Návrat do školy s dětmi? Zachrání vás denní rutina

deti-s-knihami-na-hlavach

I vám se zdá, že dva měsíce prázdnin utekly jako voda? Návrat do školy se nezadržitelně blíží. Nejsnadněji ho zvládnete prostřednictvím naší denní rutiny.

Nástup do školy je náročný nejenom pro děti, ale také pro rodiče. Po dvou měsících volna je potřebné dětem opět nastavit pravidelný denní režim. Ten by měl zahrnovat dostatek času na učení o oddechové aktivity.

Proč je denní rutina s dětmi důležitá?
 

Pravidelné vykonávání stejných činností vede k vybudování denní rutiny. Vykonávání těchto činnosti bude pro vás a vaše děti po určitém čase automatické a přirozené.

Nástup dětí do škol nemusí být trápením. Ráno se „školní“ denní rutinou bude klidné, pohodové a příjemné. Vyhněte se stresu a rána začněte s úsměvem na rtech.

deti-si-hraji-s-kostkami

Přizpůsobte si ji podle sebe

 

Aby byl nástup dětí do školy příjemný, přizpůsobte si režim podle sebe. Toto jsou naše tipy, jak by vaše denní rutina mohla vypadat. Pokud vám nějaká činnost chybí, přidejte ji. Denní rutinu přizpůsobte svým požadavkům.

Vy sami přeci nejlépe víte:

__check

Kolik času máte na přípravu před odchodem z domova?

__check

Jak dlouho vám trvá cesta do školy?

__check

Jaké činnosti potřebujete vykonat?

Co vše potřebují děti pro kvalitní studium? Stručné shrnutí, včetně e-shopů, kde můžete výhodně nakupovat najdete v tomto článku.  

Dostatek spánku

 

Nezáleží na tom, jestli jde o rodiče nebo dítě. Každý z nás potřebuje pravidelný a kvalitní spánek. Nastavte sebe i vašim dětem stejný čas usínání a probuzení. Plnohodnotně se jim dokážete věnovat, jenom pokud budete mít kvalitní spánek i vy sami. Zajímá vás, jak dlouho mají spát děti?

Doporučovaný denní počet hodin spánku podle věku

__check

školáci (6-13 let) – 9 až 11 hodin

__check

teenageri (14-17 let) – 8 až 10 hodin

__check

dospívající (18-25 let) – 7 až 9 hodin

__check

dospělý (26–64 let) – 7 až 9 hodin

Dohlížíte na spánkový režim vašeho dítěte? V tom případě bude vynikat svou soustředěností, koncentrací a dobrou pamětí.

polstarova-bitva-deti

Večerní příprava
 

Vaše denní rutina si vyžaduje jisté organizační schopnosti a může začít už večer. Například, přípravou svačiny a oblečení. Výběr oblečení můžete nechat na vašem dítěti. Prostupně ho tak naučíte nejenom samostatnosti, ale trénujete i jeho schopnost rozhodovat se. Jestli takovýmto činnostem budete věnovat čas večer, ráno si můžete užít delší společnou snídani.


Každé ráno to samé
 

Denní rutina se týká i toho, v jakém pořadí ranní činnosti vykonáváte. Hygiena, snídaně, oblékání či cesta do školy a práce. Pořadí těchto činností byste měli dodržet každé ráno. Děti si ho zapamatují a postupně vám tyto činnosti budou ráno trvat kratší čas.  

mama-s-ditetem-na-posteli


Oddych po škole


Po tom, co se děti vrátí ze školy, potřebují zasloužené odpočinkové činnosti. Dopřejete jim ho v podobě různých domácích aktivit nebo kroužků. Kreslen, malování, stavebnice, sport, gymnastika, hraní na hudební nástroje, vzdělávání v oblasti cizích jazyků.

Možností je skutečně dost. Záleží jenom na tom, co by se vaše dítě chtělo naučit. Na tyto oddechové aktivity vyhraďte přesný čas.

dite-maluje-krouzek

 

Příprava na další den

 

Po oddychu přichází čas na učení a vypracování domácích úkolů. S touto častí denní rutiny svým dětem neváhejte pomoci. Zejména pokud vás o to požádají. Zjistí, že se na vás mohou spolehnout, i když máte právě jiné povinnosti.

kluci-delaji-domaci-ukoly

Společná večeře
 

Ne vždy je možné snídat a obědvat společně. O to více se dětem bude líbit, když budete večeřet všichni spolu. Tento bod byste rozhodně neměli podceňovat. Jestli je to možné, vždy se snažte s večeří počkat na všechny členy domácnosti.


Oddych



Neoddělitelnou součástí každého dne by měl být krátký oddech. Ideální je, pokud ho budete trávit všichni spolu. Společně strávený čas upevní vaše vztahy.

Tento čas můžete zároveň využít k tomu, abyste nenucenou formou rozvíjeli intelekt vašeho dítěte. Například pomocí vědomostní společenské hry. Těch je na aktuálním trhu nespočet.

spolecenska-hra-s-detmi

Přemýšlíte, jaké hry by se mohly dětem líbit? Inspirujte se online výběrem společenských her pro celou rodinu.

Příprava na spánek
 

Závěrečná část dne vám už v tomto momentu bude velice povědomá. Připomíná totiž začátek dne. Všechny aktivity se tak cyklicky uzavřou. Večerní rutina patří, podobně jako ráno, hygieně, výběru oblečení na následující den a spánku.

Jak co nejrychleji a nejefektivněji dosáhnout, aby dítě usnulo? Připravte ho na spánek a postupně začněte zvolňovat tempo. Výše zmiňovaná společenská hra nebo čtení knih jsou ideálními příklady toho, jak zpomalit.  

Nejenom vy a vaše dítě, ale i prostor potřebuje přípravu na noční oddych. Pečlivě vyvětrejte spací část vašeho domova. Harmonickou atmosféru navodíte i ztlumením světla. Nechejte rozsvícené jenom stolní lampičky. A to nejdůležitější, v dětském pokoji nenechávejte mobilní nebo hradí zařízení. Zbytečně by mohly děti před spánkem rozptylovat.

divka-spi-v-posteli

První týdny po prázdninách mohou být náročné, ale nevzdávejte se. Hlavní je, abyste dodržovali zásady denní rutiny. Pokud je to potřebné, děti motivujte. Například odměnou v podobě výletu. Uvidíte, že si na denní rutinu postupně zvyknou.