Praktické rady, jak zmírnit příznaky alergie

06.03.2019 Kristína Rodina Sdílet
Praktické rady, jak zmírnit příznaky alergie

Jaro pomalu klepe na dveře. Rtuť teploměru poskočila o něco výše a příroda se líně probouzí k životu. Pro mnohé nejkrásnější období roku, ale najdou se mezi námi i tací, kteří ho doslova přetrpět. Řeč je o alergiků. Přečtěte si, jak zmírníte příznaky alergie.

 
 
Podle světové zdravotnické organizace (WHO) obsadili alergie čtvrtou příčku v žebříčku nejčastěji se vyskytujících chorob ve světě. Obzvláště rozšířené jsou zejména ty pylové, které postihují i ​​stále více lidí i v naší zemi. Možná te to netušili, ale už v únoru se dostávají do ovzduší první jarní alergeny, olše a líska. A protože pylová sezóna je teprve v zárodku, přinášíme vám pár tipů, jak tyto nepříjemné reakce o něco zjemnit.


 

Pylová sezóna začíná


 Podle průzkumů trpí alergiemi až 33% české populace, přičemž nejvíce rozšířené jsou ty pylové. Rýma, svědění očí nebo potíže při dýchání patří mezi nejčastější příznaky, které umí pořádně znepříjemnit život. Ačkoliv jde o onemocnění, kterému se nevyhnete, dá se s ním bojovat. Toto jsou rady, které vám pomohou zmírnit příznaky:

✓ Pomohou i léky
Pokud trpíte alergií, určitě máte i svého alergologa, který vám určil léčbu. Léky, které vám předepsal užívejte zodpovědně a s pravidelností. V minulosti se příznaky léčili antihistaminiky, které bylo třeba užívat jen dokud nepominuly. V současnosti je však léčba jiná a léky je třeba užívat po celou pylové sezóny.
 

✓ Ombedzte procházky
První jarní paprsky sice vybízejí na romantické procházky přírodou, v případě, že trpíte alergií, se mi však raději vyhněte. Podle odborníků je nejkritičtější čas mezi 11:00-16:00, kdy je koncentrace pylu v ovzduší nejvyšší. V případě, že se jim vyhnout nedokážete, po příchodu se převlékněte do domácího  oblečení a omyjte se ve studené vodě.
 
✓ Sledujte pylové zpravodajství
V případě, že trpíte tímto druhem alergie, určitě byste měli vědět, kdy a jak se do ovzduší dotávajú některé druhy alergenů. Na internetové stránce pylovasluzba.cz najdete všechny aktualizované info na daný období. Na stránce alergie.cz naopak nájdete pylový kalendář
 
 

STROMY

pylovy kalendar stromy vasekupony.cz

 TRÁVY

pylovy kalendar travy vasekupony.cz

BYLINY

pylovy kalendar travy vasekupony.cz

✓ Řiďte se zavřenými okny
V případě, že patříte mezi silných alergiků, chraňte se i během jízdy autem například i tak, že okna necháte zavřené. Pr jízdě na motorce nebo kole vsaďte na kvalitní přilbu, kšiltovku či kvalitní sluneční brýle.
 

✓ Pozor na některé potraviny
Během kritického období si dávejte pozor i na některé druhy ptravín. Možná jste to nevěděli, ale také mohou být nositelem pylu. Mame na mysli zejména med či různé bylinné čaje.
 

✓ Oplachujte si tvář vlažnou vodou
První pomocí v případě, že vás zastihlo nekontrolovatelné kýchání či pálivá bolest očí, je opláchnutí si obličeje studenou vodou.
 

✓ Upravte si domácnost
V případě, že vám alergie nedá klid ani doma, zaměřte se na vaši domácnost. Sáhněte po čstičke vzduchu, staré polštáře a přikrývky vyměňte za ty antialergické, na okna namontujte síťky a zejména, nesušte prádlo venku.