Věděli jste, že lidé, kteří si zpívají, jsou ...

13.11.2017 Kristína Rodina Sdílet
Věděli jste, že lidé, kteří si zpívají, jsou ...

Několik vědeckých studií potvrdilo, že hudba a zpívání přinášejí do života lidí více štěstí. Chcete vědět víc? Čtěte na blogu Vašekupóny.cz.

 

Zpěv lidé znali snad odjakživa. Zpívalo se při práci, doma na zkrácení dlouhých večerů nebo dětem na dobrou noc. Věděli jste však, že zpívání v jakékoliv formě má přímo léčebné účinky a navozuje pocity štěstí?

 

Prospěšné hormony



Většina laické veřejnosti připisuje činnost hormonů zejména ženskému organismu. Týká se však i mužů. Při zpívání jsme na tom vlastně stejně. Zpívání zmenšuje svalové napětí a snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Zároveň uvolňuje endorfiny, známé hormony štěstí. Díky tomu zpěv působí jako přirozené antidepresivum.

Skvělé je, že nemusíte být výborný zpěvák s dokonalým hlasem. Výzkumy prokázaly, že pocit uspokojení a terapeutické účinky zpěvu se dostaví i tehdy, když nemáte zrovna zlato v hrdle.


 

Co na to věda

 

Podle více výzkumů zpěv výrazně zlepšuje kvalitu života. Připisuje se to zvýšené hladině oxytocinu, jehož produkce při zpívání roste. Ten zmírňuje pocity úzkosti, stresu a deprese. Dokázala to i studie z roku 1998 realizována v prostředí pečovatelského domova, kde se během jednoho měsíce několik lidí zúčastnilo pěveckého programu.

Jiný výzkum prováděný v Austrálii v roce 2008 dokázal, že právě zpěváci působící ve skupinách, resp. sborech hodnotili svou spokojenost se životem v průměru vyšší než ostatní veřejnost. Skupinové zpívání působí na mnoha lidí jako meditace. Zbavuje jejich pocitů smutku a osamělosti. S podobnými závěry přišel i profesor Graham Welch z Londýnské univerzity, který účinky zpěvu na lidské zdraví zkoumal 30 let.

Několik studií prokázalo, že zpívání může řešit i problémy se spánkem. Závisí to na tom, zda při zpívání používáte správné dýchací techniky. Tyto si pak přenášíte i do osobního života a pomáhají nejen s kvalitou spánku, ale i se slabou imunitou a jinými fyzickými či psychickými problémy. Správné dýchání rovná se správně okysličení mozku a ostatních orgánů, díky čemuž předcházíte mozkovým příhodám, kardiovaskulárním, dýchacím a jiným potížím.

Vědci na univerzitě v Göteborgu zjistili, že když nemocní lidé zpívají spolu, tlukot jejich srdcí se synchronizuje. Dokázalo se tím, že zpěv má dramatický vliv na variabilitu srdeční frekvence, která je spojena se snížením rizika srdečních onemocnění. Dá se proto říci, že uklidňující účinek zpívání je pro naše zdraví stejně prospěšný jako jóga.


 

Závěry?

 

Zpívejte kdykoliv a kdekoliv - ve sboru nebo doma, při vaření, ve sprše, při práci, cestou v autě ... Jakákoli zpívání vás přivede na jiné myšlenky, zlepší náladu a ještě se i vyhnete infarktu. :)

Neváhejte a ke zpěvu přidejte i hudební nástroj. Využijte slevové kupóny na hudební nástroje - například na koupi své první kytary nebo kláves a začněte zpívat ještě dnes!