Skvělý pomocník v kuchyni i v medicíně. Už jste si byli nasbírat?

20.03.2019 Kristína Volný čas Sdílet
Skvělý pomocník v kuchyni i v medicíně. Už jste si byli nasbírat?

Víte, která rostlina je na obrázku? Dáme vám pár indicií. Jde o mimořádně zdravou a chutnou bylinku, která kvete na jaře. Má pronikavou kořeněnou vůni a její listy se nápadně podobají konvalinku. Nazýváme ji i detoxikační zázrak. Tak co, uhodli jste?



Medvědí česnek


Medvědí česnek pomáhá lidem od nepaměti při různých zdravotních problémech. Jde o bylinku, jejíž léčivé účinky jsou známy již stovky let. Víte, na co všechno pomáhá, a jak ji víte využít v kuchyni?

medvedi česnek listy vasekupony.cz

 
Detaxikačný zázrak. Medvědí česnek má obrovské množství léčivých vlastností, ale tím nejzásadnějším je jeho schopnost detoxikace. Pozor, na to, aby měla vaše detoxikační kúra co největší efekt, je důležité ho konzumovat v různých podobách.
 
Bojovník s vysokým krvým tlakem. Věděli jste, že medvědí, nazývaný také divoký, česnek se vřele doporučuje konzumovat při problémech s vysokým krvým tlakem? Přesně tak. Léčivou bylinku byste proto měli zařadit do svého jídelníčku iv případě, že trpíte srdečně-cévními onemocněními.
 
Zácpa, chronický průjem a plynatost. I vy trpíte na některé z těchto onemocnění? Tak pak určitě začněte konzumovat medvědí česnek pravidelně.
 
Křečové žíly i časté bolesti hlavy. Zázrak přírody zařaďte do vašeho jídelníčku iv případě, že máte i tyto potíže.
 
Posilte imunitu. V jarním obdodí je náš organismus obzvlášť oslabený. Mohou za to výkyvy teploty teploty. Vpřípadě, že chcete zůstat fit, divoký česnek vám s tím určitě pomůže.

 

 


Ověřené recepty


Existuje nespočet skvělých receptů. Toto jsou alespoň některé z nich.
 

* Chutné pesto
 
Potřebné přísady:
- listy medvědího česneku
- 40 g piniových nebo vlašských ořechů
- 100 ml olivového oleje
- 100 g parmezánu
- špetka soli
- koření
 

Postup:
Medvědí česnek opláchnete a vložíme do mixéru spolu s olejem. Po pár minutách přidáme ořechy a sýr s tím, že mixujeme dokud nám nevznikne kašovitá hmota. Následně pesto dochutíme solí a pepřem a voila, zálivka na těstoviny, masové pokrmy, opékané bagetky či vajíčka, je na světě. Takto upravené pesto můžete v nádobách skladovat v chladničce klidně i rok.
pesto z medvědího česneku vasekupony.CZ

 
* Pomazánka
 
Potřebné přísady:
- čerstvý medvědí česnek
- 2 až 3 kostky taveného sýra
- 125 g másla
- špetka soli
- koření
 

Postup:
Medvědí česnek opláchnete a nadrobno nasekáte. Postupně přidáte tavený sýr, změklé máslo, dosolíme a dokořeníme podle chuti. Pomazánka výborně chutná například na topince nebo zapečené bagetky.
 

* Máslo
 
Potřebné přísady:
- 250 g másla
- 60 g medvědího česneku
- špetka soli
- koření podle chuti
 
Postup:
Změklé máslo rozmixujeme spolu s ostatními surovinami, dosolíme a dokořeníme. Takto upravenou hmotu vložíme do nádoby a dáme zchladit.

máslo z medvědího česneku vasekupony.cz

* Krémová polévka
 
Potřebné přísady:
- čerstvý medvědí česnek (asi 100g)
- mražený hrášek
- 1 až dva brambory
- 1 cibule
- olivový olej
- špetka soli
- koření
- chilli
- smetana na vaření (může a nemusí být)
 

Postup:
Na kapce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přihoďte k ní na kostky nakrájené brambory, mražený hrášek a nasekaný medvědí česnek. Suroviny zlehka orestujeme a zalijete vroucí vodou. Vrtu zhruba 20 minut, dokud brambory nezměknou. Celou směs následně rozmixujte ponořme mixérem. V případě, že je polévka příliš hustá, dolijte do ní vodu a opět provaříme. Polévku také můžete zjemnit trochou sladké smetany, její množství záleží jen na vás.