Dálniční známka 2019: Víme, jak ji získat zdarma

05.12.2018 Kristína Auto Sdílet
Dálniční známka 2019: Víme, jak ji získat zdarma

Na konci ledna skončí platnost dálniční známky pro rok 2018. Přečtěte si, kolik si zaplatíte za novou a jak bude její nákup co nejpohodlnější.

 


Koncem ledna si budou muset řidiči za využívání dálnice opět zaplatit. I když na koupi nové stále zůstává kopec času, rozhodně si její koupi nenechávejte na poslední chvíli. V předvánočním a novoročním spěchu se totiž klidně může stát, že na ni prostě zapomenete. Přinášíme vám přehled toho, co byste o elektronické známce pro rok 2019 rozhodně měli vědět.
 
 


Cena a délka platnosti


 
Dohady ohledně cen dálničních známek vyvolávají koncem roku vždy vlnu odporu. Tento rok si však mohou všichni řidiči osobních aut do 3,5 tony vydechnout. Na ceně známek se letos nic měnit nebude. Za roční zaplatíte, tak jako loni, 1500 Kč, měsíční známka vás vyjde 440 Kč a za tu nejkratší, 10 - denní, si zaplatíte 310 Kč. 

Co se opravdu vyplatí, je roční dálniční známka, pokud si ji zakoupíte ještě v prosinci. V Česku totiž platí neuvěřitelných 14 měsíců. Znamená to, že roční známka dobudne platnosti 1. prosince 2018 a vyprší 31. ledna 2020. V případě, že si ji zakoupíte později, třeba v dubnu,  její platnost bude jen do konce ledna následujícího roku.
 
 
Typ známky Cena Platnost
Roční 1500 Kč od 1.12. 2018 - 31.1. 2020
Měsíční 440 Kč 30 dní od začátku platnosti
10denní 310 Kč 10 dní od začátku platnosti
 

Automobily s hmotností nad 3,5 tuny platí elektronické mýtné a dálniční známka se jich netýká. Motocyklisté v Česku dálniční poplatky platit nemusí. Dálniční známka stejně není nutná ani v případě, že s autem cestuje osoba s průkazem ZTP.
 
 
 

Jak je rozeznat?

 

Časovou platnost rozeznáte i díky jejímu tvaru. Ty zůstávají stejné, jako loni, změnilo se pouze jejich barevné provedení. Roční známka má kulatý tvar a má modrou barvu, měsíční znamka má tvar čtverce a je zelená a desetidenní známka má tvar trojúhelníku a je červená.

dalnicni znamka pro rok 2018

Zdroj: Autobible.cz

 

Kde si je můžete zakoupit

 

Dálniční známky pro rok 2019 si můžete zakoupit již od 1. prosince 2018. Oficiálních prodejců poznáte tak, že budou označeny samolepkou. Koupit si je můžete i zakoupit i na České poště, na čerpacích stanicích a všech dalších obchodech, které nabízejí potřeby pro motoristy. Aktuální seznam oficiálních prodejců najdete i na stránkách Státního fondu dopravní infrastruktury.
 
 


Jak ji získat zdarma?

 
 
I při koupi dálničních známek můžete ušetřit. Jak je to možné?
 
 
  Internetový obchod Mitap.cz nabízí za nákup 20 krabic kopírovacího papíru Pioneer A4 roční dálniční známku pro rok 2019 úplně  zdarma 
 
  Na eshopu Pape.cz můžete získat k 20 krabicím papíru Papaerline 2000 rovněž roční dálniční známku​
 
  V obchodě Autozarovky-Philips.cz dostanete ako darček k sadě žárovek do automobilových světlometů Philips H7 LongLife dálniční známku 2019 pro auto do 3,5 t
 
  Roční dálniční známku dostanete zdarma i při nákupu dioptrických brýlí v Horus Optik v hodnotě 7000 Kč​
 
  Odměna v podobě roční dálniční známky nemine ani dárců krvej plazmy. Potřebných je alespoň 5 odběrů.​