Dáváš pod stromeček lyžařskou helmu? Poradíme, na co před tím myslet

zena-lyzovani-helma-priroda

Vánoce jsou hlavně o praktických dárcích, které dotyčný využije. Pokud se neumí dočkat lyžovačky, vyber mu lyžařskou helmu. Co vědět před koupi?

Vánoce jsou hlavně o praktických dárcích, které dotyčný využije. Pokud se neumí dočkat lyžovačky, vyber mu lyžařskou helmu. Co vědět před koupi?

Zima se oficiálně začala a spolu s ní i období zimních sportů. Plánuješ si sníh užít plnými doušky? Nezapomeň na kvalitní teplé oblečení. Skvělým způsobem, jak strávit zimní volno, je oddechový víkend na horách spojený s lyžovačkou. Chystáš se na ni ty sám nebo víš o někom z tvého okolí? Praktickým dárkem bude helma na lyžování.

Víme, že kvalitní sportovní oblečení a doplňky nejsou nejlevnější záležitostí. Proto jsme pro tebe vybrali několik skvělých nabídek, díky kterým ušetříš peníze.

lyzovani-cervena-helma
Autor: Chris F (Pexels)

 

Je lyžařská přilba povinná?

 

Nošením přilby na lyžování v první řadě zvyšuješ vlastní bezpečnost na svahu. V případě pádu totiž výrazně snižuje riziko zranění hlavy. Stejně tak plní ochranou funkci pře mrazem a větrem. A v neposlední řadě upevňuje lyžařské brýle.

Jak je to s povinností nošení lyžařské helmy? Sice její nošení dospělým nepředepisuje zákon, ale je to obecně doporučované. A to bez ohledu na to, jestli jsi začátečník nebo zkušený lyžař. Vhodné je mít ji ve své lyžařské výbavě vždy.

V případě dětí a dětské lyžařské helmy platí jiné podmínky. V některých krajinách je pro ně nošení přilby dokonce předepsané zákonem. Za jeho nedodržení hrozí pokuty či odebrání skipasů. Ve kterých krajinách musí mít děti na svahu přilbu?

__check

Česká republika, Francie a Švýcarsko – nošení přilby není dané zákonem, ale doporučené

__check

Slovensko – děti do 15 let

__check

Rakousko – rozdíly jsou podle střediska pro děti do 15–16 let

__check

Slovinsko – děti do 15 let

__check

Polsko – pro děti do 16 let

otec-syn-lyzovani
Autor: karim desouki (Pexels)

__bulb
Cestujete do zahraničí? Skvělým řešením je flexibilní pronájem auta

Pokud cestujete do zahraničí, nejlepší volbou je si půjčit auto. Víte ovšem, jak si auto půjčit nejvýhodněji? Jestli ne, dozvíte se to v našem článku.

Celoskořepinová vs. poloskořepinová helma

 

Jsi ty nebo ten, komu ji chceš koupit, občasný lyžař, který si sjezd na svahu nejraději užívá pomalým tempem? V tom případě kup poloskořaepinovou lyžařskou helmu. Poskytuje vysoký komfort během nošení i díky nižší hmotnosti. Nedoporučuje se nosit ji na rychlou jízdu v náročném terénu, ideální je na upravené sjezdovky.

Naopak, celoskořepinová lyžařská helma by měla být součástí výbavy v případě sjezdu náročného terénu. Je mnohem bezpečnější a spolehlivější než poloskořepinová.

V nabídkách na našem webu najdeš taky zimní doplňky. Dalším dárkem může být hezká dámská čepice.

Jak vybrat lyžařskou helmu a kde na ně mají slevy?

 

Víš, co všechno je potřebné zohlednit před koupi helmy na lyžování? A kde ji koupíš se sportovním oblečením za TOP ceny? I to zjistíš v následujících řádcích

__bulb
Vánoční osvětlení na balkón – co potřebujete vědět?

Během vánočního zdobení interiéru nezapomeňte ani na venkovní vánoční osvětlení. Jaké vánoční osvětlení na balkón máte na výběr? A jakým chybám se vyvarovat?

Velikost přilby je klíčová

 

Správný výběr velikosti přilby je rozhodující pro celkový komfort, ale hlavně pro bezpečnost. To, že je přilba vybraná správně, zjistíš tak, že tě netlačí, ani není příliš volná. Stejně tak by se neměla na hlavě posouvat a zakrývat oči.

Vhodnou velkost lyžařské helmy zjistíš jednoduchým způsobem – krejčovským metrem umísti těsně nad obočí a zaměř obvod hlavy. Přilby jsou dostupné v mnoha velikostech a v určitém rozsahu, například, pokud máš obvod hlavy 54, bez obav si můžeš koupit přilbu s označením velikosti 54–56 cm.

