Hledáš ten nejlepší gril? Tady jsou naše tipy a e-shopy, kde je seženeš

13.05.2024 Eva Nakupování na internetu Sdílet

Těšíš na skvělé chvilky s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu? Není nic lepšího, než doplnit je svěžími nápoji a grilováním. Nech se inspirovat a vyber nejlepší gril.

Oslavy a společně strávený čas s těmi, které máme nejraději, patří mezi ty nejlepší zážitky. Ať už slavíš cokoliv, vždy potěší, když máš pomoc s výběrem dárků. 1. červen je svátkem všech dětí, ale dárečky jim jistě udělají radost během celého roku. Pořiď je jednoduše, rychle a se levněji.

V našem článku se dočteš:

__check

Tipy na e-shopy, ve kterých nový gril pořídíš

__check

Výběr nejlepších cenových nabídek produktů na zahradu

grilovani-s-prately
Zdroj: Canva.com

 

Proč nový gril

 

Grilování je oblíbené z několika důvodů. Milujeme ho pro příjemnou atmosféru na zahradě či v přírodě s blízkými. Zábava a dobré jídlo jsou neodolatelnou kombinací.

Grilování dodává jídlu specifickou chuť a texturu. Oheň a kouř přidávají jídlu charakteristické aroma a plamen vytváří i neodolatelnou křupavou kůrčičku chutnou na různých druzích masa, ryb, zeleniny i dalších pokrmech.

Skvělým benefitem je i jednoduchost tohoto způsobu přípravy jídla. Není potřeba použít hodně nádob a hrnců. I úklid po zahradní party je pak nenáročný. Na grilu můžeš připravit různé druhy masa, ryby, zeleninu i ovoce a je skvělou příležitostí experimentovat s chutěmi. Je to prostě úžasná kombinace trávení volného času s vychutnáváním si dobrého jídla.

K venkovní zábavě patří hry a sportovní aktivity. Pořiď si trampolínu, na které se můžou vybláznit děti i dospělí.

Techniky grilování z celého světa

 

Existuje několik speciálních způsobů, jak připravit jídlo grilováním podle různých materiálů a regionálních tradic.

__check

Grilování na dřevěném uhlí – klasická forma, kdy se jídlo griluje nad žhavými dřevěnými uhlíky. Ty jídlu přináší charakteristické neodolatelné aroma.

__check

Grilování na plynovém grilu – tento způsob je velmi pohodlný a čistý, navíc se takovéto grily dokážou rychle zahřát a jednoduše se u nich reguluje teplota.

__check

Elektrické grilování – technika vhodná pro použití  zejména ve vnitříchprostorech, když si chceš pochutnat na grilovaných jídlech během celého roku.

__check

Grilování na kamenech – tady se využívají speciální horké kameny, na nichž se připravuje jídlo.

__check

Grilování na roštu – speciální rošt či mřížka se umístí nad oheň.

__check

Grilování na vertikálním grilu – nad žhavé uhlíky se jídlo umístí ve vertikální poloze.

Každý z těchto vybraných druhů grilování má své vlastní specifické benefity. Který z nich tě zaujal? Možností je více a ty můžeš hledat nejlepší kontaktní gril, nejlepší zahradní gril na dřevěné uhlí, zahradní litinový gril, kvalitní gril na zahradu či balkón nebo jinou kombinaci, která bude splňovat tvé představy.

Na sluníčku pečuj o svůj zrak. Podívej se na designové sluneční brýle, díky kterým budou tvé oči v klidu, a navíc budeš vypadat stylově.

 

nakrajene-grilvoane-masoZdroj: Canva.com

 

 

Kde si umí grilování užít nejlépe?

 

Tento způsob přípravy pokrmů má úspěch na celém světě. V mnoha krajinách má ale i místo jako významná tradice a způsob stravování. Například v Argentině je grilování známé jako „asado“. Má speciální místo v argentinské kuchyni a kultuře. Bere se jako společenská událost, při které se připravují různé druhy masa a klobás spolu s tradičními přílohami jako chimichurri a další omáčky a saláty.

Korejské BBQ je populární po celém světě. Maso se marinuje v různých druzích kořeněných omáček a griluje se přímo u stolu. Je to společenský zážitek, při kterém si všichni pochutnávají na připraveném mase a dalších přílohách.

Americké BBQ se od toho korejského liší hned v několika věcech. Připravuje se obvykle na venkovních grilech nebo na kouři během dlouhého a pomalého procesu při nízkých teplotách.

Grilování „braai“ je velmi oblíbené v Jižní Arice a má zvláštní význam v jihoafrické kultuře. Je to událost, při které se grilují různé druhy masa a koná se venku. Je spjaté s přátelstvím a rodinnými setkáními podobně jako v ostatních koutech světa.

Tradiční způsob grilování masa v Mexiku se nazývá barbacoa. Pochází ještě z předkolumbovských dom a obvykle se připravuje hovězí a skopové marinované v různých omáčkách. Grilování probíhá pod zemí ve speciálně vykopané jámě s horkými uhlíky. Výsledkem je aromatické a šťavnaté maso, které se podává s čerstvými tortillami a dalšími přílohami.

