Elektromobily - výhody, nevýhody, mýty a dotace

06.06.2022 Eva Auto Sdílet
elektromobil-pri-nabijani-v-garazi

Ceny pohonných hmot závratně stoupají. Přemýšlíte nad šetrnější alternativou auta, jakou jsou elektromobily?

Před koupí elektromobilu vás ovšem určitě bude zajímat několik zásadních informací. Právě proto vám přinášíme odpovědi na nejčastější otázky o autech na elektřinu. Poznáte jejich výhody a nevýhody. Zjistíte, jestli stát nabízí dotace na elektromobil. A stejně tak vám odhalíme i nejčastější mýty o elektrických autech.

V tomto článku vám přinášíme odpovědi na nejčastější otázky týkající se elektromobilů. A kdoví, možná vás přesvědčí o tom, že elektro auto je investice, která se skutečně vyplatí. Bez ohledu na to, jestli to bude z finančních nebo ekologických důvodů.

Plánujete nabíjet vaše auto v pohodlí domova? V tomto případě by ve vaší domácnosti rozhodně neměla chybět domácí dobíjecí stanice pro elektromobily. Využijte naší exkluzivní nabídku Alza slevových kupónů a ušetřete na provozu vašeho elektromobilu co nejvíce.

Elektrické vozidlo vs. plug-in hybrid

 

V diskuzi o elektromobilech mají své stálé místo i hybridní auta. Jaký je rozdíl mezi elektrickým a hybridním modelem auta?

Zatím co plně elektrická vozidla fungují výhradně na elektrické energii, plug-in hybridy kombinují elektrickou energii a spalovací motor. Elektřina slouží na pohon elektromotoru. Spalovací motor je zase vynikající alternativou v případě nízkého dojezdu nebo při zvýšení výkonu.

 

 

muz-tankujuci-biele-auto

 

Výhody elektromobilů

 

Revoluce elektromobilů přinesla do dopravního průmyslu mnoho výhod. Mezi ty nejhlavnější patří to, že nevytváří hlukové znečištění, nespalují paliva a neprodukují lokální emise. Právě naopak.

Disponují menším množstvím mechanických částí, takže jsou efektivnější a vyžadují si méně údržby. Jejich největší výhodou ovšem je, že získávají energii z elektřiny, kterou je možné generovat z obnovitelných zdrojů.

 

Jejich provoz je levnější

 

Tento typ auta je šetrný pro každou peněženku. Je pravdou, že vstupní náklad na koupi nového nebo oježděného elektromobilu je o něco vyšší. Ovšem, rozhodně ušetříte na jeho provozu. Co je ale v aktuální době nejpodstatnější, ušetříte na palivu.

Další otázkou je spotřeba elektromobilu a nové baterie pro elektromobily. Nabíjet zdarma můžete nejenom doma, je to i častý benefit zaměstnavatelů. Také jsou tu dobíjecí stanice elektromobilů. Za minimální ceny se váš elektromobil může váš elektromobil nabíjet právě zde. Tyto stanice je nejčastěji nacházejí na čerpacích stanicích, v místě prodejen Tesco a Globus. A kolik stojí dobití elektromobilu? Je to přibližně 144 Kč na 100 km.

V současnosti už neplatí, že by nabíjecích stanic bylo v České republice málo. Mapa dobíjecích stanic elektromotoru je vám k dispozici například na stránce fdrive.cz.

Poměrně hodně peněz můžete ušetřit v rámci servisu. Už žádná kontrola oleje, svíček, rozvodů či absolvování emisních kontrol. Na elektromobilu se vám jednoduše nemá co pokazit.

Věděli jste, že elektromobil většinou brzdí pomocí rekuperace, tedy elektromotorem? Díky tomu během brzdění dobíjí baterku. Opotřebení brzd je neporovnatelně pomalejší jako v případě auta se spalovacím motorem.

nabijecka-pro-elektromobil-na-zdi

 

Ekologičtější auta se spalovacím motorem

 

Možná nejkontroverznějším parametrem elektromobilů je jejich ekologický aspekt. Doprava je jedním z nejzákladnějších znečišťovatelů ovzduší. Vytváří smog, kterým „trpí“ většina světových metropolí. Právě proto se do některých z těchto míst dostanete jenom elektromobilem. Auta s klasickým spalovacím motorem mají v centru přísný zákaz.

Díky elektromobilům tak do města nevnáší žádné emise. Čím bude podíl elektromobilů ve městě vyšší, tím bude vzduch mnohem čistější.

Je pravdou, že elektrická energie se vyrábí zejména z fosilních paliv. V přepočtu jich ovšem produkují až o 90 % méně než u provozu auta se spalovacím motorem. Navíc, výroba elektrické energie se neustále vyvíjí. Každý rok narůstá podíl tzv. čisté elektřiny z obnovitelných zdrojů.

bile-auto-na-zaprsanej-ceste

Jaká je největší výhoda nabíjecí stanice na elektromobil doma? Nikdy se nemusíte stresovat, jestli máte dostatek energie na dojezd elektromobilů, protože si auta vždy dobíjíte u vás doma. Vyberte si z nabídky domácích nabíječek Conrad.

Bezpečnost je na prvním místě

 

To, že elektromobily nejsou bezpečné, je asi ten největší mýtus. I elektromobily, stejně jako auta se spalovacím motorem, musí projít bezpečnostními testy. V opačném případě by se do ulic nedostaly. O jejich kvalitě svědčí i vynikající výsledky v testování bezpečnosti.

