Lyofilizované ovoce a zelenina. Víte, co to je?

08.12.2017 Kristína Volný čas Sdílet
Lyofilizované ovoce a zelenina. Víte, co to je?

Víte, co se ukrývá se pojmem lyofilizace? Lyofilizované ovoce a zeleninu lze konzumujete každý den. I když jste alergik. Čtěte více na Vašekupóny.cz.



Lyofilizované potraviny jsou potraviny sušené mrazem. Lyfolizáciou se vyrábějí mnohé doplňky výživy z brusinek, aronie, medicinálních hub a další. Tímto procesem se dá však sušit i ovoce a zelenina vcelku. Sušení mrazem zajistí, že potraviny si uchovávají stejné nutriční hodnoty jako čerstvé. Minimalizuje ztráty vitamínů, minerálů a dalších látek a uchovává si svou chuť i aroma.


 

Jak probíhá lyofilizace?

 

Lyofilizátu se dá prakticky všechno, nejčastěji však se však tento proces používá u ovoce a zeleniny. Při sušení mrazem se potraviny nejdříve šokově zmrazí na teplotu -80 ° C a následně se suší při velmi nízkém tlaku, přičemž se odpařují tekutiny. Odpaření vody zároveň znemožňuje množení bakterií, což vede k přirozené konzervaci.
 

ovoce vašekupony.cz

Celý proces trvá přibližně 10 až 24 hodin. Potraviny při něm ztrácejí asi 90% své hmotnosti. Potraviny si po lyofilizaci zachovají barvu i chuť. Vzhledem k tomu, že přicházejí o významný podíl vody, změní z měkkých a šťavnatých na křupavé. Na rozdíl od "klasického" sušení teplem si uchovávají většinu antioxidantů, minerálů i vitamínů.


 

Je lyofilizace novinka?

 

Vlastně ne. Možná neuvěříte, ale počátky sušení mrazem sahají až do dob říše Inků - tedy přibližně do roku 1250 před naším letopočtem. Nízké noční teploty a nízký tlak na horách způsobily, že nasbírané plodiny pomalu vysychaly. Později se tento proces používal během druhé světové války, kdy se na frontu posílalo lyofilizované krevní sérum, které dlouho vydrželo a snadno se skladovalo. Lyofilizované jídlo se objevovalo iv amerických domácích krytech v době studené války. I první vesmírné lety měli na palubě lyofilizované potraviny. Dnes se kromě potravin mrazem suší například i květiny, ale i mnoho druhů instantních káv.

 
 

Lyofilizované potraviny i pro alergiky

 

Výzkumy prokázaly, že používání lyofilizovaných prášků má pozitivní vliv i na lidi, kteří trpí potravinovými alergiemi. Nejvíce alergických reakcí na ovoce a zeleninu vzniká po bezprostředním kontaktu s nimi nebo jejich požití. Ve srovnání s čerstvým ovocem a zeleninou však lyofilizované potraviny vykazují lepší snášenlivost.

K dispozici jsou také různé lyofilizované prášky s příchutěmi, které jsou vhodné do smoothies, pomazánek a podobně. Lyofilizované potraviny si nyní můžete dopřát i se slevou s kupóny v obchodě Rohlik.cz.