Čeká vás cesta? Co si můžete a nemůžete vzít na palubu?

18.01.2019 Kristína Cestování Sdílet
Čeká vás cesta? Co si můžete a nemůžete vzít na palubu?

Cestování letadlem doprovází množství bezpečnostních opatření, které zahrnují i to, které věci si můžete, nebo naopak nemůžete, vzít s sebou na palubu v příručním zavazadle. Víte, které to jsou?

 
 
Bezpečnostní předpisy jsou různé. Liší se nejen v závislosti na jednotlivých společností, ale i zemí. V zásadě však v každé z nich existuje několik skupin předmětů, které vám na palubu nedovolí vzít nebo si je můžete vzít s určitými omezeními. Pravidla se přitom týkají příručních zavazadel.

slevy na pobyty vasekupony_cz

# 1 Ostré předměty a zbraně


 
Zakázané je vše ostré, co by mohlo být použito jako zbraň - tedy předměty s ostrými hranami či ostny. Do této skupiny předmětů patří například nože, nůžky, holící strojky, žiletky, ale i injekční stříkačky a další. Zpravidla jsou však dovoleno jednorázové holicí strojky či kleštičky na nehty. V příručním zavazadle nesmíte samozřejmě přepravovat ani zbraně a také chemické látky.

 
 


# 2 Tekutiny


 
Příruční zavazadlo může obsahovat max. 1 litr tekutin a smějí se převážet v obalech do 100 ml. Týká se to nejen nápojů, ale také drogerie. V takových malých obalech byste měli mít zabalený tedy například i šampon, sprchový gel či ústní vodu. Pokud si chcete do letadla vzít něco k pití, nejlépe uděláte, pokud si ji koupíte až po check-inu v duty-free zóně. Zde si můžete koupit i alkohol. Ještě předtím si však prověřte, zda dovoz alkoholu nezakazují celní předpisy země, do které cestujete a dbejte na povolené limity na převoz.


 
 

# 3 Potraviny


 
Do letadla si klidně můžete zabalit svačinu na cestu. Předtím si však prověřte, zda země určení nezakazuje dovoz některé z potravin, kterou máte v tašce. Některé země zakazují zejména dovoz čerstvých a nezpracovaných potravin. Pokud cestujete s dítětem, do letadla si můžete vzít dětskou stravu v množství potřebném pro dobu letu. Taková strava může být i v tekuté formě v neomezeném množství, avšak na některých letištích mohou vyžadovat její ochutnávku.

slevy na pobyty vasekupony_cz

# 4 Léky a zdravotní pomůcky

 


Pokud během cesty potřebujete užít léky nebo použít nějakou zdravotní pomůcku (například berle, tlakoměr či glukometr), na palubu si je můžete vzít. Tekuté léky na předpis si můžete s sebou vzít i ve větším množství než 100 ml, musíte je však nahlásit během bezpečnostní kontroly. Léky přepravujte v originálním balení spolu s předpisem od lékaře.

 
 

# 5 Elektrická zařízení


 
Na palubu letadla si můžete vzít notebook, mobilní telefon, fotoaparát, kameru, přehrávač hudby, ale také fén, depilátor či elektrický holicí strojek. Některé letecké společnosti vám dokonce umožní vzít si tašku s notebookem jako extra zavazadla.


 
 

# 6 Sportovní potřeby


 
Do letadla nepatří většina sportovního vybavení, jakými jsou například lyže, snowboardy, kola či vybavení na potápění. Takové potřeby se přepravují v zavazadlovém prostoru letadla.


 
 

# 7 Hudební nástroje


 
Do příručního zavazadla se vám většinou vejde jen ústní harmonika či jiný malý hudební nástroj. Větší hudební nástroje, jakými jsou například housle či kytara, si na palubu můžete vzít, pokud jste pro něj za poplatek rezervovali extra sedadlo. Velké hudební nástroje jako bicí či basa se přepravují v zavazadlovém prostoru letadla.
 
Pokud tedy nechcete, aby vám bezpečnostní kontrola na letišti některé věci odebrala, předem si promyslete, zda konkrétní věc opravdu nutně potřebujete v příručním zavazadle nebo ji raději sbalíte do zavazadla podané do podpalubí. Naopak - peníze, šperky a jiné cenné předměty vždy odkládejte do příručního zavazadla. V případě jejich ztráty při přepravě v zapsaných zavazadlech totiž letecká společnost za ztrátu neodpovídá.