Jóga pro začátečníky zdarma: Základní cviky a benefity pro tělo

zena-turecky-sed

Potřebujete rozhýbat tělo i mysl? Se zpevněním těla a dokonalým oddechem mysle vám pomůže jóga pro začátečníky. Toto jsou její základní cviky a benefity.

Zřejmě každý souhlasí s tím, že cvičení je skvělým mentálním oddechem. Soustředíte se na vykonávání určitého pohybu a mysl jednoduše vypnete od povinností a běžných starostí.

Nejste právě sportovní typ, ale rádi byte se věnovali nějaké aktivitě? Vyzkoušejte jógu pro začátečníky z pohodlí domova. V nabídce je množství videí s profesionálními jogíny za minimální poplatky nebo úplně zdarma.

Podložka na cvičení a pohodlné oblečení jsou základem na cvičení jógy. Chcete si koupit i další příslušenství? Najdete ho online na stránkách Alza.cz.

zena-joga-cviceni

 

Jóga pro začátečníky

 

Jóga („spojit“) je komplexem různých technik a cvičení. Jejím cílem je přinést celkové uvolnění těla a mysli, a zároveň zlepšit fyzickou kondici. Pro někoho představuje jenom cvičení, pro jiné je životním stylem či filozofii.

Vznikla v Indii, odkud se postupně rozšířila do okolitých krajina a celého světa. V Evropě se objevila začátkem 20. století. Od té doby u nás její popularita neustále růste.

Považujete jógu za fyzicky náročné cvičení? Vůbec nemusíte. Její široká skála stylů a cvičení umožňuje vybrat si to, které vám nejvíce vyhovuje. Navíc, jóga pro začátečníky pozůstává ze základních cviků na protahování svalů a kloubů, takže ji zvládnete i bez předchozích zkušeností. Postupně svou úroveň můžete zvyšovat a jako pokročilí zkoušet další různé pozice.

Pozitivní stránkou jógy je i to, že je vhodná pro každého. Bez ohledu na věk, pohlaví či fyzickou předispozici.


zeny-muz-joga

Chcete cvičení doma posunout na vyšší úroveň? V našem článku najdete užitečné tipy na cviky a kurzy, jak začít.

Jóga pro začátečníky online

 

Jste začátečníka a nevíte, jestli vás bude jóga bavit? Zkuste si ji zacvičit s free videy. Zapněte si je, jak vám to dovoluje volný čas.

Můžete si vybrat například ze CZ cvičení:

Nebo si zacvičte jógu během sledování videí se zahraničními jogíny:

Máte zájem o hodinu jógy s profesionálním jogínem? Navštivte některá centra jógy:

Chcete si užít jógu naplno několik dní? Přihlaste se na jóga pobyt pro začátečníky. Aktuálně jsou v nabídce například tyto:

seniory-joga

__bulb
Jarní únava a TOP 10 způsobů, jak se ji zbavit

I vám se poslední dobou nechce nic dělat? Pronásleduje vás pocit únavy a nevíte, jak se ho zbavit? Možná trpíte nediagnostikovatelným zdravotním problémem, zvaným jarní únava.

Benefity jógy pro zdraví

 

Cvičení jógy vám přinese mnohé fyzické a psychické benefity, které pocítíte už od prvního cvičení. Mezi nejvýznamnější patří:

__check

Snížení stresu

__check

Pocit klidu a vyrovnanosti

__check

Zlepšení rovnováhy

__check

Zlepšení dýchání

__check

Zlepšení flexibility

__check

Celkové posílení těla

__check

Lepší uvědomování si přítomného okamžiku

__check

Posílení koncentrace

__check

Zmírnění bolesti páteře


zena-joga-pozice

 

Kdy jógu praktikovat?

 

Pro cvičení jógy potřebujete jenom podložku. Proto ji můžete praktikovat úplně kdekoliv a kdykoliv.

Chybí vám sportovní oblečení? Pohodlně si ho můžete objednat online z e-shopu MyProtein.cz.

Kdy a jak začít cvičit jógu? Naším tipem pro začátečníky je ranní jóga. Příjemně se pomocí základních cviků proberete a nastartujete do nového dne. Ranní cvičení ale nemusí vyhovovat každému. Klidně vyzkoušejte i večerní jógu, pomocí které uvolníte své tělo a připravíte se na odpočinek.

 

zena-joga-jidelna

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Druhy jógy

 

Jóga je velice pestrým druhem cvičení, a proto si můžete vybrat mezi více styly jógy. Začněte s tím, který se vám líbí nejvíc a nebojte se zkoušet další. Nakonec najdete ty, které vám budou nejvíce vyhovovat.

Mezi nejznámější styly jógy patří:

__check

Hatha joga – patří mezi klidnější styly jógy. Její podstatou je zejména fyzické cvičení asán (fyzické cvičení všech jóga pozic), práce s dechem a meditace. Je účinná při problémech se spánkem, velikém stresu či potřebě celkového zklidnění.

__check

Power jóga pro začátečníky – jejím cílem je zhubnout, vytvařovat postavu a zlepšit kondici. Pozůstává zejména z fyzických cviků, ale zároveň obsahuje meditační prvky a práci s dechem.

__check

Yin jóga – u tohoto stylu jógy zůstáváte v pozicích několik minut s cílem uvolnit tělo co nejvíce. Je skvělá, pokud chcete zvýšit svou flexibilitu nebo zlepšit schopnost pracovat s myslí a emocemi.

