Toužíš po autě? Pronájem auta nebo carsharing jsou finančně výhodnější

05.10.2023 Eva Auto Sdílet
bily-zaparkovany-mercedes

Pronájem auta je populární a cenově výhodná alternativa k nákupu vozidla. Možností je i carsharing. Zjisti více o tom, jak využít auto bez nutnosti jeho koupi.

Ne každý má možnost vlastnit motorové vozidlo a někdo ho ani nechce. Vždyť možností dopravy je více.

Patříš k těm, kteří si při cestování potrpí na komfort a nezávislost?  Tom případě využij možnost půjčovny aut. Půjčování auta je to mnohem levnější varianta přepravy ve srovnání s nákupem auta. A to zejména, pokud ho potřebuješ mít k dispozici jenom občas.

Nevíš, od koho si pronajmout auto za tu nejlepší cenu? Otevři si portál Rentalcars, na kterém rychle vyhledáš a porovnáš nabídky více společností.

parkoviste-ptaci-pohled

 

Auto na pronájem – způsob, jak ušetřit

 

Pronájem vozidel využívají v současnosti nejenom jednotlivci, ale dokonce i společnosti pro své zaměstnance. Pokud potřebují auto na firemní účely jenom příležitostně, stojí je to méně než zakoupení a servis vlastního.

Chceš si i ty pronajmout auto? Následující informace budou pro tebe užitečné.

 

Auto půjčovna online

 

Začneme tím nejdůležitějším, co ti pomůže ušetřit. Jistě dobře víš, že většina produktů je online levnější, no a výjimkou není ani služba, jakou je pronájem vozidel.

Místo toho, abys šel do konkrétní nájemní společnosti a okamžitě si pronajmul auto, si nejdříve prohlédni nabídky více společností na webu. Jednoduše a rychle najdeš nejvýhodnější nabídku, která splní tvé očekávání. Navíc můžeš využít různé zajímavé nabídky uplatnitelné jenom online.

 

modre-auto-parkoviste-vecer

 

Jaké auto si pronajmout?

 

Půjčovna vozidel má obvykle ve svém vozovém parku širokou nabídku vozidel. Kromě osobních auta máš na výběr i užitkové, menší městské i větší a také luxusnější modely.

Vozidla jsou kategorizována podle typu vozidla, velikosti zavazadlového prostoru a také podle toho, k čemu jsou určené. U výběru konkrétního se řiď především záměrem na použití automobilu a svým rozpočtem.

__bulb
Jak ušetřit na přezutí pneumatik?

Zvolit při přezouvání pneumatik servis nebo se spolehnout na své schopnosti? To je otázka, která každý rok trápí stovky řidičů. V snaze ušetřit v mnoha případech zvolíme takový způsob výměny pneumatik, který nám paradoxně přinese další výdaje. Jak se dá při přezouvání pneumatik skutečně ušetřit? Kdy se vyplatí pustit se do výměny pneumatik svépomocně a kdy je rozumnější navštívit autoservis?

Auto na půjčení – krátkodobě vs. dlouhodobě

 

Délku pronájmu dobře zvaž. Nejenom kvůli celkové ceně pronájmu vozidla, ale především proto, abys měl auto k dispozici tak dlouho, jak ho budeš skutečně potřebovat.

Máš 2 možnosti. Rozhodnout se můžeš pro krátkodobý pronájem auta, který obvykle trvá 1 den. Ve srovnání s dlouhodobým (trvání několik dnů) je zpravidla levnější a často je výběr automobilů větší, není to ovšem pravidlo.

Pozor, 1 den pronájmu znamená přesně 24 hodin. Takže pokud si auto pronajmeš od 11:00 h, vrátit bys ho měl ve stejném čase na druhý den.


muz-volant-rizeni

 

Čas a místo převzetí vozidla

 

Převzetí auta v čase otvíracího hodin tě nebude stát ani o cent více. Pokud si ovšem nucený převzít si auto mimo standardních otevíracích hodin, bude ti účtovaný poplatek dané nájemní společnosti.

Při plánování pronájmu auta mysli i na místo vyzvedávání. Cena pronájmu se mimo pobočky rychle navýší.

__bulb
Cestujete do zahraničí? Skvělým řešením je flexibilní pronájem auta

Pokud cestujete do zahraničí, nejlepší volbou je si půjčit auto. Víte ovšem, jak si auto půjčit nejvýhodněji? Jestli ne, dozvíte se to v našem článku.

Limit kilometrů na pronajímaném vozidle

 

Aby ses vyhnul nepříjemným poplatkům navíc, při podpisu nájemní smlouvy se informuj o ceně za nadlimitní počet kilometrů. Každá společnost má nastavený jiný denní limit kilometrů a stejně tak sazbu za jeho překročení.

Dobrou radou je udělat fotografii tachometru před nájmem a následně při vrácení auta.

