Zero waste: Život bez plýtvání a odpadu

14.05.2019 Kristína Volný čas Sdílet
Zero waste: Život bez plýtvání a odpadu

Ochrana životního prostředí by neměla být pouze otázkou aktivistů, zajímat by měla nás všechny. Svou troškou můžete přispět i vy. Jak jste na tom? Zvyknete separovat odpad či nakupujete s vlastní taškou? Podělte se s námi :-). Pro ty, kteří se zero waste teprve začínají, přinášíme pár užitečných tipů.

 


Způsobů, jak šetřit naši Matku Zemi je nespočet, důležité je znát sám sebe, své každodenní návyky a zlozvyky. Pojďme si to spolu rozměnit na drobné.
 

Separovaný odpad


Ani vám není osud naší planety lhostejný? Udělejte pro to něco. Začít přitom můžete u sebe doma. Vždyť nakonec, není nic jednoduššího než začít třídit odpadky. Separovaný odpad vůbec není ve světě novinkou a začít s ním můžete okamžitě a to i bez prvotní investice do nových odpadkových košů. Stačí, když papír začnete odkládat do staré papírové tašky, plast do igelitky a například takové skleněné nádoby, můžete využívat opakovaně.

smeti vasekupony.cz

Dejte sbohem plastem


Minimalizujte odpad a zapomeňte na plast. Plastové láhve nahraďte skleněnými. Kdysi nebylo nic neobvyklého, že si lidé nakupovali produkty na váhu a do vlastních nádob. Dnes to funguje podobně. Přestože jsou bezobaľové obchody u nás poměrně novinkou, určitě se jich vyplatí navštívit.

flase vasekupony.cz

Šetřete vodou


Podobně je to i s vodou. Naučte se jí šetřit zcela automaticky. Stačí, když při sprchování vypnete vodu během nanášení šampónu či sprchového gelu. Podobně postupujte i při mytí nádobí. Stasi, pokud si napustíte dřez vodou a všechen upatlané nádobí v něm najednou umyjete a následně jen opláchnete. Věděli jste, že vodou se dá šetřit i během praní? Přesně tak. Stačí, když svou pračku nastavíte na nižší teplotu a kratší cyklus a ušetříte tak nejen váš drahocenný SaS, ale i vodu a také energii.

 
Elektrická energie


Šetřit můžete iv případě osvětlení. Zapomínáte za sebou v místnostech zhasínat? Změňte to. Důležitým úkolem je i výměna klasických žárovek za ty ekologické.

eko zarivky vasekupony.cz


Kromě těchto základních rad však můžete chrániťprírodu i dalšími způsoby:


 
* Káva sebou či skleněná láhev na vodu
Kupujete si každé ráno kávu s sebou v kavárně? A nalévají vám ji vždy do nového kelímku? Změňte to. Zakupte si stále populárnější Keep Cup nebo jiný termohrnek a zalijte si kávu buď ještě doma, nebo si do něj nechte nalít oblíbený nápoj přímo v kavárně. Podobně je to i lahví na vodu. Vyměňte plastovou láhev za skleněnou a používejte ji opakovaně i několik let.
 

* Nákupy s vlastní taškou
I vy se zvyknete každý den po práci zastavit v obchodě a nakoupit pár potravin? A jakou používáte tašku? Kupujete si igelitky nebo máte svou vlastní? Igelitové sáčky jsou ve světě velký problém. Mnozí prodejci bojují proti ním tak, že jejich zpoplatnili, případně jejich nahradili těmi papírovými. Momentálně jsou velkým hitem právě plátěné a síťované tašky. Zakupte si i vy alespoň jednu takovou a mějte ji vždy po ruce.
 
* Vlastní slámky
Milujete míchané drinky a nevíte si je představit bez slámky? Tak si zakupte tu nerezovou. Na trhu se nachází množství brček, které nahradí ty jednorázové. Vybírat si můžete například skleněné, bambusové či ty z nerezu.
 

* Odličovací tampóny
Používáte při odličování jednorázové vatové tampony? Kolik jich za jeden den utratíte? Hmm, a nebylo by lepší je nahradit něčím, co můžete používat donekonečna? Na trhu jsou již několik let tampóny z biobavlny, které můžete používat dokola. Tyto tampony jsou šetrné nejen ke vaší pokožce, ale i životnímu prostředí.