Vánoční pohledy – poštou nebo online?

letters-to-santa

Posílání pohlednic poštou je pěknou tradicí, kterou dodnes zachovávají některé domácnosti. Věděli jste ale, že poslat pohlednice k Vánocům můžete i online?

Ještě si vzpomenete, kdy jste naposledy posílali vánoční pohledy poštou? Někteří z nás zřejmě velice dávno. V současné technologické době jejich místo čím dál více nahrazují sociální sítě a mobilní telefony.

Navzdory tomu je jejich odesílání poštou stále oblíbeným způsobem, jak poslat vánoční pohlednice nebo přání ke svátkům a dalším životním událostem.

Vyberte pro vaše blízké moderní a originální vánoční pohlednici. Zvolit si můžete různé velikosti, témata a styly. Adresáta nim jistě velice potěšíte. 

vanocni-pohledy-anglicky

 

První vánoční přání na pohled

 

Autorem prvního vánočního pohledu byl britský státní úředník a vynálezce Henry Cole. Roku 1843 požádal malíře a ilustrátora Johna Callcot Horsle o vytvoření ilustrace.

Byla na ní zobrazená rodina u stolu, která slaví Vánoce. Jejich část byla vytištěná barevně. Na okraji pohledu byly černobíle zobrazené chudé postavy, které si navzájem pomáhají.

Jaké parametry měla první pohlednice? Byla vytvořená z tvrdého papíru ve velikosti 51/8 x 31/4 palce, co představuje 13 x 8,2 cm. Byla zhotovený v londýnské tiskárně a vytiskli ji v počtu 1000 kusů.

Uprostřed pohledu bylo vytištěno přání „Veselé Vánoce a šťastný Nový rok.“

Zdroje uvádí, že z celkového počtu vytištěných pohledů se zachovalo 30 ks. Ty směřovaly na dražby pod vedením Marvina Getmana. Vyvolávací cena byla 5 000 liber, co je přibližně 140 000 Kč.

 

prvni-pohled-k-vanocum
Prvá vianočná pohľadnica
Zdroj: www.
instacks.sk

 

Čeští filokartisté považují za první nejstarší českou pohlednici (přesněji nejstarší pohlednici použitou na českém území) přítiskový korespondenční lístek ze Sněžky s datem 22.7.1873 (na aukcích se objevil tento artefakt i s datem 19.7.1873). Na korespondenčním lístku Německé říšské pošty je přítisk s motivem zachycující vrchol Sněžky s českou i pruskou boudou a kapličkou. Jedná se rozhodně o nejstarší českou předchůdkyni klasické pohlednice lišíce se od pohlednice, kterou známe my.
 

vanocni-pohled-prvni-republika
Vánoční pohled z první republiky
Zdroj: www.vcm.cz


vanocni-pohled-josef-lada
Klasický český vánoční pohled od Josefa Ladu
Zdroj: www.vcm.cz

Jak má vypadat vánoční pohlednice?

 

Jestli se rozhodnete poslat poštovní pohled nebo vytvořit vlastní, měli byste dbát na tyto 4 věci:

1

Pěkný design – existuje nekonečné množství vánočních motivů. Vyhněte se kýčovým a během výběru myslete i na vkus příjemce.

2

Správné oslovení – oslovte konkrétní osobu nebo vyjmenujte členy domácnosti, kterým pohled posíláte.

3

Originální text – text pište gramaticky správně a upřímně. Napsaný text si po sobě přečtěte.

4

Vánoční vinš – je důležitou součástí vánočního pohledu. Můžete koupit pohled s napsaným vinšem nebo vymyslet vlastní. Nemusí být dlouhý, ale upřímný a výstižný.

vanocni-pohledy-anglicky

 

Poslání vánočního pohledu

 

Máte 2 možnosti, jak poslat pohled. První způsob je tradiční. Na poště si koupíte pohled s vybraným motivem, napíšete přání, adresu příjemců a pohled odešlete na poště. Na odeslání musíte myslete několik dnů napřed, aby se pohled stihnul doručit.

Věděli jste, že existuje Pohlednice online Česká pošta? Vánoční pohlednice online vám nabízí možnost vytvořit design, zaplatíit poplatek a pohled bude za vás odeslaný příjemci na adresu.

Pohlednici můžete přibalit i do vánočního dárku a odeslat ho kurýrskou službou nebo ji odevzdat adresátovi osobně.

Na druhé straně nám moderní doba přináší skvělé možnosti. Pohled můžete vytvořit online použitím různých motivů a poslat ji elektronicky. Nebo ji stáhnout, vytisknout a poslat klasicky poštou. Propojíte tak tradici a současnost.

K vytvoření vlastní pohlednice zdarma můžete využít různé neplacené stránky a aplikace:

__check

fotobanky – například Unsplash.com, Pexels.com

__check

online nástroje - například Canva.com

__check

aplikace – například Christmas Cards

vyrabeni-vanocnich-prani
 

Jestli už pohlednici pošlete fyzicky nebo online, jedno se nemění. A to, že jejím odesláním někoho velice potěšíte. A to rozhodně stojí za to.