Jak může hraní videoher rozvíjet vaše dítě?

07.05.2018 Kristína Rodina Sdílet
Jak může hraní videoher rozvíjet vaše dítě?

Hraní videoher či počítačových her v dětském věku je velmi často diskutované téma. Přečtěte si, co ukázali poslední studie a možná zůstanete překvapení.

 


Hry pomáhají rozvíjet

 


Jako rodiče se zaměřujeme spíše na potenciální nebezpečí než na potenciální výhody elektronických her. I studie se v minulosti zaměřovali spíše na negativní dopady hraní her. Psychologové a odborníci na sociální chování z univerzit v Harvardu a Jižní Kalifornie však dokázali, že hry mohou mít i pozitivní účinky.

hraní videoher vašekupóny.cz

 

1. Učí sociálním dovednostem a kreativitě při řešení problémů



Zejména strategické hry jsou založeny na tom, že hráč musí plánovat, vyjednávat a myslet dopředu. Procvičují koncentraci, prostorovou orientaci a logické myšlení. Prosociální zaměřené hry poskytují vzory chování a rozvíjí u dítěte empatii a kladné povahové vlastnosti.

 

 

2. Podporují zájem o historii a kulturu



Obsah některých her může u dětí vzbudit zájem o čtení a další výzkum historických období, událostí či jiných kultur. Když se chopíte příležitosti a navážete hru i na knihy a muzea, máte vyhráno.
 


 

3. Pomáhají dětem vytvářet přátelství



Na rozdíl od nás dospělých dítě nevnímá hraní her jako izolaci, ale jako společenskou činnost. Pro mnohé děti je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak si najít kamarády. Děti, které nehrají hry vůbec, mají v průměru méně přátel.

 

 

4. Podporují fyzickou aktivitu



Hraní sportovních her povzbuzují k tomu, aby si nové pohyby procvičili také v reálném životě. Povzbuzují také děti k tomu, aby vyzkoušeli nové sporty. Hraní realistických sportovních her vede také k tomu, že dítě tráví více času sportováním i v reálném životě.



 

Jak vybrat tu správnou hru?



Nic nezkazíte, pokud vsadíte na hru s označením vzdělávací hry. Jsou to hry, které pozitivně ovlivňují koncentraci a akademické výsledky a vhodným způsobem mohou doplňovat základní výuku i ve škole. Ale i hry bez takového označení mohou dětem pomoci v tom, aby se učili dělat rozhodnutí, používat strategie a předvídat důsledky svého rozhodování. A když si už takovou hru vyberete, můžete ji koupit výhodně. Stačí když využijete slevové kupóny na hry a výhodná sleva je na světě.
 

 

Na co byste si měli dát pozor?



Hry jsou normální součástí moderního dětství. Jejich úplný zákaz může dokonce vést k izolaci dítěte. Když však už hru vybíráte, v první řadě si dávejte pozor na násilí. Hraní násilných her vyvolává podráždění, zvyšuje vnitřní napětí. Sledujte také věkový limit na obalech her.

Musíte mít však pod kontrolou nejen jejich výběr, ale i to, že vaše dítě je hraje s mírou. Nejlepší je, pokud si hru s dítětem zahrajete a popovídáte si o ní spolu. A s dítětem tak zároveň strávíte více času při společné aktivitě :)