 3 stavební spořitelny. Jak si tedy vybrat to nejlepší stavební spoření
 

 

Co je stavební spoření?


 
Stavební spoření je typ spoření pro ty, kteří chtějí zhodnocovat své peníze za účelem získání lepšího bydlení. Je založeno na myšlence, že prostřednictvím vkladů, získaných úroků a připsané státní prémie našetříte alespoň část prostředků, které potřebujete na bydlení. Druhou část peněz můžete získat prostřednictvím stavebního úvěru. Stavební spoření je sice prioritně určeny k bydlení, avšak po šesti letech spoření můžete peníze použít na cokoliv.
 
 

 

Vyplatí se ještě stavební spoření?


 
Stavební spoření postupně ztrácí na atraktivitě. Výše státní prémie i základní úroky dlouhodobě klesají. Není to tak dávno, kdy stavební spořitelny nabízeli na stavebním spoření úroky až 3% ročně. Momentálně úrok klesl již na 1% ročně a také pro získání státní prémie je třeba v tomto roce vložit poměrně vysokou částku.
 
Přesto je stavební spoření stále oblíbené právě díky garanci úroku a státní prémii. Ve srovnání s nevázaným bankovním vkladem, kde se úroky pohybují těsně nad nulou, je stavební spoření stále ve výhodě. Nicméně, za cenu vázanosti peněz na 6 let. Se stavebním spořením se navíc spojuje také možnost získat stavební úvěr. Je to tedy spíše vhodná alternativa pro konzervativnější střadatele, kteří nemají rádi nejistotu a nechtějí se pouštět do investičních produktů.
 

 

Porovnání stavebních spořitelen

 
 
Obvykle se stavební spoření liší ve výši úroku na stavební spoření. Rozdílne jsou i poplatky a bonusy, které jsou nabízeny v různých akcích. Tyto parametry si dokážete vyhodnotit poměrně snadno. Zde je přehled produktů, které jednotlivé stavební spořitelny nabízejí:
 
stavebne-sporenie-porovnanie