V Česku si své místo během grilování nekompromisně vydobylo pivo. Ne jenom jako nápoj, který se ke specialitám výborně hodí, ale také jako součást při přípravě marinád a omáček na maso. Zvýrazní chuť masa a při přátelských uvolněných akcích prostě nesmí chybět.



grilovani-ve-sveteZdroj: Canva.com

 

Nejlepší grily pro skvělé zážitky

 

Existuje mnoho různých typů grilů, které se od sebe liší podle technologie, velikosti, ve funkcích či v možnosti přesunu. Patří mezi ně například klasický gril na dřevěné uhlí, plynové grily, elektrické, kamínkové, bubnové grily, kouřící gril, na dřevěné prkno nebo gril na infratopení. Vybíráme produkty, které si získali u zákazníků největší oblibu:

__check

Domácí kontaktní gril

Tefal Optigrill+ XL GC722D34 je elektrický přenosný gril s hliníkovou grilovací plochou. Během celého roku si díky němu užijete grilované speciality a jistě oceníte i nízkou údržbu tohoto grilovacího zázraku. Má 9 programů, automatický senzor grilovaní, a až 15letou záruku opravitelnosti. Zákazníci oceňují rychlé nahřátí. Tento gril zařazujeme mezi nejlepší elektrické grily.

__check

Grilovací deska z přírodního materiálu

Španělská Jata GR 559 přináší grilování na terakotové desce, která je zárukou zachování přirozené chuti a bezvadné vůně ugrilovaného masa či zeleniny. Pokud hledáš nejlepší elektrický stolní gril, možná tento bude správnou volbou.

__check

Zahradní gril na dřevěné uhlí

Weber Master-Touch jsou kotlové grily s velmi praktickými funkcemi a možností přesunu. V nabídce najdeš různé typy materiálů grilovací plochy i další praktické příslušenství k dokoupení.

__check

Litinový gril na zahradu

Cattara Royal je na dřevěné uhlí s velkou grilovací plochou na kolečkách stojanového typu. Využiješ ho pro grilování i BBQ. Pořizovací cena je velmi příznivá. Zákazníci oceňují její poměr vzhledem ke kvalitě a možnostem, který gril nabízí. 

kotleta-na-grilvoacim-rostuZdroj: Canva.com

__check

Jednorázový gril

CasusGrill je modelem jednorázového grilu, který ti umožní grilovat nejrůznější speciality na pláži, v parku, v kempu či na zahradě nebo na rybách. Využít ho lze během celého roku, a to i v zimě při teplotách do -10 stupňů.

__check

Plynový gril s nepřilnavým povrchem

G21 Oklahoma je prémiový produkt pro grilování a BBQ s tepelnou pojistkou. Grilovací plocha je z litiny a má rozměry až 2 320 cm čtverečných. Gril disponuje odkapávací nádobou, odkládací plochou, vyjímatelným roštem a možností regulovat teplotu.

__check

Keramický gril z prvotřídních materiálů

La Proromance Lava Egg Kamado funguje na dřevěné uhlí. Patří mezi zahradní přensoné modely a okouzlí tě glazovanou keramikou, roštem z nerezové oceli, litinovým roštem pro uhlí a komínem s ovládáním tahu. Podívej se i na další parametry a příslušenství, díky kterým bude grilování úžasným zážitkem.

nocni-grilovani-na-rostuZdroj: Canva.com

 

 

6 zásad pro nejchutnější grilovací pokrmy

1

Marináda je klíčem k úspěchu. Nejenom že dodá chuť, ale díky ni je maso šťavnaté a měkké.

2

Více chutí dodá dřevěné uhlí. Práce s plynem je čistější a lépe se ovládá. Ovšem, díky dřevěnému uhlí bude jídlo chutnější.

3

Pozor na otáčení. Vyhni se příliš častému otáčení. Maso se musí zatáhnout a získat krásnou kůrku.

4

Správná teplota je zásadní. Dobrým pomocníkem je proto teploměr na gril, se který snadno kontroluješ teplotu a zabráníš přepečení či nedopečení. Drůbež se griluje při nižší teplotě, steaky zase vyžadují vyšší teplotu.

5

Nech maso odpočinout. Po ugrilování maso potřebuje chvilku ležet. Dopřej mu to, maso bude šťavnatější.

6

Vyber chutné a rozmanité přílohy. Díky nim bude výsledná chuť pestřejší.  Pokrm může být zdravější, výživnější a plný zajímavých kombinací. 

 

3 bonusové recepty na skvělé grilovací marinády

 

Před grilováním smíchejte ingredience zvolené marinády a nechte maso marinovat minimálně 30 minut. Během grilování pak můžeš maso potírat zbylou marinádou a dodat pokrmu ještě více chuti.

Tradiční marináda na krkovici

Ingredience na 1 až 2 kg krkovice:
4 nasekané stroužky česneku, ¼ šálku olivového oleje, ¼ šálku sójové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička sušeného rozmarýnu a sůl s pepřem podle chuti.

Vnitřní teplota hotové ugrilované krkovice by měla být kolem 63–68 stupňů.
 

Svěží marináda na šťavnaté kuřecí maso

Ingredience:
¼ šálku olivového oleje, šťáva ze 2 citrónů, 3 jemně nasekané stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička sušeného tymiánu, ½ lžičky mletého kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti. 

Vnitřní teplota masa hotového kuřecího by měla být nejméně 75 stupňů.
 

Pikantní grilovací marináda pro výraznou chuť a aroma

Ingredience: ¼ šálku olivového oleje, 2 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce tabasca, 2 nasekané stroužky česneku, 1 lžička mletého popře, 1 lžička mletého koriandru, podle chuti sůl, kajenský a černý pepř.

 

Skvělým pomocníkem při přípravě grilovaných specialit jsou grilovací zástěry a grilovací sady. Díky správným produktům může být grilování opravdovým gastronomickým zážitkem. Nezapomeň ani na praktické pomůcky pro čištění grilu. Poradí si s mastnotou a připáleninami a udělají kus práce za tebe.

 

rodina-griluje-na-zahradeZdroj: Canva.com

Pořiď si nový gril pro pohodové chvilky s přáteli plné chuti. Věříme, že vybereš produkt, který ti přinese úžasné chuťové zážitky a vychutnáš si díky němu čas oddychu o to více.

 

banne-den-deti