ISIC karta: Jak ušetřit na nákupech během studia?

16.02.2023 Eva Studenti Sdílet

Pokud jste žák nebo student, určitě znáte multifunkční průkaz ISIC karta. Víte, jak ho vybavit a znáte všechny jeho výhody? Zjistěte o něm vše potřebné.

ISIC karta přináší studentům i rodičům množství výhod. Šetření finančních prostředků na nákupech je nesporně jednou z největších. A to nejenom na položkách souvisejících se studiem, ale také na volnočasové aktivity.

Co všechno byste o ISIC kartě měli vědět?

Chybějí vašemu školákovi školské pomůcky? Vyřešte nákup pohodlně a rychle na e-shopu Alza.cz.

studenti-pred-skolou

 

Co je ISIC karta?



ISIC karta nebo International Student Identity Card, je mezinárodní multifunkční průkaz pro žáky a studenty od 6 do 27 let. Jde o jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující, že jde o studenta základní, střední nebo vysoké školy.

Kromě tradiční fyzické plastové verze ho můžete mít i virtuálně v ISIC mobilní aplikaci.

ISIC karta má různé podoby

__check

Průkaz žáka ISIC/EURO <26 – pro žáky středních a základních škol od 6 let

__check

Univerzitní průkaz ISIC – je určený pro studenty denního studia na vysoké škole

__check

ISIC klasik – pro studenty středních a vysokých škol, kterých škola nenabízí vy bavení katy na škole

studenta-laptop-hrnek

 

ISIC karta obsahuje vaší fotografii, jméno, datum narození a název školy, kterou navštěvuje a jedinečné ISIC číslo karty. Slouží tedy prioritně na vaši identifikaci. To ovšem není vše.

__bulb
Airbnb sleva – ještě levnější způsob ubytování

Hodně cestujete? Chcete vědět, jak ušetřit za ubytování? Doporučujeme vám vyzkoušet službu Airbnb, protože ta se i v České republice stává čím dále populárnější.

Jaké jsou výhody ISIC karty?

__check

Identifikační průkaz žáka školy (obsahuje logo a název školy, osobní údaje a fotografii žáka)

__check

Čipová karta na dopravu (zlevněná doprava po celé České republice)

__check

Mezinárodní identifikační průkaz studenta (zelená strana prokazuje studenta v zahraničí jako studenta denního studia)

__check

Evropská karta mládeže EURO26 (přístup ke slevám a výhodám v Česku a v Evropě)

__check

Náhrada papírových stravných lístků (pokud má škola zakoupený stravovací systém)

__check

Přístupová čipová karta do prostor školy (slouží také k evidenci docházky)

__check

Průkaz do knihovny (není potřebné platit za jiný průkaz do knihovny)

__bulb
Máte rádi krátké poznávací zájezdy? Cestujte levněji!

Levné poznávací zájezdy jsou tou správnou volbou, jak můžete cestovat výhodněji. Navíc, ušetřit můžete i na dopravě. Jak na to? Prozradíme vám v našem článku.

studenti-knihovna

Jak zařídit ISIC kartu

 

Kartu ISIC můžete jako žáci základních a středních škol získat prostřednictvím svých škol. Nevíte, jestli vaše škola průkazy vydává? Ověřit si to můžete na oficiálních stránkách ISIC v seznamu partnerských základních a středních škol ISIC.

Nenachází se na daném seznamu vaše škola? To znamená, že si můžete vybavit kartu s názvem ISIC klasik. Poskytuje stejné slevy a výhody na nákupy jako klasická karty. Ale, jelikož neobsahuje čip, nevýhodou je, že ji není možné využít na dopravu nebo do knihovny.

Univerzitní průkaz ISIC si studenti vysokých škol vybavují na vysoké škole, kterou navštěvují. Jejich seznam najdete také online. Po získání průkazu nezapomeňte na jeho aktivování.

Aktivace ISIC karty je skutečně jednoduchá – průkaz aktivujete prostřednictvím terminálu na své vysoké školy. Potom už můžete směle využít slevy doma i v zahraničí.


pocitac-student-knihy

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!

