Už jste přezuli? Pozor, aby nebylo pozdě

26.10.2017 Kristína Auto Sdílet
Už jste přezuli? Pozor, aby nebylo pozdě

S nástupem chladnějších dní přichází čas i na tradiční rituál v podobě sezónního přezouvání pneumatik. Víte, kdy je ten správný čas na jejich výměnu, a jaká pravidla platí u našich sousedů? Čtěte na Vašekupóny.cz a dozvíte se více.

 

Výměna pneumatik se pro většinu České  řidiče stala jakýmsi rituálem. Zatímco na jaře měníme zimní pneumatiky za ty letní, na podzim je to zas naopak. Přestože jde o jakousi rutinu, určitě ji netřeba brát na lehkou váhu. Víte, kdy je ten správný čas na přezutí, a na co si dát pozor?
 

 

Zatímco udeří první mrazy

 

V Česku ukládá zákon řidičům povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do konce března, a to "tehdy, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k pověternostním podmínkám předpokladat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led, nebo námraza."

slevy zimní pneumatiky Vašekupóny.cz

Situaci rozhodně nepodceňujte. V opačném případě vám totiž hrozí přinejmenším mastná pokuta. V případě dopravní nehody si však koledujete o mnohem větší problém. Už i menší ťukanec vám totiž nemusí pojišťovna, ve které máte uzavřeno smluvní nebo havarijní pojištění, vyplatit. V praxi to znamená asi tolik, že výměna pneumatik by vás rozhodně vyšla levněji. A to nemluvíme o tom, že svým neuváženým jednáním můžete ohrozit život nejen sobě, ale i ostatním účastníkům silničního provozu.


zimní pneumatiky sleva
Pozor si však dejte na vozovkách, které jsou označeny právě touto značkou, která řidičům přikazuje použití zimní výbavy. Na této vozovce jsou totiž zimní pneumatiky povinné bez ohledu na aktuální počasí. To znamená, že od začátku listopadu do konce dubna musíte mít při jízdě na této vozovce na autě zimní pneumatiky bez výjimky.


 

 

Vždy připraveni

 

Přezouvání zimních pneumatik byste i přes českú legislativu rozhodně neměli nechávat na poslední chvíli. Řiďte se vlastním rozumem. Počasí je v tomto ročním období velmi nestálé, zima nás může zaskočit téměř kdykoliv. S první sněhovou nadílkou se totiž "probouzejí" i někteří řidiči a autoservisy doslova praskají ve švech. Čekací doby na výměnu přezutí mohou ve větších městech dosahovat i několik týdnů a vy to prostě nemusíte stihnout.

 

 

Jiný kraj, jiný mrav

 

Řidiči, kteří plánují své cesty i za hranice, pozor! Zákony ohledně užívání zimních pneumtík se v jednotlivých zemích výrazně liší. Toto jsou pravidla našich sousedů:

  • Slovensko: V období od 15. listopadu - 31. března ukládá zákon řidičům používat zimní pneumatiky případě, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
     
  • Rakousko: Od začátku listopadu až do poloviny dubna jste v Rakousku povinni přizpůsobit stav svého vozidla počasí, a tedy mít přezutí zimní pneumatiky. Pokud vás během krásného zasněženého dne zastaví policisté na letních gumách, pořádně vysoká pokuta vás jistě nemine.
     
  • Polsko: U našich severních sousedů neexistuje povinnost používat zimní pneumatiky. Vzhledem k tuhé zimy to však nedoporučujeme.
     
  • Německo: Podle zákonu je řidič povinen přizpůsobit výbavu automobilu zimním podmínkám, to znamená, že zimní pneumatiky jsou povinné.

 

 

Kontrola dezénu

 

Pokud zimní pneumatiky používáte dlouhodobě, dejme tomu, že i několik sezón po sobě, rozhodně nepodceňujte ani kontrolu dezénu, resp. hloubku drážek na pneumatikách. Normy hovoří jasnou řečí, u zimních pneumatik může být dezén ošoupání nejvíce do hloubky 4 milimetrů, no a při těch letních je povolená hloubka minimálně 1,6 milimetru. Mějte na paměti, že jízda na příliš opotřebovaných pneumatikách nepatří mezi ty nejbezpečnější. Dejte si proto na jejich kontrole opravdu záležet.