Víte, jak skladovat pneumatiky mimo sezóny?

28.10.2019 Kristína Auto Sdílet
Víte, jak skladovat pneumatiky mimo sezóny?

Zima je za rohem a s ní přichází i čas na přezouvání pneumatik. Víte, jak je správně skladovat? Poradíme vám.

 
 
Skladování pneumatik
Pro většinu řidičů je listopad měsícem přezouvání. Tedy v případě, pokud nejsou majitelem těch celoročních. Poradíme vám, jak je správně uskladnit, aby vám vzdržaly co nejdéle a nepoškodily se. Při správném zacházení vám totiž vydrží ještě několik sezón. 
 
Možná jste to nevěděli, ale množství autoservisů nabízí v rámci svých doplňkových služeb i uskladnění pneumatik a disků. Jde o velmi praktické řešení v případě, že nemáte skladové prostory a chcete, aby zůstaly ve vynikajícím stavu. V případě, že se chcete o ně postarat ve vlastní režii, postupovat byste měli následovně.

pneumatiky uskladneni vasekupony.cz

Velké množství řidičů se rozhodne skladovat své pneumatiky v dílně, garáži nebo suterénu. Co ale dělat, aby se jim nic nestalo a zůstaly nepoškozené do další sezóny? Možná byste ani nevěřili, že stačí jen pár maličkostí a oni se vám odvděčí perfektním stavem. Správnému uskladnění předchází důkladná příprava.
 

Důležitá je příprava
Nezáleží na tom, zda jdete skladovat letní neboť zimní pneumatiky, postup zůstává identický. V prvním kroku musíte pneumatiky důkladně vyčistit. Benzín, olej nebo různé další chemické látky totiž mají pro vaše pneumatiky nepříznivý vliv a mohou je nenávratně poškodit. Pneumatiky umývejte vodou a šamponem, který je k tomu určený. V případě, že se rozhodnete využít tlakovou pistoli, dodržujte minimální vzdálenost alespoň 30 centimetrů, v opačném případě byste je mohly poškodit. Po umytí je pořádně prohlédněte a vyberte vtlačené kamínky. Pokud jsou gumy v pořádku, sáhněte po auto-moto přípravcích a zakonzervujte jejich. Tento krok určitě nevynechejte. Než se pneumatiky rozhodnete balit do pytlů, nezapomeňte je pořádně vysušit.
 
V případě disků je způsob přípravy na uskladňování o něco složitější. Hned na začátku totiž nutné rozlišit, zda máte disky plechové nebo naopak hliníkové. V případě, že máte plechové disky stačí, pokud je precizně umyjete. Po vyčištění je následně jen pořádně vysušíte, aby nedošlo ke korozi.
 
Pokud máte hliníkové disky, postup bude o něco složitější, ale také to není žádná věda. Stejně jako tomu bylo u těch plechových, třeba disky speciálními přípravky pořádně vyčistit, což nemusí být po předchozí sezóně vůbec jednoduché. Následně je musíte zakonzervovat a v posledním kroku i naleštit.

 
Jaké jsou vhodné podmínky pro skladování?
Vhodné podmínky pro skladování pneumatik jsou -5 až 5 ° C v prostore bez slunečního světla a v dostatečné vzdálenosti od rozpouštědel či zdroji tepla. V případě, že skladujete pneumatiky bez disků je vhodné jejich zavěsit a občas měnit jejich polohu. Ideální je mít stojan. Pneumatiky s disky stačí poskládat na sebe a mezi jednotlivé pneumatiky vždy podložit kus kartonu, díky čemuž předejdete případnému tření.
 
Na Pneumatiky.cz mužete momentálně využít slevy na vybrané modely zimních pneumatik.