Jak a kde začít s horolezeckým dobrodružstvím?

23.05.2023 Dominika Nakupování Sdílet
skala-horolezci

Horolezectví patří mezi krásné, ale zároveň velmi náročné sporty. Pokud se chystáte začít s horolezeckým dobrodružstvím, zde jsou některé tipy, jak začít.

Začněte postupně a s radostí z pohybu


Horolezectví se věnují hlavně sportovně založení lidé, ale není nutné mít za sebou profesionální sportovní kariéru. Důležité je znát své limity, postupně se zlepšovat, ale hlavně si užívat radosti ze zdravého pohybu. S lezením lze začít také s nadváhou či se zdravotním hendikepem.

 

Ideální je začínat na horolezecké stěně


Není dobré ze startu lézt na těžké skály v přírodě. Umělé lezecké stěny jsou ideální pro nácvik lezeckých dovedností pro budoucí lezení v přírodě. Začněte se zkušenějším kamarádem, případně s trenérem. Ten vás naučí základy a motivuje vás k tréninku a rozvoji lezeckých dovedností. Teprve poté můžete vyrazit do přírody. Je důležité nic neuspěchat a náročnost tras zvyšovat postupně, abyste předešli zraněním.


zena-skala-horolezkyna

Investujte do kvalitní lezecké výbavy


Myslíte to s horolezectvím vážně? Pořiďte si vlastní horolezeckou výbavu. Začněte kvalitním lanem. Při jeho výběru dbejte na jeho délku, průměr a povrchovou úpravu. Stejně jako při turistice, běhu či běžné chůzi, je také při lezení důležité pořídit si speciální obuv. Široký výběr lezeček najdete například na adrese https://sportano.cz/lezecky-damske.

Kromě lana a lezecké obuvi si pořiďte také úvazek, karabinu, sestavu pro jištění a samozřejmě helmu. Pro začátečníky doporučujeme lano s průměrem kolem 10 mm a délkou minimálně 50 metrů. U lezeček berte v potaz jejich tvar, tvrdost a velikost. Konzultujte výběr s odborníky nebo zkušenými horolezci. Sportovní výbavu nejen na lezení, ale i další sporty koupíte z pohodlí domova na e-shopu Sportano.cz.


Kam vyrazit za horolezeckými zážitky do přírody?


Moravský kras je za Mekka vápencového lezení. Populární je také Arco u jezera Garda v Alpách. V Adršpašsko-teplických skalách najdete nespočet lezeckých cest na pískovci.


Sponzorovaný obsah