Víte, kolik stojí přebookování letenky u jednotlivých společností?

19.03.2020 Kristína Cestování Sdílet
Víte, kolik stojí přebookování letenky u jednotlivých společností?

Je přebookování letenek výhodné? Podívejte se na podmínky a poplatky u jednotlivých leteckých společností.

Možná to také znáte. Koupíte si v předstihu lacnú letenku a už se nemůžete dočkat, kdy poletíte na vytouženou dovolenou. Najednou však do toho něco přijde a vy nemůžete letět. V tom případě se vám možná vyplatí přebookovat letenku.

Kolik stojí změna termínku letenky u nejoblíbenějších leteckých společností? A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Chcete zažít dovolenou bez stresu a námahy kvůli hledání ideální kombinaci letu, ubytování a leteckého transferu? Neváhejte a rezervujte si termín vaší vysněné dovolené hned teď.

 

muz-sedici-na-letisti

Nízkonákladové společnosti vs. tradiční

 

Nízkonákladové společnosti se určité období pokládaly za nejhorší. Někteří lidí měli dokonce obavy s nimi cestovat. V porovnání s klasickými aerolinkami to bylo kvůli nižším cenám letenek. Důvodem měl být horší technický stav letadel. To, ovšem, není pravda.

V čem je cestování nízkonákladovou společností jiné? Rozdíly můžeme vidět v soukromnějších službách, jakými jsou:

- příplatek za zavazadlo do podpalubí,
- absence zábavných systémů (LCD obrazovek),
- používají jenom jednu třídu - například turistickou, economy,
- občerstvení je za příplatek,
- jeden typ letadel (nízké náklady na školení pilotů),
- poplatky za změny spojené s letenkou,
- většina společností nabízí slevy pro studenty,
- létají jenom do několika krajin,
- přímé lety z jednoho bodu do druhého bez možností přestupu,
- zaměstnanci plní více úloh (letušky se pečují i o pořádek v letadle),
- čištění letadla probíhá jenom na domácím letišti,
- zpoždění nebo případné zrušení letu nekompenzují v takové míře jako klasické aerolinie.

letenka-s-pasem

Na poskytovaných službách nízkonákladové společnosti šetří. To se pozitivně odráží na nízkých cenách letenek v porovnání s tradičními aerolinkami. Pokud cestujete do blízké krajiny a váš let je krátký, cestování nízkonákladovou leteckou společností je pro vás výhodné.

S cestováním neodmyslitelně souvisí ubytování. V tom případě je provořadá kvalita, kterou můžete zažít prostřednictvím ověřené společnosti Booking.

Delší lety si vyžadují pohodlí a komfort. Zaručí vám je klasické letecké společnosti s vyšší úrovní služeb. Zabezpečené budete mít občerstvení během letu, podpalubní zavazadlo v ceně letenky, přestupné místo či vyšší cestovní třídy.

kridlo-letadla-v-oblacich

Kolik stojí přebookování letenky?

 

Změna termínu, případně jiných údajů, na vaší letence nebude zdarma. Kromě času stráveného vybavováním musíte investovat i několik korun navíc. To, jaká bude celková částka, záleží na dané letecké společnosti.

Nízkonákladové společnosti

 

Mohlo by se zdát, že cena za přebookování letenky bude v případě nízkonákladových společností stejná nebo podobně levná jako samotný nákup letenek. Je to ovšem přesně naopak. Jak je to možné? Jde totiž o jdnu službu, kterou si nízkonákladové společnosti kompenzují nízké ceny letenek.

muz-se-diva-na-tabuli

__check

Ryanair

Pokud provedete změny online, poplatek bude 45 €/£ na cestujícího a jednosměrný let. Pokud se obrátíte na naše rezervační centrum s žádostí o provedení změny nebo požádáte o změnu na přepážce na letišti, poplatek bude 60 €/£ na cestujícího a jednosměrný let.

__check

Wizz air

Poplatky za změnu letu u společnosti jsou rozděleny do kategorií:

- Více než 30 dnů do odletu: 32 EUR za pasažéra a let.
- 7–30 dnů před odletem: 37 EUR za pasažéra a let.
- 7 dnů před odletem: 42 EUR za pasažéra a let.

