Jak na kvalitní zateplení stropu a na co při tom myslet?

svetly-obyvak-cerny-tram

Zateplení stropu patří mezi jedno z častých opatření pro zamezení úniků tepla. Pokud si nad nim přemýšlel i ty, přečti si náš článek a zjisti, proč do toho jít.

Vytápění uniká nejenom přes nezateplené zdi, ale i strop, co se, samozřejmě, odzrcadluje i na konečné částce za úhradu energií. Zateplování stropu je tím správným řešením, které by si měl udělat co nejdříve. Řekneme ti, jak na to.

Potřebný materiál na zateplování stropů nakupuj v e-shopu Baumax rychle a za ceny dostupné pro každého.

polystyren-bruska-drevo

 

Proč zateplit strop?

 

Jestli máš své bydlení, pak určitě dobře víš, jak velmi je to finančně náročné. Neustále je potřebné do něčeho nového investovat, jestli už kvůli nákupům nových položek, opravování či předělávce. Cílem všech činností je ovšem jednoznačně zvýšit komfort bydlení.

Jendou z investicí, kterou by si neměl odkládat, je izolace stropu. Není to manuálně ani časově náročné, a dokonce ani finančně. Navíc, z dlouhodobého hlediska ušetříš nemalé peníze za energie.

 

Výhody stropní izolace

__check

úspora finančních prostředků za topení v zimních měsících

__check

zabránění prohřívání domu během letních měsíců

__check

eliminace vlhkosti stropních rohů

__check

snížení rizika vzniku plísní

Týkají se tyto výhody zateplení všech domů? Odborníci by radili říci ano, ovšem výjimkou jsou starší domy převážně postavené z cihel, které často nemají zateplené zdi. V jejich případě i po zateplení stropu bude docházet k určitým únikům tepla přes zdi.  

Tepelná izolace stropu starého domu je tedy v konečném důsledku s cílem šetření financí neúčinná. Doporučovaným řešením je zateplit dům všemi možnými způsoby a na zateplení stropu myslet ideálně už při stavbě domu.

 

muz-naradi-dilna

__bulb
Jak ušetřit peníze v domácnosti?

Zvyšování životních nákladů nás nutí přehodnocovat naše výdaje a zamýšlet se nad tím, jak bychom mohli každý měsíc něco ušetřit. Výdaje na domácnost představují velikou část našeho rozpočtu, a proto je dobrý nápad začít se šetřením právě tu.

Materiál na zateplení stropu

 

Ptáš se, čím zateplit strop? Možností máš několik. U většiny domů je nejčastější volbou zateplení stropu polystyrenem. Oblíbený je především kvůli své lehkosti.

Velmi časté je i zateplení stropu vatou, která má velmi dobré tepelně-izolační vlastnosti. Minerální vata na zateplení stropu je také charakteristická dlouhou životností a funkčností.

Populární je i foukací izolace, pro aplikaci které je potřebné nejdříve udělat podklad ze sádrokartonu. Na zateplení můžeš využít OSB desky či ty ze sádrokartonu.

 

strop-drevene-tramy

Pokud chceš na zatepletní použí polystyren, nakupuj v e-shopu DEK za skvělé ceny.

Jak zateplit strop?

 

Máš 2 možnosti – první je zateplení stropu z půdy, tou druhou zateplení zespodu, tedy vnitřní části domu. Postup se podle toho samozřejmě mírně liší, a to i na základě použitých materiálů. Obecně je nejdůležitější, aby byl povrch čistý, rovný a suchý.

A teď k samotnému zateplování. Vybrali jsme postup pro to nejčastější a nejjednodušší zateplení stropu, který zvládne každý.

 

Budeš potřebovat

__check

pilku

__check

kladivo

__check

šrouby

__check

elektrickou vrtačku

__check

brusku

__check

parozábranou a difúzní folii

__check

kovové profily nebo dřevěné trámy

__check

materiál na zateplení stropu

dreveny-stul-naradi

 

Izolace stropu na půdě

 

Pro tento účel je nejvíce používaná minerální vata kvůli její příznivé ceně a skvělým tepelně-izolačním vlastnostem. Tou nejlepší volbou je i v případě zateplení stropu staršího domu.

1

Na celý prostor upevni parozábranou folii a spoje přelep páskou.

2

Ulož minerální vatu vedle sebe ve 2 vrstvách.

3

Přikryj ji difúzní fólii, která odvádí vlhkost.

Zateplení stropu z interiéru

1

Na celou plochu stropu upevni parozábranou fólii.

2

Na zdi připevni profily kovového závěsného systému. V případě, že máš na stropě dřevěné trámy, není potřebné instalovat kovové profily.

3

Do připevněných profilů umísti minerální vatu ve 2 vrstvách a překryj ji hydroizolačním materiálem.

4

Na závěr sádrokartonové desky ořeš na příslušné rozměry, obrus ostré strany a připevni na konstrukci pomocí šroubů.

Na internetu najdeš hodně různých postupů, jak zateplit strop. Doporučujeme ti své rozhodnutí, jak zateplit strop, konzultovat s odborníkem ve své oboru. Budeš si tak jistý, že to děláš opravdu správně. Druhou možností je oslovit firmu, kde se postarají nejenom o návrh zateplení, ale také o jeho realizaci.

__bulb
Nejvýhodnější hypotéka - která se vyplatí?

Rozhodnutí, jestli si vezmete hypotéku, patří bezpochyby k tím nejdůležitějším v životě. Ovlivní vás totiž na velice dlouhé období. Jak najít banku, ve které na vás čeká ta nejvýhodnější hypotéka?