Nejchutnější těsto na perníčky – rozvoní váš domov Vánocemi

15.11.2022 Eva Sdílet

Nehezčí svátky v roku nezadržitelně klepou na dveře. Připravte si proto vánoční recepty. Máte už vybrané těsto na perníky podle vaší chutí? Zkuste toto.

Pokud byste měli péci jenom jeden druh vánočního cukroví, které by to bylo? Jsme si jistí, že odpověď bude perníčky. Jejich nezaměnitelná chuť a vůně šířící se po domě je to, co dělá Vánoce Vánocemi.

vykrajovatka-testo-pernicky
 

Receptů na perníky je hodně. Málokterá hospodyňka vyzkoušela jenom jeden recept. Různé druhy mouky, s ořechy nebo jiné přísady. Nejdůležitější je, aby byly perníčky chutné a vláčné.

To, jak jídlo chutná, do veliké míry ovlivňují použité suroviny. Nejlepší volbou jsou ty, které jsou nejenom kvalitní, ale i cenově dostupné. Nakupovat je můžete online.

miseni-testa-na-pernicky

 

Něco z historie perníčků

 

První zmínka o perníku v Čechách pochází z doby lucemburské, z roku 1335. Tehdy se perník prodával při svátcích a posvícení v Turnově. V Praze se podle písemných pramenů museli perníkáři usadit již před rokem 1324.

Perníkové těsto dosahovalo vysokou kvalitu a přidávali se do něj další suroviny. Pernikáři se mezi sebou ve výrobě perníčků předbíhali. Jejich cílem bylo udělat ty nejlepší perníčky.

Kvalitu perníků konečným spotřebitelům prezentovali hlavně na tradičních trzích a poutích. Od té doby se perníky staly oblíbeným spotřebním zbožím.


pernikove-koreni-testo

Těsto na perníčky recept

 

Perníky by neměly chybět na žádné vánoční tabuli. Jestli jste je už někdy pekli, potom určitě víte, že základní ingrediencí u jejich přípravy a pečení je trpělivost. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

Jak je připravit, aby byly měkké, vláčné a chutnaly celé rodině? Toto je náš recept, podle kterého upečou perníky i začátečníci v pečení.

 

ingredience-pernikove-testo

 

Potřebujeme

__check

500 g hladké mouky

__check

190 g moučkového cukru

__check

2 vejce

__check

125 g medu

__check

125 g másla

__check

½ balíčku perníkového koření

__check

1 lžička jedlé sody

Postup

1

Všechny suché suroviny přesejeme a smícháme.

2

Do této směsi přidáme všechny ostatní suroviny pokojové teploty.

3

Všechny suroviny spolu smícháme do jedné hmoty.

4

Těsto na měkké perníčky necháme odpočinout při pokojové teplotě. Doporučuje se s těstem pracovat až na druhý den. Tuto dobu můžete zkrátit na příklad na 3 hodiny, ale nejlepší výsledek dosáhneme, pokud těsto necháme oddechnout déle.

5

S těstem začínáme pracovat na druhý den. Na pomoučené desce ho vyválíme na tloušťku 4–5 mm.

6

S vybranými vykrajovátky děláme různé tvary a ukládáme je na plech vystlaný papírem na pečení.

7

Pečeme je 4 – 5 minut při teplotě 200 °C.

8

Upečené perníčky odložíme do uzavřené nádoby. Ta je ochrání před vzduchem a následným tvrdnutím.

9

Zdobíme až na druhý den.

valeni-testa-pernicky

Upekli jste perníčky? Teď je potřebujete dobře uskladnit. Vyberte si ze široké online nabídky dóz a nádob na uskladňování potravin.

Užitečné rady pro to nejlepší těsto na perníčky

__check

Perníky se pečou krátký čas, čím předejdete jejich vysušování.

__check

V každé troubě se medovníky pečou jinak. Proto platí, že se pečou, dokud nemají pevný povrch.

__check

Prosívání surovin je velice důležité. Stejně tak jako používání surovin pokojové teploty. Chladné a studené suroviny nevytvoří takovou hmotu, jakou potřebujeme.

__check

Pokud máte domácí suroviny, použijte je. Nemáte možnost získat domácí suroviny? Med je surovinou, kterou vám doporučujeme zakoupit přímo od včelaře. Možná vás překvapí jeho pravá chuť.

__check

Suroviny spolu mísíme dostatečně dlouho. Je potřebné, aby se dobře spojily.

__check

Perníkové těsto potřebuje odpočinek při pokojové teplotě. Jestli jste ho doteď dávali odpočívat do chladu, letos to udělejte jinak.

__check

Používejte přiměřené množství mouky. Na posypání desky vám stačí málo, rovněž na pomoučení válečku, pokud se vám těsto během válení lepí.

upecene-pernicky-na-plechu
 

Na závěr vám přejeme příjemné pečení perníčků a chutné mlsání. Několik kousků můžete odložit stranou a použít je na výzdobu vánočního stromečku. Bude jiný a netradiční.