__check

Easyjet

Zrušíte-li svou rezervaci do 24 hodin po provedení rezervace, vrátí vám celou částku mínus storno poplatek uvedený v našich Sazbách a poplatcích. Toto zrušení můžete provést online nebo telefonicky prostřednictvím týmu zákaznických služeb. Pokud jste let rezervovali prostřednictvím agenta, musíte jej požádat, aby zrušení provedl za Vás. Vezměte však na vědomí, že nemůžete zrušit svou rezervaci méně než 2 hodiny před plánovaným časem odletu prvního letu (i pokud by to bylo do 24 hodin od provedení rezervace). Poplatek za přepookování letenky se pohybuje ve výši od 1500 do 1700 Kč.

__check

Vueling airlines

do dvou hodin před plánovaným odletem vašeho spoje můžete změnit rezervaci či jméno na letence. V prvním případě vás každá taková změna vyjde na 35 euro, ve druhém pak na rovných 50 euro. Rovněž je nutné počítat s tím, že případné změny v cenách letenek vám budou přidány k úhradě.

kridlo-leticiho-letadla

Ještě jste neplánovali dovolenou? Teď je ten nejvyšší čas! Využijte exkluzivní nabídku společnosti Pelikan na let, ubytování či půjčení auta. A to vše na jednom místě.

Tradiční letecké společnosti

 

V případě klasických leteckých společností je to s přebookováním letenky trochu jinak. Při zakoupení letenky si vždy přečtěte tarifní podmínky. V nich se dozvíte, jestli daná letecká společnost vůbec změnu letu umožňuje. Zároveň zjistíte i výši poplatku za takovouto změnu.

cestujici-na-palube-letadla

__check

Emirates

V závislosti na podmínkách tarifu vaší letenky mohou změny rezervace podléhat určitým poplatkům. Jestliže provedete změny prostřednictvím sekce na webu emirates.com, zjistíte, jaké poplatky, penále nebo dodatečné taxy se na vás budou vztahovat. Rozdíl budete muset doplatit také v případě, že tarif za nový itinerář, který si plánujete rezervovat, bude vyšší než tarif, který jste již zaplatili. Chcete‑li dokončit provedení změn své letenky, budete muset online uhradit poplatky a rozdíl v tarifu dle destinace.

__check

ČSA

U každé vystavené letenky Českých aerolinií můžete změnit čas nebo datum odletu či návratu podle podmínek cenového balíčku, ve kterém byla letenka zakoupena. Pokud jste si letenku zakoupili u jiného subjektu než u Českých aerolinií a přejete si ji změnit, obraťte se na svého prodejce letenky.

Změna termínu odletu a návratu lze provádět:

- u neproletěných i částečně proletěných letenek,
- opakovaně,pro všechny cestující v rámci stejné rezervace
- kdykoliv, nejpozději však do 72 hodin po termínu původního odletu.

Výše poplatku je u většiny cenových balíčků 60 eur plus případný rozdíl v jízdném. Letenky zakoupené v cenových balíčcích LITE, PLUS a BUSINESS LITE jsou nerefundovatelné včetně poplatků za doplňkové služby zakoupené k letence. V takovém případě podléhají nároku na vrácení pouze nevyužité letištní poplatky.

Těšíte se na dovolenou a začínáte s balením? Přečtěte si náš článek, který vám pomůže při balení zavazadel.

__bulb
Co si můžu vzít do letadla?

Co může být sbalené v příručním a co v podpalubním zavazadle? Připravili jsme pro vás seznam několika položek, které vás během balení budou určitě zajímat.

Pojištění letenky

 

Zakoupili jste si letenkou i pojištění storna? Pojišťovna vám část ceny přeplatí. Samozřejmě, jenom pokud pro to máte vážné a průkazné důvody. Nejrelevantnější jsou zdravotní nebo závažné rodinné důvody.

Při výběru letecké společnosti se neřiďte pouze cenou. Prověřte si všechny podmínky týkající se přebookování letenky, vrácení peněz či jiných podmínek. Předejdete tak zbytečným problémům a vaše dovolená bude příjemnější.

Máte už letenky, ale trápí vás otázka ubytování ve vaší vysněné krajině? Přečtěte si naše tipy, jak sehnat levné ubytování.

__bulb
Jak sehnat levné ubytování

Dovolená za levný peníz se vyplatí, zejména pokud se vám podaří sehnat pěkné a levné ubytování v příjemném prostředí. Znáte způsob, jak se dá sehnat levné ubytování? Připravili jsme pro vás několik tipů.