Navíc, absence spojky a manuální řízení převodovky nabízí větší rozsah funkcí. Nejenom že jsou tiché a energické, ale i mimořádně jednoduché na používání. Samozřejmostí jsou asistenční systémy, ale také automatické odpojení baterie v případě dopravní nehody.

Jak je to ale s chodci? Jsou pro ně elektromobily nebezpečné, protože jsou extrémně tiché? Pro chodce představují zvýšené riziko. To je i důvod, proč evropská legislativa trvá na usměrnění, aby elektromobily do rychlosti 20 – 30 km/h vydávaly specifický zvuk. A to, hlavně během couvání.

dve-biele-auta-za-sebou

 

Nevýhody elektromobilů

 

Tak jako všechny nové inovace, i elektrická auta disponují nejenom výhodami, ale i několika nevýhodami. Většina z nich je spojená s kontroverzí ohledem lithium-iontových baterií, vysokým vstupním kapitálem při jejich koupi nebo zdlouhavým a pracným nabíjením.

Jsou drahé

 

I nejlevnější elektromobily jsou pro běžného Čecha stále poměrně drahé. Za mnohé značky zaplatíte často dvojnásobek jako v případě koupi stejného modelu se spalovacím motorem. Mnozí kupující si tak raději koupí „pořádné auto“ než malý elektromobil do města.

Prodej elektromobilů se pohybuje ve vyšších částkách. Vaše prvotní větší náklady se vám ale můžou vrátit na provozních nákladech. Závisí to od mnoha faktorů – jak často nabíjíte na rychlo-nabíječkách, které baterky výrazně opotřebovávají, kolik kilometrů najezdíte a podobně.

zena-pri-nabijani-elektromobilu

Zdlouhavé a pracné nabíjení

 

S elektromobilem si rozhodně musíte vylepšit váš osobní time management. I když je nabíjení v současnosti rychlé a jednoduché, pro mnoho lidí se stává problémem. Přejít tu samou trasu vám zabere více času, protože auto musíte dobíjet. Průměrný elektromobil ovšem na jedno nabití zvládne 150 – 200 km na dálnici.

Většina majitelů si kvůli prodloužení životnosti baterie elektromobily nabíjí doma. V domácím wallboxu si auto dobijete na 80 % kapacity přibližně za 4 hodiny a 15 minut. Tuto dobu ovšem můžete výrazně zkrátit pomocí rychlonabíječky. Dobíjení tak může trvat jenom neuvěřitelných 40 minut.

Zhoršují klimatické změny

 

Elektromobily v rámci provozu neprodukují do ovzduší žádné emise. Jejich největším problémem jsou baterie. Na jejich výrobu potřebujeme vzácné kovy. Hlavně lithium či kobalt. Kobalt se už sice na výrobu elektrobaterií téměř nevyužívá, no v případě lithia je to stále aktuální problém.

Některé z baterií je možné recyklovat. Většina ovšem končí na skládkách nebezpečných odpadů. Nejnebezpečnější se tak stává jejich uskladnění bez toho, aby do půdy pronikly nebezpečné toxiny.

Nevíte, kde recyklovat starou autobaterii? Podívejte se na náš kompletní návod na třídění odpadu a dozvíte se více!

elektroauto-v-prirode-s-oblohou

Dotace na elektrická auta

 

Dotace elektromobil 2022 – podle portálu dotace-elektromobilita.cz cílem dotačního titulu Elektromobilita je dotace nových elektromobilů a v případě zájmu dotace směřuje i na nákup neveřejných dobíjecích stanic. Podpora je poskytována podnikatelským subjektům v ČR například pro užitkovév elektromobily a cílem je modernizace v oblasti inovativních technologií a snižování znečišťujících látek, které produkují klasické vozidla na naftu a benzín.

Pokud splníte základní parametry, máte nárok na finanční cca podporu 30%, která se vztahuje na nákup nového elektromobilu a až 75% dotaci na pořízení nové dobíjecí stanice. Kombinace obou variant je samozřejmě možná, záleží pouze na Vás. Nová plánovaná výzva bude mít zřejmě jiný výpočet celkových % dotace, proto prosím uvedená procenta berte s rezervou. Vždy záleží na platných podmínkách a konkrétním textu výzvy.

Péče o elektromobil si skutečně nevyžaduje moc. Doplňková výbava pro vaše auto se ovšem vždycky hodí. O to více, když je v nabídce za zvýhodněné ceny v rámci e-shopu Autohotarek.cz.

Jak je to s elektromobily v České republice?

 

Podle stránky elektrickevozy.cz si v České republice zatím elektromobilita nenašla svoji cestu a má spíše svoje fanoušky než hromadné využití. To je velká škoda, protože právě elektromobil dává smysl, minimálně jako druhé auto do rodiny.  Dobíjení už také není problém, v České republice je více než 1 500 dobíjecích bodů. Přitom v České republice jezdí asi 9 000 elektromobilů a většina z nich parkuje u rodinného domu, kde nabíjejí přes noc. Dojezd elektromobilů i počet nabíjecích bodů je více než dostatečný pro každodenní dojíždění do práce, na nákup a ve většině případů i na rodinné výlety a dovolenou. 

vymena-baterie-v-elektro-aute

V České republice je největším problémem cena elektromobilů, respektive chybějící dotace na elektromobilitu (ty jsou zatím pouze pro podnikatelskou sféru). Není se tedy čemu divit, že rodiny dávají přednost klasickým automobilům, levné elektromobily nejsou k mání.


 

Zaujal vás tento článek? Chcete se dočíst více o tom, kdy je čas měnit letní pneumatiky za zimní? Jak je skladovat během zimy? Nebo kde si koupit dálniční známku? Více informací najdete na našem blogu v kategorii Auto.