Víte, jak funguje elektroakustická kytara?

26.02.2018 Kristína Volný čas Sdílet
Víte, jak funguje elektroakustická kytara?

Víte, co to je elektroakustická kytara a jaký je rozdíl mezi klasickou akustickou, elektrickou a elektroakustickou kytarou? Čtěte na Vašekupóny.cz.

 


Chtěli byste vedle své akustické klasice zkusit něco s výraznějším zvukem, ale elektrická kytara není úplně to, co hledáte? Řešení tedy bude někde uprostřed. Zkuste výhody elektroakustické kytary a objevte nové možnosti.
 

 

Principy a rozdíly



Elektroakustická kytara je ve své podstatě akustická kytara s několika praktickými vylepšeními. A právě ty z ní dělají oblíbený nástroj pro začátečníky i profesionály. Dá se říci, že elektroakustická kytara je akustická kytara, která si půjčila několik výhod elektrické. Prvky jako magnetické snímače, piezoelektrické snímače nebo mikrofony kytaře dodávají výraznější zvuk, který oceníte zejména při živých vystoupeních. Mnozí hudebníci ji považují za mix toho nejlepšího z obou světů. Není divu, vždyť klasický zvuk akustiky posílen o principy elektrické kytary ovlivnil nejednoho známého kytaristu.

Většina elektroakustických kytar je vybavena piezoelektrickými snímači, proto se jako součást jejich výbavy vyžaduje předzesilovač. Jeho úloha je zesílit signál (zvuk) ještě předtím, než se dostane do samotného zesilovače. Bývá vybaven různými tónovými ovladači, tzv. ekvalizéry, které vám umožní například ovládat hlasitost, korigovat výšky či fázování. Díky předzesilovači při hraní nepotřebujete mikrofon, což je jedno z největších pozitiv elektroakustických kytar.

V případě potřeby jednoduše kytaru připojíte k reproduktoru. Pomocí zmíněných snímačů zabudovaných v elektroakustické kytaře ji stejně můžete připojit přímo k zesilovači nebo mixážnímu systému. Platí, že čím kvalitnější zesilovač, tím kvalitnější zvuk. Před koupí výbavy se tedy vyplatí poradit s profesionálem nebo s někým, kdo už nějakou aparaturu má a trocha problematice rozumí.

Obecně je tedy elektroakustická kytara oproti čistě akustické výhodnější ve své všestrannosti a praktičnosti. Samozřejmostí je, že s ní zahrajete cokoliv v jakémkoliv stylu.


 

Minulost a současnost

 

První zmínky o elektroakustických kytarách najdeme v druhé polovině dvacátého století. Nejtěsněji souvisely se styly blues a rock. Nepřekvapí, že jako jedna z prvních značek jejich začala vyrábět známá firma Gibson. V současnosti si je můžete koupit i od výrobců Encoure, Fenix, Washburn, Epiphone, Yamaha a mnoha jiných.

Tak, jako původní akustické kytary, i elektroakustické se vyrábějí ze dřeva - z masivu nebo polomasívu. Používají se různé druhy dřeva, protože každé má svůj specifický zvuk. Proto je každá kytara originál a mnohé se časem stávají vzácnými sběratelskými kousky. Ceny jednotlivých nástrojů se tedy často liší. Pokud se právě chystáte koupit svou první a chcete ušetřit, využijte možnost slevy pomocí kupónů.