__check

Iyegar jóga – cvičící u ní dbají na důkladní nastavení těla v daných pozicích a delší setrvání v nich. Využívají se u ní i pomůcky, jako například deky, židle, jógové bloky či polštáře. Doporučuje se pro lidi se zájmem o klasičtější formu jógy.

__check

Hormonální jóga – určená je pro ženy i muže (v samostatných zástavách) s cílem zlepšit funkcí endokrinních žláz. Ženy tento styl jógy využívají například při problémech s otěhotněním či období menopauzy.

__bulb
Jak co nejrychleji zhubnout bez nechtěného jojo efektu?

I vy máte po dlouhém pandemickém odpočinku nějaké to kilo navíc? Ty se přibírají snadno, ale je extrémně náročné shodit je bez nechtěného jojo efektu. Proto jsme pro vás shrnuli několik tipů, jak zhubnout udržitelně.

Jóga cviky pro začátečníky

 

Jógu tvoří hodně různých cviků a pozic. My jsme pro vás vybrali 4 cviky na jógu pro začátečníky.

 

Pozice „Hora“ (Tadasana)

 

Postavte se na podložku nohami k sobě. Bez pohnutí se tahejte směrem nahoru a plynule dýchejte. Tímto cvikem prodlužujete záda uvědomujete si přítomný okamžik. Zároveň je tato pozice základní pozici pro jiné.

 

Pozice „Židle“ (Utkatasana)

 

Začněte s polohou Hory. Natáhněte a zvedněte ruce a představujte si, že si jdete sednout na židli. Svou vrchní část těla zároveň tahejte směrem nahoru a dopředu. Touto pozicí posílíte nohy, záda i ramena.

Pozice „Pes tváří dolů“ (Adho Mukha Svanasana)

 

Na podložce zaujměte polohu na všech čtyřech, celou plochou chodidel se dotýkejte podložky, pánev zvedněte směrem nahoru a dlaněmi rukou se dotýkejte podložky. Pokud nedokážete úplně vystřít nohy, nechejte je pokrčené v kolenou. Pozice je ideální na uklidnění psychiky, prodloužení páteře či otevření ramen.

 

zena-joga-pes-tvari-dolu

 

Pozice „Pes tváří dolů“ (Urdhva Mukhva Svanasana)

 

Lehněte si na břicho, pokrčte lokty a dlaněmi se opřete o podložku v úrovni žeber. Váhu se pokuste co nejvíce přenést na nohy. Zapřete se rukami a pánví směrem nahoru. Na závěr zvedněte z podložky kolena i stehna, otevřete hrudník a snažte se co nejvíce narovnat záda. Touto pozicí uvolníte pánev a natáhněte záda. Stejně tak více otevřete ramena a hrudník.

 

zena-joga-holcicka

 

Základní chyba při cvičení jógy

 

Největší chyba, kterou dělají jóga začátečníci, je porovnávání se s ostatními. Každé tělo je jiné a může si dovolit udělat pokročilejší cviky v jiném čase. Mějte s sebou dostatečnou trpělivost a nepřekročujte své limity. Jednoduše si dovolte tolik, kolik zvládáte.

10 nejčastějších chyb při cvičení jógy

1

Nesprávné dýchání. Pokud jogín neřekne jinak, dýchejte nosem.

2

Chyby v postavení. Dodržujte postoj přislouchající dané pozici.

3

Nepoužívání pomůcek. Zabezpečte si kvalitní jógovou podložku a jiné potřebné pomůcky.

4

Přeskakování začátečnické úrovně. Pokud s jógou začínáte, nezačínejte s náročnými pozicemi, ale cvičte je postupně.

5

Výběr nesprávného stylu jógy. Klidně si vyzkoušejte více z nich, potom se vraťte k těm, které vám nejvíce vyhovují.

6

Ignorování signálů těla. Cítíte se při určitých pozicích špatně? Poslouchejte své tělo a přestaňte je vykonávat.

7

Nesprávná poloha zad. Nejenom začátečníci, ale i pokročilí mají problém s hrbením se při cvičení.

8

Nedostatečné soustředění. Během jógy se plně koncentrujte na cviky, které vykonáváte. Jinak nepocítíte uvolnění a klid, jaké vám má jóga přinést.

9

Nepřizpůsobený prostor. Cvičte v prostředí, kde se cítíte příjemně a uvolněně. Obklopte se rostlinami a květy, pusťte si relaxační hudbu nebo si zapalte svíčky.

10

Neschopnost cvičit bez jogína. Hodiny jógy vedené profesionálními jogíny jsou, samozřejmě, důležité. No stejně důležité je naučit se cvičit i bez přítomnosti a hlasu jogína a ponořit se do cvičení samostatně.

zena-joga-podlozka

 

Nejste rozhodnutí, jestli s jógou začít? Jóga pro úplné začátečníky je skvělou volbou, abyste pocítili její účinky na vlastní kůži. Vždyť její benefity pro tělo a duší jsou důvodem, proč se jí věnuje čím dále více lidí.

__bulb
Jak si vybrat turistické boty od A po Z

Po dlouhé zimě se opět můžeme těšit na čas výletů v přírodě. Ten evokuji i možnost vybláznit se na štítech českých i světových vrcholů. Máte už vše potřebné pro letní turistiku?