Letní pneumatiky: Kdy je ideální čas na přezutí?

01.04.2019 Kristína Auto Sdílet
Letní pneumatiky: Kdy je ideální čas na přezutí?

Kdy je ten nejvhodnější čas na přezutí zimních pneumatik za letní? Víte, které faktory byste měli zohledňovat? Poradíme vám.



Proč vlastně přezouváme?


 Přezouvání pneumatik má své opodstatnění. Zimní a letní pneumatiky jsou totiž určeny do různých podmínek. Mají jiný materiál a hloubku dezénu, z čehož vyplývá i odlišná schopnost přizpůsobit se stavu vozovky v zimním nebo letním období. Pokud jezdíte na letních pneumatikách při námraze, auto se může jednoduše dostat do smyku. Naopak, pokud ještě při vysokých teplotách jezdíte na zimních, může to způsobit prodloužení brzdné dráhy až o 20 procent. Letní pneumatiky dokážou přilnout k cestě lépe díky vyššímu obsahu kaučuku. Navíc při jízdě nehlučí tolik jako zimní pneumatiky, takže jízda je tak o poznání tišší.
 
Kromě bezpečnostního hlediska je přezouvání pneumatik důležité také z finančního hlediska. Letní pneumatiky se opotřebovávají pomaleji než zimní a není jejich nutné tak často měnit. Navíc díky hladšímu dezénu, který klade menší odpor, dochází ke snížené spotřebě paliva ve srovnání se zimními pneumatikami. Pokud tedy spekulujete, že budete jezdit celý rok na zimních pneumatikách, nedělejte to. Nevyplatí se vám to. Chcete-li skutečně ušetřit, kupte si raději nové pneumatiky ze slevou.

letni pneumatiky vasekupony.cz

»Náš tip: Využijte slevové kupóny i při koupi nových pneumatik, například v obchodech Pneumatiky.cz, NejlevnejšíPneu.cz, K-pneuservis.cz a dalších.
 

 


Kdy je ten správný čas?

 

Tak tedy, kdy je ten nejsprávnější čas na přezutí pneumatik? Při rozhodování byste měli zvážit zejména tyto dva faktory:

# 1 Legislativní ustanovení
Ano. Pokud to nevíte, v Česku máme platnou legislativu, která říká io přezouvání pneumatik. Zákon o silničním provozu uvádí, že na zimních pneumatikách byste měli jezdit v období od 1.11. do 31.3. v případě, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Povinné jsou i při jízdě na cestách, které mají označení "zimní výbava". Důležitou roli při výměně tedy hraje i počasí.
 

 
# 2 Počasí
Datum při přezouvání sice hraje důležitou roli, ale ještě důležitější je dlouhodobá předpověď počasí. I když sluneční jarní počasí přímo láká na výměnu pneumatik, často ještě v dubnu překvapí opožděnými mrazy, či dokonce sněhovou nadílkou. Proto se držte doporučení, že letní pneumatiky neměňte dříve, než se teplota dlouhodobě nepohybuje nad 7 stupňů Celsia - a to může být tedy ještě podstatně později než termín 31. března uvedený ve vyhlášce. Právě od venkovní teploty se totiž odvíjejí jízdní vlastnosti pneumatik a při teplotě nad 7 stupňů už zimní pneumatiky ztrácejí své kladné vlastnosti.