Chcete ušetřit? Naučte se nakupovat ekologicky

17.09.2020 Kristína Nakupování Sdílet
Chcete ušetřit? Naučte se nakupovat ekologicky

Víte, co je to ekologické nakupování? A nakupujete ekologicky i vy nebo vaši známí? Nakupujte ekologicky se slevovými kupony z Vašekupóny.cz!

Každým dnem si začínáme čím dále více uvědomovat, co způsobuje aktuální klimatická krize. Vysoké horka, extrémní sucha a množství nepředvídatelných přírodních katastrof. I to jsou důvody, proč stále více hledá způsoby, jak žit ekologicky a udržitelně.  

Nemusíte dělat veliké změny, abyste svou troškou přispěli ke zdravějšímu životnímu prostředí. Úplně postačí malá změna v rámci vašeho životního stylu. Například i v nakupování.

zero-waste-obchod

Praní je obyčejně posledním krokem ve změně k ekologickému a udržitelnějšímu životnímu stylu. My vám ale poradíme, kde začít.

Co je to ekologické nakupování?  

 

Ekologické nakupování v sobě zahrnuje více oblastí. Může jíst například o vědomý nákup potravin či produktů lokální výroby. Ekologické je i používání recyklovaných produktů nebo bezodpadové hospodaření v domácnosti. Právě takovýmito způsoby můžete projevit vaší environmentální odpovědnost.

Prvním krokem k tomuto cíli je bezodpadová domácnost, respektive redukce odpadu v domácnsoti. Jaké produkty zahrnuje? Mezi jejich hlavní charakteristiky patří produkty:

__check

Minimální podíl obalu

__check

Vyrobené z udržitelných zdrojů

__check

Nízká uhlíková stopa

__check

Vysoká kvalita

__check

Nízká spotřeba energie

eko-nakupni-taska

Věděli jste, že průměrná spotřeba pitné vody představuje přibližně 100 litrů na 1 člověka? Horká koupel, puštěná voda během mytí zubů či časté praní jsou naše nevětší prohřešky. Jak ušetřit za vodu v domácnosti?

Ekologické aj ekonomické

 

Je ale ekologické nakupování i ekonomické? Ekologické nakupování může být zároveň i ekonomické. Máme pro vás několik tipů, jak tyto dva parametry jednoduše skloubit.

1

Zero waste nákupy – tato filozofie upřednostňuje nákupy s nulovým odpadem. Přijdete sem s vlastními nádobami, které naplníte a zvážíte. Platíte tedy jenom za samotný produkt, ne za obal. Produkujete méně odpadu, recyklujte staré skleněné, plastové či látkové obaly a kupujete jenom to, co skutečně potřebujete.

2

Kvalita, ne kvantita – nízké ceny produktů jsou mimořádně lákavé. Ovšem, zamyslete se nad tím, jaká je jejich trvanlivost. Co je lepší? Koupit levný a nekvalitní produkt na 1 – roky nebo kvalitní a dražší, který vydrží 5 – 10 let?

3

Nakupujte lokálně – způsoby výroby, zpracování a přeprava jsou důležitými parametry v rámci ekologického nakupování. Určují míru vyprodukované uhlíkové stopy jednotlivých produktů. A právě to je důvod, proč volit raději lokální a sezónní suroviny. Navíc podpoříte tak domácí trh.

bezobalovy-obchod-potraviny

Zvyšování životních nákladů nás neustále nutí přehodnocovat naše výdaje. Jak ušetřit v domácnosti, pokud tyto výdaje představují značnou část rodinného rozpočtu?

Recyklujte a upcyklujte

 

Je pro vás nakupování koníčkem nebo způsobem, jak potěšit sebe i ostatní? V první řadě si ovšem položte několik základních otázek:

Potřebujete danou věc?
Budete ji reální používat?
Jak často ji budete používat?
Můžete ji využít na více účelů?
Koupili byste si jí, i kdyby nebyla ve slevě?

Následně si udělejte průzkum trhu a vybírejte si produkty z udržitelných obchodů. Ty využívají všechny možné prostředky k minimalizaci uhlíkové stopy. Jestli už je to etická výroba, ekologická doprava či téměř zero waste balení. Pozorně zkontrolujte, jestli je daný obchod skutečně udržitelný, abyste zbytečně nepodlehli greenwashingu.

produkty-koupelna-eko-nakupovani

Nakupujte v second handech

 

Sekáče, bleší trhy, swapy či burzy věcí jsou ideálním způsobem, jak dát věcem druhou šanci. Kromě ekologického aspektu mají i přidanou hodnotu – příběh. Často jsou to sběratelské, vintage nebo lokálně vyrobené kousky charakteristické svou originalitou. Recyklovaným oblečením, nábytkem či užitými věcmi z druhé ruky tak šetříte nejenom přírodu, ale i vaší peněženku.

 

Ekologické online nakupování

 

Po dvouletém období lockdownu a pandemie se do velké míry zpopularizovalo online nakupování. I když se to na první pohled nezdá, i to má negativní vliv na životní prostřední.

eko-nakupovani-obleceni

Jelikož ale žijeme v konzumním světě, nechejme utopickou vizi světa bez nakupování být. Raději se podívejme, jak nakupovat ekologicky a udržitelně v online prostoru. Tu je několik jednoduchých tipů, jak na to:

__check

Nakupujte v skupinách – pokud nakoupíte více položek najednou, prodejci vám je pošlou v jednom dodání a jednom obalu. Snížíte tak počet jízd kurýra a množství obalu ze separátních položek.

__check

Dbejte na udržitelnost – Vyhněte se expresnímu doručení, které znemožňuje prodejcům efektivně seskupovat zásilky. Pokud je to možné, vybírejte ekologické možnosti dopravy – kolo, vlak, koloběžka či elektromobil.

__check

Nakupujte v zelených obchodech – zkontrolujte pravost udržitelné certifikace. Vybírejte společnosti s etickou výrobou, ekologickou dopravu a minimalistickým balením.

__check

Nevybírejte vráceni zdarma – je to sice veliké lákadlo, ale většina vracených zásilek končí na skládkách odpadů. Zpoplatněná doprava nás nutí přemýšlet nad nákupem a dělat uvědomělá rozhodnutí.

Ekologické tipy pro domácnost z našich článků

__fire
Jak na třídění odpadu? Toto je kompletní návod

Snažíte se přistupovat svědomitě ke třídění odpadu? U některých specifických druhů odpadu si jednoduše nevíme rady. Tento návod vám ovšem pomůže.

__bulb
Solární panely – výhody, nevýhody a dotace

Solární panely jsou momentálně velikým hitem a čím dál více se dostávají do popředí. Zvažujete jejich koupi?

__bulb
Jak ušetřit na jídle a neutratit celý plat

Jak si dopřát kvalitní jídlo, které nezatíží naší peněženku? Tu je 7 tipů, jak ušetřit a dobře se najíst!