Mezinárodní den žen je tu: Čím potěšíte svou polovičku?

muz-zena-kava-kvety

Už o několik dnů bude ženská část populace slavit Mezinárodní den žen. Jak tento svátek vznikl a jaký je jeho skutečný význam? Tady jsou užitečné tipy na dárky.

Mezinárodní den žen se od roku 1975 oficiálně slaví 8. března. Připomeňte si speciálně v tento den hodnotu žen a i to, jaké máte možností a postavení ve společnosti.

Ovšem, nebylo tomu vždy tak. Stovky žen v minulosti bojovaly za to, aby získali právo žít ve stejných podmínkách jako muži a měly stejné společenské uznání.

Rádi čtete motivační literaturu? Rozvíjejte svou osobnost a obohaťte vaše vědomosti i z historie tohoto svátku.

ctyri-zeny-objeti-smich

 

„Na ženách, které se pohybují v mužském světě, je něco velice výjimečné. Chce to množství grácie, sily, inteligence, nebojácnosti a nervů, abyste NE nikdy nepovažovaly za odpověď.“
-Rihanna

 

MDŽ historie

 

První kroky za současný svátek Mezinárodní den žen udělaly textilní dělnice v roce 1908 v New Yorku. Organizovaly protesty, kterými chtěly dosáhnout:

__check

zkrácení pracovního času na 8 hodin

__check

vyšší mzdy

__check

lepší pracovní podmínky

__check

získání volebního práva

Po těchto protestech členky Socialistické strany Ameriky vyhlásily v Americe „Národní dem žen.“ Slavili ho 28. únoru 1909, a následně každou poslední neděli v únoru.

Na genderovou nerovnost reagují i mnohé světové značky. Aktuální kampaň e-shopu Answear.cz poskytuje vyšší slevu na nákup pro ženy než pro muže. Důvod je jednoduchý – snaží se upozornit na rozdíly v odměňování.

Chcete darovat ženám ve vašem okolí klasický dárek, který je zaručeně potěší: Darujte jim květiny.  Od koho jiného ho objednat, než od KvetinyExpres.cz? V košíku zadejte slevový kód MDZ23 a získejte slevu 20 %. Sleva platí do 10. 3. 2023.

dve-zeny-protest

Touží vaše polovička po oddechu? Dopřejte si společné chvíle na příjemné dovolené v exotice. V našem článku najdete několik tipů na oblíbené destinace.

V roce 1910 se v Kodani uskutečnila Mezinárodní konference žen. Setkaly se na ní ženy ze 17 krajin. Významnou účastnicí byla Cara Zetkinová, německá socialista a veliká bojovnice za práva žen.

Právě ona po prvé prosadila mezinárodní den žen na světové úrovni. Neměl pevné datum, ale začali ho slavit ve všech krajinách, kterých ženy měly na konferenci zastoupení.

V Česko-Slovensku Mezinárodní den žen po prvé oslavovali v roce 1921. Během 2. světové vojny sice dostal stopku, no po roce 1945 byl obnovený. Organizace spojených národů (OSN) v roce 1975 oficiálně vyhlásila 8. březen za Mezinárodní den žen.

Dárek pro tuto událost nemusí být vůbec prvoplánový. Dopřejte vaší polovičce sofistikovaný dar v podobě klasické knihy nebo elektronické čtečky knih. Jaká je ponuka?

Od té doby má Mezinárodní dlen žen více rozměrů. Slavíme ho pravidelně a ženám se věnuje speciální pozornost. Kromě toho bychom v tento den měli myslet i na to, s čím musí ženy v současnosti ve společnosti bojovat a jaké mají nevýhody ve všech oblastech života.

Na to navazuje téma, které každý rok ve spojení s tímto svátkem vyhlašuje Organizace spojených národů.

pet-zen-ruzne-rasy

 

Co může být důležitější než zdraví? Každá žena miluje wellness pro tělo i duši. Právě proto ji rozhodně potěší dárek v podobě jógy pro začátečníky nebo cvičení v pohodlí domova. Pokud by ale zatoužila po pohybu v kolektivu, inspirujte se našimi tipy na tréninkové kurzy.

 

Téma Mezinárodního dne žen

 

 

Organizace spojených národů (OSN) od roku 1966 každoročně vyhlašuje specifické téma pro Mezinárodní den žen. Letos je hlavním heslem #EmbraceEquity.

Vyjadřuje myšlenku a poselství připomenout si to, že rovnost mezi pohlavími je v současnosti více než nutná.

 


Zdroj: youtube.com

muz-zena-piknik

 

Svátek žen zajímavosti

 

S Mezinárodním dnem žen se spojuje několik zajímavých faktů. Věděli jste například, že:

__check

Barvou MDŽ je fialová a symbolizuje spravedlnost a důstojnost. S tímto dnem se spojuje i zelená barva, jako symbol naděje a bílá vyjadřující čistotu.

__check

Prvním tématem MDŽ bylo heslo: „Oslava minulosti, plánování budoucnosti.“

__check

Ve více krajinách je Mezinárodní den žen státním svátkem. Například ve Vietnamu, Ugandě, Kambodži, Černé Hoře, Gruzii či na Kubě.

__check

MDŽ a Den matek oslavují lidé v některých krajinách v jednom dnu. Například v Albánii, Makedonii či Srbsku.

matka-dcera-rozhovor

 

Nápady na skvělé dárky
 

Nevíte, čím originálním potěšit ženy ve vašem okolí? Možná vás inspirují naše rady na klasické i neobyčejné dárky a tipy, kde nakupovat.

 

Klasické dárky

 

Preferujete dárky na jistotu? Toto jsou ty, kterými nič nepokazíte a přeci velmi potěšíte.

Neobyčejné dárky

 

Dárek můžete zvolit i podle oblíbených volnočasových aktivit dané ženy. Určitě ocení, že jste nad dárkem přemýšleli.

Chcete více tipů na skvělé dárky pro něžné pohlaví? Najdete je v našem valentýnském článku.

tri-zeny-pohovka-objeti

 

Obdarovat ženy ve vašem okolí milou drobností je v tento den pěkným gestem. Zároveň myslete na to, že je to i svátek jejich prav a úctu si zaslouží překazovat neustále.

__bulb
Chcete strávit dovolenou doma? Zkuste levné zájezdy po Česku

Přemýšlíte, že strávíte letní dovolenou v Česku? Skvělý nápad! Poradíme vám, jak si vybrat levné zájezdy po České republice za ty nejvýhodnější ceny.