4 důvody, proč si pořídit chránič matrace

19.04.2021 Kristína Bydlení Sdílet
4 důvody, proč si pořídit chránič matrace

Přibližně třetinu života strávíme ve své posteli, je tedy nasnadě, že bychom o ni měli pečovat co možná nejlépe. Za to se nám pak odmění nejen pohodlím pro spánek i odpočinek, ale hlavně zdravým a čistým prostředím.


Taková čistá postel je však nejen pravidelná výměna povlečení, prostěradel a praní přikrývek i polštářů. Často se totiž zapomíná na to, že i matrace potřebuje důkladnou péči. A k tomu slouží malí, ale šikovní pomocníci zvaní chrániče matrací.  Proč si tedy takový chránič matrace vlastně pořídit?
 

✓ Dokonalá čistota

Roztoči a prach budou vždy neoddělitelnou součástí každé postele, i kdybyste se na hlavu stavěli. Díky chráničům matrace se prachu a nevítaných „breberek“ sice nezbavíte, ale velmi vám usnadní úklid a zvýší tak výrazně hygienu ve vaší posteli.

Matrace samotná se samozřejmě čistí velmi složitě. Určitě pomůže, pokud máte matrace se snímatelným potahem, ale ani tak to nikdy nebude procházka růžovým sadem. Díky chrániči se prach, roztoči ani pot a další nechtěné nečistoty k samotné matraci dostanou pouze minimálně. Jednoduše ho pak sundáte spolu s povlečením a vyperete. Zbavíte se tak snadno nečistot i ne zrovna příjemné „vůně“ potu a nemusíte řešit složité stahování potahu matrace při každém úklidu. Nezapomínejte však, že údržbu matrace a jejího potahu je čas od času nutné udělat i tak.

Chránič matrace je také skvělý doplněk, pokud s vámi v posteli spí zvířecí mazlíčci. Zabrání zvýšenému množení bakterií, znečištění i poškození matrace (například drápky).

✓ Delší životnost matrace

Dalším bonusem je ochrana vaší matrace, tedy nejen před již zmíněnými roztoči a nečistotami. Díky chrániči vám matrace vydrží déle bez zašlých, potrhaných a ošoupaných potahů a také s jeho pomocí můžete výrazně prodloužit její funkčnost. Matrace s různými stupni tvrdosti, zónami nebo třeba paměťovou pěnou totiž používáním časem ztrácejí své specifické vlastnosti. A to nejen mechanickým opotřebením, ale také kvůli nečistotám, které se do nich dostávají. Věděli jste například, že lidský pot může negativně ovlivňovat vlastnosti paměťové pěny a poškodit tak její viskozitu? S chráničem matrace zachováte její funkčnost mnohem delší dobu.

 

✓ Konec „mokrým“ nehodám

Jednou z možností při výběru jsou nepromokavé chrániče se speciální nepropustnou vrstvou. Jsou většinou příjemně měkké a prodyšné, ale zároveň nepropustí k matraci ani kapku tekutin. Nemusíte se tak bát už žádných nehod. Jsou vhodné nejen do rodiny s malými dětmi a seniory, ale skvěle poslouží také pokud se hodně potíte. Poskytnou tak ještě lepší ochranu matrace než chrániče bez nepromokavé vrstvy. No a přiznejme si, kdo si občas nedonese třeba snídani přímo postele? Pak vás ani rozlitá ranní káva nemusí vůbec rozhodit…
 

✓ Maximální pohodlí

Vedle již zmíněné snadné údržby – jen vyperete, a je čisto – vás jistě potěší i snadná manipulace. Chrániče na matraci přichytíte buď pomocí klasických gumiček v rozích nebo lemem s gumou po obvodu. Krásně tak drží na svém místě a povlékání ani svlékání není o nic složitější než u obyčejného prostěradla.

Příjemným bonusem pak jsou chrániče se specifickými vlastnostmi nebo přírodními výtažky. Při nespavosti a nervozitě koukněte po chrániči s výtažky levandule, který krásně voní. Pokud si chcete dopřát maximální čistotu, pomohou vám chrániče s bambusem nebo aloe, které mají antibakteriální vlastnosti. Pro horké letní noci zase poslouží chránič s chladicími vlákny. Díky moderním technologiím je výběr skutečně široký, můžete si tak vybavit postel opravdu na míru a podle nároků každého člena rodiny.

Zajímá vás, jak správně vybrat chránič matrace? Přečtěte si článek, který vám s výběrem pomůže.

Široký výběr chráničů matrací různých druhů i velikostí naleznete na www.4home.cz.