Jak na správnou péči o ručníky

11.05.2022 Mária Rodina Sdílet
uteraky-zavesene-na-vesiaku

Asi každý z nás se někdy setkal s tím, že krásně měkoučký nadýchaný ručník, do kterého je radost se po koupeli zabalit, se časem promění v nepříjemné tvrdé struhadlo nebo dokonce přestane sát. Jak na to, aby se vám taková nepříjemnost nestávala a ručníky dlouho vydržely jako nové? Základ je samozřejmě ve správné péči a údržbě.

 

Dbejte na kvalitní výběr

 

Dlouhá životnost a dokonalá funkčnost ručníků úzce souvisí s výběrem kvalitního výrobku. Prvním aspektem výběru bývá zpravidla materiál. V našich domácnostech samozřejmě hraje prim klasika v podobě 100 % bavlny ve froté úpravě. V posledních letech jsou ovšem na vzestupu také ručníky z bambusového vlákna, nejlépe v kombinaci s již zmíněnou bavlnou. Tyto ručníky jsou velmi oblíbené zejména díky antibakteriálním schopnostem bambusového vlákna. Oproti čisté bavlně se bambusové ručníky hodí i do koupelen, které jsou hůře odvětrávané, protože se pyšní rychlejším schnutím.

zena-v-uteraku

Při výběru se také nezapomeňte podívat na gramáž ručníků, které kupujete. Ta se zpravidla pohybuje mezi 300 až 600 g/m2. Obecně se traduje, že čím vyšší gramáž, tím kvalitnější ručník. Nemusí to však být vždy pravda, pokud je ručník vyroben z nekvalitního materiálu.

Zajímá vás, jak gramáž ovlivňuje kvalitu ručníku? Přečtěte si článek, který vám vše osvětlí.

Pozor na správné praní

 

Čistota je půl zdraví a pro čistý ručník to platí dvojnásob. Ručníky byste měli ideálně měnit každé 2–3 dny, nejpozději po týdnu. Ve vlhkém prostředí se totiž velmi dobře daří bakteriím, takže takový ručník se velmi snadno stane jejich oblíbeným domovem. Zatuchlý ručník byste měli dát vyprat klidně už po jednom použití, protože nelibá vůně značí právě množení bakterií.

Nedávejte ručníky prát společně s prádlem, které by je mohlo poškodit, tedy se zipy, háčky a podobnými rizikovými výstupky. Stejně tak není vhodné plnit pračku do maxima, aby se vlákna nezatrhávala o buben. Tkané froté ručníky mají v oblibě zachytávat ve vláknech zbytky pracího prostředku, je tedy lepší používat tekuté prací gely (obzvlášť na barevné prádlo) a hlídat si správné dávkování.

zena-v-uteraku

Zapomeňte na aviváž

 

Pokud chcete mít ručníky a osušky nadýchané, a hlavně krásně savé, rozhodně nepoužívejte aviváž. Ta totiž obalí vlákna, která se slepí, jsou pak tuhá a ztrácí savost.

Jak tedy bez aviváže docílit měkkosti a svěžesti? Skvělým pomocníkem je ocet. Můžete do něj namočit ručníky před praním (na 1 l vody cca 10 lžic octa), přidat ho do máchání nebo rovnou na začátku praní. Nemusíte se bát, že by byl z prádla cítit. Naopak, pomůže odstranit zatuchlý odér, a navíc změkčí vodu. Měkkosti ručníků napomůže také jedlá soda přidaná k pracímu prášku. Svěžesti a vůně pak docílíte přidáním pár kapek esenciálního oleje nebo (dle babských rad) několika plátků citronu.

 

Sušička k nezaplacení

 

Výhodu v tomto směru mají rozhodně domácnosti vybavené sušičkou na prádlo. Při sušení v sušičce se krásně nazvednou smyčky a ručníky jsou pak dokonale nadýchané. Sušičku však nepřeplňujte, spíš naopak – při standardní velikosti sušičky je ideální množství pro sušení cca 5 ručníků najednou, aby měly na schnutí dost prostoru a nedeformovaly se. Vlákna a smyčky jsou citlivé na vysoké teploty, raději tedy používejte šetrnější programy s nižší teplotou.

zenska-ruka-hladi-uterak

Pár užitečných rad na závěr

 

- Před prvním použitím ručníky 1 – 2x vyperte, podpoříte tím jejich savost.
- Řiďte se vždy pokyny výrobce na štítku.
- Perte ručníky roztříděné podle barev.
- Nenechávejte ručníky schnout na přímém slunci ani na radiátoru. Přesušení škodí vláknům, která se mohou polámat.
- Ručníky nežehlete. Vysoké teploty poškozují vlákna a smyčky.

Vybírejte z bohaté nabídky ručníků a osušek – klasických i pro děti – ve všech materiálech, barvách a vzorech právě teď na www.4home.cz.

Sponzorovaný článok spoločnosti 4home