Kde získat vízum a do kterých krajin je potřebujete?

09.08.2022 Eva Víza Sdílet

Pro cestování do některých krajin stále potřebujete speciální doklady. Jak vybavit víza do vybraných států a jak dlouho vám to bude trvat? Odpovědi jsou v našem článku.

Navzdory tomu, že během cestování po Evropě vám často stačí pouze občanský průkaz a pas, do mnoha států jsou stále potřebná víza.

Jejich vybavení může trvat i několik týdnů. V dostatečném předstihu vám proto před každou cestou doporučujeme pověřit si všechny dostupné informace.

Na cestovní pojištění nezapomínejte při žádné dovolené. V našem článku najdete informace, jak si vybrat to nejlevnější.

co-je-vizum

 

Co je vízum?

 

Pokud vízum znamená to, že můžete vstoupit na území dané krajiny na určitou dobu. Ve vašem cestovním pasu to může být zobrazené razítkem či nálepkou.

Platnost víz je nejčastěji 3 měsíce. Pokud byste chtěli zůstat v dané krajině déle, musíte si vybavit jiná povolení. Například, povolení na pobyt.

Vízum musí mít, stejně jako cestovní pas, i děti.

Všechny důležité informace o tom, jak vybavit pas, kolik stojí a jak dlouho si počkáte, si můžete přečíst v našem článku.

Druhy víz

1

Vstupné – můžete s ním vstoupit na území krajiny jenom na časově určené období.

2

Vícevstupové (návratové) – na území krajiny se můžete vrátit opakovaně.

3

Výstupné – k výstupu cizince z území krajiny na určité období.

4

Vízum pro přejezd – vybavujete si ho, pokud přes danou krajinu potřebujete jenom přejet, například přes letiště do jiné krajiny.

Žádost o dlouhodobé vízum za účelem vyžadujícím pobyt na území ČR delší než 3 měsíce lze podat na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí. Žádost o dlouhodobé vízum lze na území ČR podat pouze v zákonem stanovených případech.

 

Kolik za víza zaplatíte?

 

Suma za vybavení víz je různá. Záleží od poplatků v dané krajině. Ty se můžou navýšit v případě, že potřebujete vybavit víza na poslední chvíli.

Hledáte vaše vysněné dovolenkové ubytování, ale zatím se vám ho nepodařilo najít? Stavte na naše doporučení.

krajiny-kde-potrebujeme-viza

Do kterých krajin potřebujete mít platná víza?

 

Víza do USA

 

Do USA můžete cestovat přes bezvízový program s cestovní autorizaci ESTA. Opravňuje vás navštívit USA na dobu maximálně 90 dní, a to i s opakovaný vstupem.

O registraci může požádat každý držitel biometrického pasu a zpáteční letenky v době do 90 dní prostřednictvím online formuláře ESTA. Registrujte se nejpozději 72 hodin před odchodem. Za celý proces byste měli zaplatit 14 USD, co je v přepočtu necelých 340 českých korun.

Jiní podmínky platí pro pracovní či studentské vízum. Každý žadatel musí mít vyplněný online formulář DS-160. Pro uhrazení poplatku následně potřebná vaše účast na pohovoru na Velvyslanectví USA v Praze.

Poplatky za studentské, služební nebo klasické turistické vízum do USA vás budou stát 160 USD.

poplatky-za-viza-usa

Vízum Kanada

 

Pro krátkodobý pobyt (turistická víza) v Kanadě nepotřebují čeští občané víza. Potřebujete ale eTA Canada – elektronickou cestovní registraci. Bez ní vás nepustí na palubu letadla.

Registrace probíhá online. Na stránce vyplníte žádost, přiložíte cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po návratu, platební kartu a e-mailovou adresu. Registrace je zpoplatněná částkou 7 CAD, co je přibližně 130 CZK.

Z těchto druhů víz si můžete vybrat

1

Studentské – pro studenty, kteří chtějí v Kanadě studovat déle než půl roku, případně pracovat.