Slevy ISIC karty

 

Pomocí slev na ISIC kartu můžete čerpat výhody během studia na základní, střední i vysoké školy. Informaci o možnosti využít slevu najdete přímo u pokladny nebo při nákupu online na webových stránkách.

Levněji můžete nakupovat nejenom oblečení, obuv či knihy, ale také vstupy na různé kulturní a společenské akce. Výhody se vztahují i na mnohé další kategorie, jakými jsou nákup elektroniky či skipasů.

Jaké slevy a výhody ISIC karty máte k dispozici? Navštivte oficiální stránku www.isic.cz, konkrétně Slevy v ČR. Tam si můžete prohlédnout slevy buď ve vámi zadané lokalitě nebo si prolistovat seznam kategorií se slevami.

Aktuálně máte s ISIC kartou množství slev v 16 různých kategoriích. Mezi nejpočetnější patří kategorie E-shopy, Doprava, Zábava a Relax, Sportovní aktivity a další.


kategorie-isic-karty

Kategorie slev ISIC karty v České republice
Zdroj: Isic.cz

Slevy si můžete prohlédnout také prostřednictvím mobilní aplikace ISIC. V ní navíc najdete i množství extra kupónů, které se na stránce mezi běžnými slevami nenacházejí.

Protože jde o mezinárodní průkaz, nárok na slevy máte, samozřejmě, i v zahraničí. Jaké slevy jsou v nabídce? Prohlédněte si je TADY.


zacka-stul-strihani

__bulb
Jak ušetřit peníze v domácnosti?

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.

Platnost a prodloužení ISIC karty

 

Jak zjistit platnost ISIC karty? Platnost každé ISIC karty je jeden rok, od 1. 9. do 30. 9. následujícího roku. To znamená, že žáci a studenti mohou využívat slevy a výhody i během prázdnin.

V případě studentů vysokých škol je ISIC karta platná na jeden akademický rok - začíná aktivace ISIC karty a končí 30. září v akademickém roku.

Po každém roce je nutné ISIC kartu prodloužit. K tomuto účelu slouží prolongační známka ISIC, kterou je potřebné nalepit na průkaz. Žáci si mohou známku zakoupit přímo ve škole nebo prostřednictvím online stránky. Roční poplatek za známku je 350 Kč.

Následně je potřebné ISIC kartu přiložit k terminálu, čím se prodlouží platnost čipu na slevy na dopravu. Musíte ovšem ještě navštívit prodejné místo dopravců a uskutečnit první osobní nabití kreditu na kartu. Následně ji můžete dobíjet přímo u řidiče linky nebo realizovat dobití ISIC karty přes internet.

Máte ISIC kartu klasik? Tento průkaz si každý rok musíte obnovit zakoupením nového průkazu.

 

studentka-kreslo-notebook

 

Jak postupovat při ztrátě ISIC karty?

 

Pokud se vám nedopatřením stalo, že jste svou ISIC kartu ztratili nebo vám byla odcizená, není důvod na paniku.

Žáci základních a středních škol získávají novou kartu pomocí online objednávky. Vysokoškolákům vystaví duplikát karty na studijním oddělení nebo na pracovišti průkazů na dané vysoké škole.

Vlastníte ISIC kartu Klasik? O jeho duplikát požádejte oficiální stránku ISIC. Po požádání o duplikát karty se původní čip a dopravní funkce deaktivují.


holka-batoh

 

Využívejte svou ISIC kartu naplno a užívejte si skvělé slevy a výhody, které vám přináší. Vždyť studentský život je i o sbírání zážitků. Tak proč na nich neušetřit, když to jde?

__bulb
Chcete strávit dovolenou doma? Zkuste levné zájezdy po Česku

Přemýšlíte, že strávíte letní dovolenou v Česku? Skvělý nápad! Poradíme vám, jak si vybrat levné zájezdy po České republice za ty nejvýhodnější ceny.