Milujete kávu? Toto jste o ní možná ani netušili

15.02.2019 Kristína Volný čas Sdílet
Milujete kávu? Toto jste o ní možná ani netušili

I vy patříte k milovníkům kávy? Přestože ji pijete každý den, určitě existují fakta, které jste o ní ani netušili. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

 


1. Káva je ovoce


 
I když se to zdá neuvěřitelné, káva je vlastně ovoce. I kávová zrna se běžně nazývají kávové bobule. Plody kávovníku se opravdu řadí do třídy bobulí jako například rybíz. Slovo "káva" přitom pochází z arabského spojení, které v překladu znamená "víno ze zrn."
 


2. Kávu objevili kozy


 
Traduje se, že kávu objevili etiopské kozy ještě v 9. století, kdy si pastýři všimli neobvyklé chování svých koz po pozření kávových bobulí. Místní mnich připravil z bobů odvar a lahodná káva byla na světě. První kavárna byla však otevřena až mnohem později, až v 17. století v Benátkách. Od té doby se začala káva masivně rozšiřovat do všech koutů světa.

 
 

3. Káva je druhý nejoblíbenější nápoj na světě


 
Prvenství mezi nápoji patří vodě. Té se na světě vypije nejvíce. Hned za ní však následuje káva, které se vypije přibližně 2,25 miliardy šálků za den. Největšími milovníky kávy jsou přitom Nizozemci, kteří denně vypijí až 2,4 šálky na osobu.

tchibo sleva vasekupony.cz

4. Káva je velmi cenná


 
Asi tušíte, že nejvíce obchodovatelnou komoditou na světových burzách je ropa. Víte však, že hned na druhém místě se nachází káva? Nejdražší káva je přitom cibetková, která vzniká tak, že cibetky, malá kunovitých šelma, spolkne kakaový bob a vyloučí ji ve formě trusu. 50 gramů takové kávy vás vyjde přibližně na 700 Kč.
 
 

5. Na světě je přibližně 60 druhů kávy


 
Známých je přibližně 60 druhů kávovníků, na masovou výrobu kávy se však používají zejména dva, kávovník arabica a kávovník robusta, podle kterých jsou nejznámější odrůdy káv i nazývané. Káva se zpravidla připravuje z odrůd kávovníku, o chuť a vůni se starají různé druhy arabicy a o barvu druhy robusty. Čím je káva hořčí a tmavší, tím více robusty obsahuje.
 

 

Nakupujte kávu na Tchibo.cz


 
Pokud si kávu nejlépe vychutnáte doma, kupte ji u specialisty na kávu. Internetový obchod Tchibo.cz vám nabízí různé druhy káv. Vychutnejte si malé, černé a silné espresso, dokonalý požitek z caffé crema či jiných druhů a příchutí káv. V internetovém obchodě kromě toho najdete i tobolky Cafissimo, kávovary a množství jiných doplňků na přípravu kávy a také nabídku módních doplňků pro ženy, muže, děti, ale i vaši domácnost. Tchibo sleva, nebo jiné akce, určitě potěší.

slevy tchibo vasekupony.cz

 

6. Kávovník si můžete vypěstovat i doma


 
Kávovník si zcela jednoduše můžete vypěstovat i ve svém bytě. Při vhodně upravených podmínkách začne kávovník rodit přibližně po třech letech. Běžně se jinak kávovník zejména na plantážích v Brazílii, velké kávové plantáže se nacházejí také v Kolumbii, Vietnamu a Indonésii.

 

 

7. Káva je zdravá


 
Pití kávy má na náš organismus pozitivní účinky. Obsahuje mnoho antioxidantů, zlepšuje oběh krve, pomáhá při bolestech hlavy a je také prevencí proti tvrdnutí jater a chrání před Parkinsonovou chorobou. Samozřejmě, nic netřeba přehánět. Negativní dopad na zdraví může mít již 400 g kávy denně, což jsou přibližně 4 šálky.

 
 

8. Kofein pomáhá hubnout


 
Jelikož kofein zrychluje metabolismus, pomůže vám i s nadbytečnými kily. Káva navíc omezuje i chuť k jídlu, což je pro hubnutí ideální. Pozor, toto však platí pouze při 3-4 šálcích kávy denně, při více šálcích, případně při ochucování kávy mlékem a cukrem můžete dokonce přibrat.