Jaká je cena kastrace psa a jeho čipování

20.10.2022 Eva Zvířata Sdílet

Kastrace psa a čipování patří mezi jedny z nejčastěji realizovaných zákroků. Co byste o nich měli vědět? Jaké jsou výhody a nevýhody kastrace?

Péče o čtyřnohé miláčky je mimořádně důležitá. Vyvážená strava a pravidelný pohyb jsou na prvním místě. Zodpovědět byste si měli i otázku kastrace psa a registrace čipu psa. Kdy kastrovat psa a řešit jeho čipování?

Nepochybujeme, že chcete pro vašeho domácího miláčka jenom to nejlepší. Dopřejte mu vše, co potřebuje, za skutečně nízké ceny.

pes-spi-na-koberci
 

Co je kastrace?

 

Kastrace je jednoduchý chirurgický zákrok, který podstoupí psy a kočky u veterináře. Během něj dochází k odstranění pohlavních žláz.

Je významným opatřením prevence proti různým onemocněním a zdravotním problémům. Hlavně proti onkologickým nemocím reprodukčních orgánů.

Vše potřebné pro správnou výživu vašeho miláčka a také něco pro hraní naleznete na jednom místě za skvělé ceny. Stačí jednoduchá a rychlá online objednávka.

Kdy kastrovat psa?

 

Kastraci je lepší vykonat v mladším věku zvířete. Ideálně v rozmezí 1 až 1,5 roku. Kdy kastrovat fenu? Feny by se měly zákrok podstoupit po skončení prvního cyklu.

Zvířatům se po kastraci zpomaluje metabolismus. Doporučuje se jim proto změnit stravu na méně kalorické granule. Druhou možností je snížení dávek aktuálního krmiva. Znovu platí, že reakce na stravu je individuální a měli byste ji konzultovat s lékařem.

bily-pes-pruhovane-kreslo
 

Jak probíhá kastrace psa?

 

Před kastraci musí pes absolvovat předoperační vyšetření. Pokud jsou výsledky v pořádku, následuje operace. Ta probíhá v narkóze. Minimálně 6 hodin před ní by pejsek neměl nic jíst.

Samotný zákrok netrvá dlouho. Už po něm si vašeho domácího miláčka nesete domů. Samozřejmě, s ohledem na dodržování pokynů od veterináře ke stravě a pohybu.

V domácím prostředí si všímejte chování psa. Rychlou kontrolu uděláte tak, že mu zkontrolujete ústní dutinu. Neměla by být bledá. Při jeho zotavování je nejdůležitější klid a zabezpečení dostatečného prostoru pro oddech.

pes-cerveny-obojek
 

Kolik za kastraci zaplatíte?

 

Cena za kastraci je individuální. Závisí od pohlaví, hmotnosti psa, typu anestézie, ale i od ceníku veterináře. Ke samotné ceně je ovšem potřebné připočítat i další náklady na předoperační vyšetření a léky.

Průměrná suma za kastraci se pohybuje od 4 000 Kč do 7 000 Kč.

Veterinárního lékaře si vybírejte podle důvěry a spokojenosti. Přihlížet jenom na cenu by nemuselo být to nejlepší řešení.

pes-na-prochazce
 

Jaké jsou výhody a nevýhody kastrace?

 

Každý pes je individuální. Na výslední chování po kastraci má vliv jeho plemeno, pohlaví, věk, hmotnost a velikost či sociální chování. Na základě těchto vlastností by vás měl váš veterinář před zákrokem o předpokládaných výhodách a nevýhodách kastrace informovat.

Obecně má kastrace tyto pro a proti:

Výhody kastrace psa

__check

trvalá antikoncepce

__check

bezpečný zákrok

__check

odstranění znaků háraní

__check

ochrana před nemocemi

__check

odstranění agresivity vůči jiným zvířatům

__check

klidnější chování

zena-s-pejskem-na-rukou
 

Nevýhody kastrace psa

__check

pravděpodobnější vznik nadváhy u některých plemen (například u labradorských retrieverů)

__check

riziko inkontinence (zejména u fenek větších plemen)

__check

u dlouhosrstých plemen může dojít ke změně struktury srsti

Kastrace a čipování vašeho pejska pro něj může být stresující. Během těchto dní svému domácímu miláčkovi proto dopřejte maximální pohodlí.

pes-oddechuje-na-sedacce

 

Kastrace a psy z útulku

 

Každý pes, který se dostane do útulku, musí podstoupit kromě potřebných očkování a odčervení i sterilizaci nebo kastraci. Její cílem je zamezit nechtěnému množení psů. Často se o nich nemá kdo postarat a v těch lepších případech končí právě v útulcích.

Chcete si adoptovat psa z útulku? Za adopci zaplatíte přibližně 3 000 Kč. Adopční poplatek zahrnuje všechny zmíněné úkony a péči.

pes-na-gauci-polstar
 

Čipování psa

 

Každého psa žijícího na našem území je potřebné podle zákona čipovat. Výjimkou nejsou ani štěňata.

Proč je čipování dobré? Na čipu jsou nahrané údaje o majiteli a psovi. V případě ztráty psa ho díky čipu najdete mnohem snadněji.

pes-ve-snehu
 

Jak probíhá čipování?

 

Během zákroku pes necítí téměř žádnou bolest a trvá skutečně krátce. Veterinář čip nebo mikročip umístí nejčastěji na levou stranu krku. Dovolená je i aplikace mezi lopatky či pravou stranu krku. Aplikovaný čip nijak neovlivňuje život psa a není hmatatelný.

Čip se při změně majitele nevybírá. Veterinář jenom upraví údaje v Centrální evidenci psů (CEP). Majitelům neočipovaných psů hrozí pokuta 20 000 Kč a bez čipu nebude uznáno ani očkování.

par-hladi-pejska
 

Kolik stojí čipování?

 

Cena čipů se pohybuje od 150 Kč až kolem 500 Kč. Cena závisí od kvality a značky konkrétního čipu. K ceně je nutné připočíst i cena za práci veterináře za aplikaci. Cena práce veterináře se pohybuje od 300 Kč do 900 Kč.

__bulb
Jak vybrat kolečkové brusle – všímejte si 5 parametrů

Neumíte si příjemný teplý den ani jen představit bez pohybu? Léto se ještě zdaleka nekončí. Proto vám přinášíme praktické rady, jak vybrat správné kolečkové brusle.