Velikost přilby dětské helmy se určuje stejným způsobem jako u dospělé osoby. Nechceš každou chvíli kupovat novou dětskou lyžařskou přilbu? Vyber tu se systémem regulace. Dostupné jsou v různých barevných provedeních a motivech, díky čemu bude i její výběr pro dítě o něco zajímavější.

Dámská lyžařská přilba je ve své zadní části přizpůsobená výřezem na vlasy a culík. Modely pánské lyžařské helmy jsou zase přizpůsobené většímu obvodu hlavy. Jestli mezi zmiňovanými nenajdeš takovou, která by ti seděla jako ulitá, koukni se i na kategorii unisex modelů.

 

lyzar-svah-hory
Autor: Fede Roveda (Pexels)

 

Pokud myslíš prakticky, tou nejlepší variantou jsou lyžařské helmy se štítem. Štít plní stejnou funkci jako samotné brýle. Komfortní řešení je to hlavně pro lyžaře, kteří nosí dioptrické brýle.

A co zmiňované brýle? Mezi nimi a helmou by neměl být velký prostor kvůli pronikání chladného vzduchu. Neměly by tě tlačit, ale zároveň je důležité, aby přiléhaly k hraně přilby. Alternativou je lyžařská přilba s brýlemi, které jsou na ni už připevněné.

Mezi nabídkami na našem webu najdeš i sportovní potřeby pro jiné zimní sporty. Vybereš si nové zimní brusle?

Odvětrávání helmy

 

Tento parametr helmy je velmi důležitý, kvůli odvádění potu a vlhkosti nahromaděné v helmě. Odvětrávání může být řešené formou fixních otvorů nebo tak, že počet otvorů bude regulovat uživatel dle potřeby.

 

Zateplení helmy a její hmotnost

 

Při výběru zateplení helem máš na výběr hřejivé, antialergénní či prodyšné materiály. Doporučovanou maximální hmotnosti přilby je 550 gramů kvůli její pohodlnému několikahodinovému nošení.

 

Víš, že na naše stránce najdeš širokou nabídku pro každého sportovce? A ve slevě desítek procent? Koukni na ty nejlepší kousky, co jsme pro tebe ulovili:

 

Komfortní zapínání helmy

 

Helmy s vyšší cenovkou disponují kovovým uzávěrem místo plastového. Častým způsobem zapínání je tzv. ráčnové utahování, no setkat se můžeš i se zapínáním pomocí pracky s magnetem. Zvol to, které bude pro uživatele nejlepší.

__bulb
Airbnb sleva – ještě levnější způsob ubytování

Hodně cestujete? Chcete vědět, jak ušetřit za ubytování? Doporučujeme vám vyzkoušet službu Airbnb, protože ta se i v České republice stává čím dále populárnější.

Jak zjistíš, že jsi vybral dobrou lyžařskou helmu?

__check

na hlavě sedí velmi dobře – není těsná, ani příliš volná

__check

Je lehká – platí, že čím lehčí, tím lepší

__check

umožňuje hlavou volně pohybovat

__check

nad zátylkem by měla těsně přiléhat

__check

nepadá na oči

__check

zapínání pod bradou je měkké

__check

její součástí je ventilační systém

__check

zadní část nad krkem by měla být z měkké výstelky

Zkontroluj, jestli vybraná přilba splňuje bezpečnostní normy. Kvalitní helma musí mít certifikát CE EN1077 o dodržení norem EÚ.

 

lyzar-svah-kopce
Autor: Chris F (Pexels)

 

Kdy vyměnit helmu?

 

Samozřejmostí je její výměna po pádě, protože tím dojde k její deformaci. No obecným doporučením je měnit přilbu každé 3 až 5 let bez ohledu na to, jestli došlo k pádu nebo ne.

__bulb
Vyberte si nejlevnější cestovní pojištění pro vaši dovolenou

Cestovní pojištění by mělo být součástí každé dovolené. Víte, jak jej vybavíte? V našem článku vám poradíme, jak získat nejlevnější cestovní pojištění.

Teď už víš, na co se při výběru lyžařské přilby zaměřit. Naší radou je vzít před nákupem dotyčného do prodejny helmu vyzkoušet. Když budeš vědět, která mu nejlíp sedí, objednej ji na netu. Online nákup jsou přeci díky různým kupónům vždy výhodnější.

 

Exkluzivní slevy a slevové kódy najdeš v našem adventním kalendáři. Každý den od 1. do 20. prosince můžeš využít jinou skvělou nabídku. Jaká sleva tě čeká dnes?

advent-kalendar-banner