Otestujte si své znalosti. Poznáte tradice Velikonoc?

Otestujte si své znalosti. Poznáte tradice Velikonoc?

Velikonoce je jeden z nejstarších a nejvýznamnějších svátků, se kterým se spojuje několik tradic. Víte, jakou má symboliku malované vajíčko nebo proč se v domech na Velikonoční pondělí netopilo? Ne? Tak pak si určitě přečtěte náš blog. Ti odvážnější se mohou dokonce i otestovat. Schválně, kolik jste měli správných odpovědí?

 

 

???

 

1. Znáte nejznámější symboly Velikonoc?


Velikonoce slaví odchod studené zimy a příchod jara. Symbolem Velikonoc, jakož i hlavními motivy ve výzdobě, bývají velikonoční vajíčka, kuřátka, zajíčci, beránek, ale samozřejmě i jarní květiny jako narcisy, tulipány či hyacinty. Všechny tyto prvky symbolizují plodnost, úrodnost, znovuzrození a nepřetržitost života.

 


2. Jaký význam mělo darované vajíčko?

 

Při vajíčkách ještě chvíli zůstaneme. Víte, což znamenalo, pokud dívka darovalo mládenci na Velikonoční pondělí ručně malované vajíčko? Mnozí jste jistě tipovali správně. Přesně tak. Malované vajíčko představovalo symbol lásky. V případě, že mladý muž dostal na Velikonoční pondělí ručně malované vajíčko, mohl si být jistý, že dívka, od které ho dostal, k němu přechovává romantické city. V rodinách, ve kterých se nacházely svobodné dívky súce na vdávání, přidávali k vajíčkům i peníze.

 

 

3. Jak naši předkové zdobily vajíčka?

 

- Žlutá barva: šafrán, odvar z cibulových slupek

- Červená barva: odvar ze slupek červené cibule, červené zelí nebo šťáva z bezinek

- Světle zelená barva: lipový květ

- Tmavě zelená barva: voda ze špenátu, mladé žito

- Fialová barva: lipový květ, kmín

- Hnědá barva: odvar z dubové nebo olšové kůry

- Černá barva: roztok sazí
 

 

4. Co na svátečním stole nesmělo chybět?

 

Na stole nesměl chybět velikonoční beránek, jehož však později vystřídala jen jeho sladká napodobnina z těsta. Dalším pokrmem byl mazanec, který měl symbolizovat Slunce. Těsto na mazanec bylo stejné jako to na vánočku. Na stole samozřejmě nevhýbali ani pokrmy z vajíček nebo šunka.

 

 

Tak jak, znali jste všechny odpovědi?