Ignorujete preventivní prohlídky? Toto je důvod, proč byste neměli

10.10.2017 Kristína Rodina Sdílet
Ignorujete preventivní prohlídky? Toto je důvod, proč byste neměli

Nárok máme na ni všichni, využívá ji jen málokdo. Řeč je o preventivní zdravotní prohlídce. Co vás na ní čeká a jak často byste ji měli absolvovat? Dočtete se na Vašekupóny.cz.


"Zdravý člověk má tisíc přání, nemocný jen jedno."

Dejme si ruku na srdce, kdo z nás dobrovolně navštíví lékaře, aniž měl nějaké problémy. Mnoho nás asi není. Pravda je taková, že pokud nemáme bolesti nebo jiné obtíže, lékařům se raději obloukem vyhýbáme. Nemělo by to tak být. Preventivní prohlídky nám totiž vědí zachránit to nejcennější, co máme - naše zdraví.
 

 

Tiší zabijáci


 

Všichni to velmi dobře známe. Náš život je často jedna velká honička s časem. Nejdříve se honíme za dobrými známkami ve škole, později je to pořádně zaměstnání, peníze či výkonné auto, ale na to nejdůležitější zapomínáme. Řeč je o našem zdraví. Mnozí z nás ho berou jako samozřejmost a návštěvu u lékaře posouvají do kolonky "Později".

Význam zdravotní prohlídky je však důležitější, než si umíme představit. Právě díky ní totiž často přijdeme na onemocnění, o kterých jsme možná ani netušili. Lékaři dokáží případné onemocnění podchytit ještě v počátečním stadiu, čímž často zabrání nejhoršímu. Je třeba si uvědomit, že většina závažných onemocnění nebolí, alespoň ne v raném stádiu, proto se jim také říká tiší zabijáci. Projevy se ohlásí až mnohem později, kdy mohou být následky již fatální.

Na bezplatnou prohlídku máme podle zákona nárok každé dva roky a zabere vám zhruba 30 až 40 minut vašeho času. Na co všechno by si měl lékař dát pozor a jak by měla probíhat?
 

 

Roli zohráva věk i predispozice

 


Na začátku každé kvalitní zdravotní prohlídky je dialog. Hned v úvodu vám lékař položí sérii otázek, která mu napoví, kterým směrem se bude vyšetření ubírat, případně čemu je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Doktora bude zajímat váš momentální zdravotní stav, ale také eventuálně zdravotní komplikace či nemoci, které jste překonali. Nepochybně se zeptá i na vaši tělesnou hmotnost, možné potíže s dýcháním, spánkem nebo močením. Při odpovědích se rozhodne nehrajte na hrdiny, nemusí se vám to vyplatit.

Při vyšetření je důležité zmínit i případné vážnější onemocnění svých pokrevních příbuzných, řeč je například o cukrovce, vysokém krevním tlaku, rakovinových onemocněních, ale nelze zapomínat ani na problémy se srdcem či psychické problémy. Lékař jistě nahlédne i do vaší zdravotní karty, aby prověřil všechna potřebná očkování, důležité je zejména to proti tetanu.

Abychom však nechodili kolem horké kaše, pojďme se na to podívat trošku podrobněji. Po krátkém rozhovoru máte před sebou zhruba 30 minut různého měření či vážení, ale pojďme pěkně popořadě. Lékař vás odváží, změří vám tep a tlak a ano, připravte se i na trošku bolesti. Součástí preventivní prohlídky je i odběr krve. Díky krevnímu obrazu lékař může odhalit závažná onemocnění jako například chudokrevnost, ale také mnohem závažnější onemocnění. Lékaře bude zajímat i výkonnost ledvin, o kterých napoví více rozbor moči. Při osobách starších 40 let je třeba absolvovat i EKG.
 

 

Nezapomínejme na děti


 

Je třeba si však uvědomit, že preventívka není záležitostí jen nás dospělých. Hned v prvním roce života absolvuje dítě hned devět preventivních prohlídek, přičemž ta devátá by měla odehrát přibližně v 18. měsíci života. Následně by měli rodiče absolvovat se svými ratolestmi  prohlídky u pediatra každé dva roky až do 18. roku života.

Zdravotní vyšetření se v každém období života dítěte navzájem od sebe liší. Zatímco u  menších dětí do dvou letech je zaměřeno zejména na případné metabolické poruchy, vývin jemné motoriky, zmylových orgánů či řeči, v pozdějším věku se orientuje zejména na zrak, sluch, sociální chování, psychický vývin, ale i cholesterol či krevní tlak.