 

tachometr-v-aute

 

Smlouva o pronájmu auta

 

Každý pronajímatel aut má jiné podmínky, no obecně při podpisu nájemní smlouvy potřebuješ:

__check

občanský průkaz

__check

vodičský průkaz

__check

seznam dalších vodičů (vyžadují některé společnosti)

__check

prokázat se kreditní nebo debetní kartou (vyžadují některé společnosti)

Právnické osoby se kromě toho musí prokázat živnostenským listem nebo výpisem z obchodního rejstříku, který není starší než 3 měsíce a ověřeným zplnomocněním, pokud smlouvu podepisuje jiná osoba, jako je uvedená na výpisu z OR.

U podpisu smlouvy uhradíš kromě sumy za půjčku také zálohu. Záloha ti bude vrácená po odevzdání vozidla. Opět platí že každá společnost má jinak stanovenou částku zálohy.

 

bile-auto-parkovist

 

Přeci jenom uvažuješ nad koupou vlastního auta? Skvělou volbou pro tebe mohou být ojetá vozidla. Mnohé jsou v perfektním technickém stavu a za přijatelnou cenu.

 

Kolik stojí pronájem auta?

 

Výslednou částku, kterou platíš za pronájem auta, ovlivňuje více faktorů. Jsou to například.

__check

Poloha pobočky na pronájem aut – společnosti, které pronajímají auta v centru města či na letišti mají zpravidla vyšší ceny jako ty mimo nejvíce frekventovaných částí,

__check

Typ převodovky – někteří pronajímatelé aut mohou mít různé ceny podle toho, jestli jde o auto s manuální nebo automatickou převodovkou,

__check

Pojištění – informuj se, jaká pojištění jsou zahrnuty v pronájmu auta, podmínky každé společnosti jsou jiné.

Carsharing – možnost č. 2, jak mít auto k dispozici

 

Víš, co je to casharing? Pokud si o něm ještě neslyšel, rádi ti ho představíme. Je to způsob, jak můžeš využít auto kdykoliv, když ho potřebuješ bez toho, abys ho vlastnil. Zní ti to podobně jako v případě společnosti, které auta pronajímají? Čti dál.

Carsharing – sdílení aut funguje velmi jednoduše. Auto si rezervuješ pomocí aplikace v daném rezervačním systému. Auto můžeš vyhledávat na základě více filtrů (například cena za den, značka auta, typ převodovky apod.). Zároveň vidíš informace o majitelovi vozidla, od kterého si auto budeš půjčovat.

Po vybraní auta a jeho rezervaci si ho následně vyzvedneš na ulici a můžeš ho využívat. Vrátíš ho zaparkováním na ulici nebo v určité zóně. Suma za používání auta se ti automaticky strhne z platební karty.

 

3 rozdíly mezi autem na pronájem a sdílením

__check

Vyzvedávání a vrácení – pronájem auta si musíš rezervovat dopředu a klíče si vyzvedneš na pobočce. U carsharingu můžeš udělat rezervaci i těsně před tím, než auto potřebuješ. Navíc, auto si můžeš půjčit a vrátit kdykoliv bez ohledu na to, jestli je den nebo noc.

__check

Typy aut – v rezervačním systému sdílených aut najdeš zejména městská auta, určená na každodenní použití. U pronájmu máš na výběr různé modely.

__check

Při carsharingu potřebuješ jenom aplikaci, u pronájmu vozidla musíš navštívit pobočku.

Carsharing je v České republice krátce, proto je pro mnohé pořád velkou novinkou. Postupně se ovšem dostává do více míst, takže se dá předpokládat, že bude patřit k stále častěji využívaným službám.

Kdy se rozhodnout pro carsharing? Je vynikající především na přesouvání v rámci města, z místa na místo. Na delší trasy a výlety zvol pronájem auta.

 

fialovy-brouk-stojici

 

Jak využít carsharing a vydělat?

 

Krom toho, že si dokážeš přes tuto službu auto půjčit, můžeš nabídnout ostatním řidičům svůj vlastní automobil. Stačí, abys se v konkrétní aplikaci zaregistroval, nahrál údaje o autě a určil cenu za den jeho používání.

Jestli máš auto většinou jenom zaparkované a nevyužíváš ho, je to skvělý způsob, jak můžeš jeho vlastnění zpeněžit. Samozřejmě, auto by mělo být ve skvělém techníckém stavu, jakýmsi základem jsou kvalitní pneumatiky. Nové seženeš v e-shopu Tirento.

Chceš, aby tvé auto vypadalo skvěle? Užitečné autodoplňky do každého auta najdeš v e-shopu Pneushop. Rychlé dodání a skvělé ceny jsou zárukou tvé spokojenosti.

Chceš si auto pronajmout na delší trasu? Rezervaci nenechávej na poslední chvíli, abys měl k dispozici co největší výběr. Naopak, pokud se chceš jenom rychle přesunout v rámci města, využij rychlý carsharing