2

Pracovní – nezíská ho každý. Funguje na principu, že musíte dostat nabídku od kanadské společnosti, respektive od vašeho budoucího zaměstnavatele.

3

Working holiday – s tímto typem víz můžete zůstat v Kanadě 1 rok. Během tohoto roku můžete poznávat krajinu, cestovat a studovat tu 6 měsíců.

Cestování do Afriky

 

Keňa, Tanzanie, Egypt či Kapverdy? Toto jsou jenom některé z afrických států, do kterých potřebujete nejenom platný pas, ale také víza. Prohlédněte si aktuální podmínky pro vstup do těchto krajin.

cestovni-viza-do-afriky

 

Víza do Číny

 

Žádost o vízum do Číny se podává elektronicky a vyzvedněte si ji osobně. Pro podání žádosti budete potřebovat:

- cestovní pas (platný 6 měsíců po návratu z krajiny),
- vyplněný online formulář (vytištěný oboustranně),
- jednu fotografii ve formátu 3,5 x 4,5 cm,
- letenku nebo potvrzení o koupi zájezdu nebo rezervaci hotelu.

Pokud potřebujete obchodní vízum předložit, musíte mít i zvací list v čínských znacích. Na dobu 90 dní nepotřebujete víza do oblasti Hong Kong a Macao.

Do Číny můžete vycestovat i bez víz, pokud splňujete tyto podmínky:

__check

Přímý tranzit do 24 hodin.

__check

72hodinový bezvízový tranzit z Pekingu a Šanghaj.

Za udělení víz zaplatíte 63 €. Vybavení by mělo trvat jeden týden. Pokud chcete mít víza následující den po podání žádosti, zaplatíte příplatek 25 €.

Ideální čas na dovolenou je právě teď. Pelikán slevové kupóny a kódy vám pomohou s hledáním těch nejvýhodnějších letů.

Víza na Seychely

 

Pro vstup a pobyt na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Občané ČR mohou na Seychelách pobývat bez víza až tři měsíce během období šesti měsíců ode dne prvního vstupu.

Při vstupu je třeba doložit tzv. “travel authorization.” Vstup do země je možný letecky přes letiště Mahé a lodní dopravou přes přístav Victoria – Mahé. Aktuální podmínky vstupu na Seychely si můžete prohlídnout na oficiální stránce Ministerství zahraničních věcí ČR.

Všichni cestující jsou povinni před příletem získat autorizaci na on-line portálu https://seychelles.govtas.com/, kam je nutné zadat:

__check

- kopii pasu a fotografii,

__check

- potvrzení o ubytování na celou dobu pobytu,

__check

- rezervaci vnitrostátní dopravy,

__check

- doklad o zpátečním letu, 

__check

- cestovní pojištění, které musí pokrývat veškeré výlohy spojené s možným onemocněním na COVID-19 (izolace, karanténa, léčba), potvrzení o bezinfekčnosti v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Víza do Austrálie

 

Chystáte se do Austrálie jako turista za účelem cestování nebo na krátkou obchodní návštěvu? Můžete si vybavit bezplatné turistické vízum eVisitor (e651). víza vám platí 12 měsíců, přičemž jedna návštěva nesmí být delší než 30 měsíce.

Budete potřebovat pas s platností minimálně 6 měsíců po návratu a zpáteční letenku. Její datum nesmí přesáhnout 90 dní od datumu příchodu.

V případě, že byste chtěli v Austrálii strávit delší čas, požádejte o Visitor visa 600. Tento typ vydává australská ambasáda na dobu 3–12 měsíců a je zpoplatněný podle délky pobytu.

cestovni-viza-poplatky

Jaká je naše rada na závěr? Vybavení víz neodkládejte. A dostatečným předstihem před cestováním si prověřte podmínky dané krajiny. Vaše cestování bude pak příjemnější. Navíc, s využitím slevových kupónů na cestování a vstupenky si můžete dopřát ještě více cestovatelských zážitků.