Dopřejte si relax. S knihou v ruce

01.03.2019 Kristína Volný čas Sdílet
Dopřejte si relax. S knihou v ruce

Březen je odedávna spojován s příchodem jara, prvním jarním dnem a je považován za první jarní měsíc. Nezapomněli jste však ani na to, že březen je zároveň měsícem knih?

 

 

Čtení je stále IN


 Žijeme ve světě rychle proudících informací. Vše, co potřebujeme, se k nám dostane prakticky hned. Čtení nejeden z nás omezuje na top ranní zprávy nebo pikantnosti na internetu. Nasáváme informace z elektronických médií. Ale pamatujete si ještě, kdy jste naposledy drželi v rukou knihu? Kdy jste se naposledy začetli do poutavého příběhu, od kterého jste pouze neradi odcházeli? Pokud si vzpomínáte jen těžko nebo s určitostí víte, že to bylo dávno, tady je pár inspirací, proč vlastně číst.
 
1. Čtení znamená odpočinek. Čtení je jednoznačně forma odpočinku. Jen si to představte. Chvíle pouze pro vás a dobrou knihu. Někde po ruce káva nebo čaj a vaše oblíbené křeslo nebo gauč. S dobrou knihou zapomenete na čas. Budete součástí příběhu, který čtete. Budete jednou z postav. Dopřejte si každý den alespoň půl hodinku. Je to forma relaxu a odreagování se od starostí běžného dne.
 
2. Čtením se stáváme vzdělanějšími. Přitom nemáme na mysli pouze znalosti, které můžeme nabýt čtením odborné literatury. Jde také o rozšíření slovní zásoby a také osvojení nebo zopakování gramatiky. Vizuálním vjemem se učíme nejen to, jak správně gramaticky psát, ale i stylizovat věty a souvětí.
 
3. Čtení podporuje naši představivost. Na rozdíl od audiovizuálních médií, které nám vizuální vjem podsouvají, knihy nám dávají absolutní volnost. Můžeme si představovat hrdinů příběhu, jejich vzhled, oděv, ale i místo, kde se příběh odehrává. Vše je dovoleno a vše závisí jen od naší fantazie.


 
 

Najděte si tu správnou knihu pro sebe


Například v knihovně. Ještě i dnes mají knihovny své nepopsatelné kouzlo. Najdete v nich tisíce příběhů každého žánru, ale také literaturu faktu z různých oblastí. Knihovny jsou pro vás otevřeny téměř každý den a svými aktivitami, nejvýraznějšími zejména v měsíci knih, přitahují přívržence besedami či setkáními s různými autory.
 
Stejně jako knihovny mají svou osobitou energii i knihkupectví. Zejména pro ty, kteří mají rádi vůni nových knih. Pokud vám však na jejich návštěvu nezvyšuje čas, ačkoli se tam už dlouho chystáte, nezoufejte. Už téměř všechny knihkupectví mají opravdu atraktivní webové stránky, kde si můžete knihy objednat on-line a vůně nové knihy přijde až k vám domů. Tak můžete mít zanedlouho opravdu krásnou sbírku rozmanité literatury. A to bez průvanu v peněžence. Stačí sledovat a využívat slevové kupóny a vytoužená knížka může být vaše za výhodnou cenu.

»Náš tip: Využijte naše slevové kupóny při nákupu v online knihkupectvích Albatros Media, Martinus, Book Took, Bux, Mega Knihy nebo mnoha dalších.
 
Knihy nezanikají. Právě naopak, je jich stále více. Jejich autoři do nich vkládají svůj čas, myšlenky, nápady a energii. Záleží pouze od vás, čemu se rozhodnete věnovat svůj čas vy. Ale čas strávený při dobré knize není ztraceným časem. Zpomalte a odměňte se krátkým relaxem s knihou v ruce. Uvidíte, jak jinak a lépe se budete cítit po přečtení příběhu, jehož součástí jste byli. Knize můžete dát šanci vždy, když máte chuť. A proč ne právě v březnu - měsíci knihy?