Chcete přestat kouřit? Kromě zdraví zatěžujete i rozpočet

23.01.2019 Kristína Rodina Sdílet
Chcete přestat kouřit? Kromě zdraví zatěžujete i rozpočet

Věděli jste, že již při jedné krabičce denně utratíte na kouření téměř 30 000 Kč ročně?



Proč přestat kouřit?


 
Protože kouření:
 
Zvyšuje riziko rakoviny, mozkové příhody, srdečního infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob.
Zvyšuje riziko neplodnosti - nejen u mužů, ale i u žen.
Zvyšuje riziko dýchacích onemocnění - zejména astmatu a bronchitidy, a to nejen u vás, ale i u pasivních kuřáků ve vašem okolí.
Způsobuje vrásky, ničíte zuby urychluje proces stárnutí.
Snižuje kapacitu plic, čímž ovlivňuje fyzickou kondici při jakékoliv běžné aktivitě.
 
Důvodů, proč byste chtěli přestat kouřit, je pravděpodobně více než dost. Kromě zdravotní stránky je nezanedbatelná i ta finanční. Jenže, jak na to?

 
 


Jak přestat kouřit?


 
 Základem je pevná vůle
 
Pokud chcete přestat kouřit, uvědomte si, že to určitě nebude jednoduché. Pokud kouříte několik cigaret denně, jste již pravděpodobně závislý a žádná závislost se neodstraňuje jednoduše. Pokud je však vaše rozhodnutí pevné, máte vysokou šanci zbavit se jí. Nepolevujte ani tehdy, pokud se dostanete pod velký stres. Zapálit si "jen jednu" je nejlepší cestou, jak se vrátit na starou cestu.

 

Postupně nebo najednou?
 
V zásadě je jedno, jestli přestanete ze dne na den nebo budete postupně počet cigaret snižovat, důležité je vaše nastavení. Pokud máte dostatečně pevnou vůli, dokážete přestat i najednou. Můžete si zvolit například nějaký významný datum nebo jinou speciální příležitost, jakou je například těhotenství.


 
Vyhledejte odbornou pomoc
 
I když se až 70% kuřáků pokouší přestat kouřit bez pomoci, jejich úspěšnost je velmi nízká. S odvykáním vám dokáží pomoci vyškolení odborníci, kteří vám sestaví plán odvykání a poradí vám vhodné způsoby a pomůcky. Lékař vám také může předepsat léky, které obsahují dávku nikotinu. Zpravidla se používají v kombinaci s jinými prostředky, například žvýkačkami či náplastmi. Pomoci vám může také alternativní terapie v podobě hypnózy či akupunktury.

 

Použijte pomůcky
 
Pokud vám nestačí jen pevná vůle, existuje množství prostředků, které vám při odvykání pomohou. Jsou to například nikotinové žvýkačky, náplasti a další pomůcky, které si můžete zakoupit v lékárně nebo přes internet. Při jejich použití však myslete na případné své zdravotní omezení.

zákaz kouření vasekupony_sk


Nikotinové žvýkačky
 
Žvýkačky jsou jednou z nejoblíbenějších pomůcek proti kouření. Účinkují u slabších i silnějších kuřáků. Nikotinové žvýkačky obsahují jen nízkou dávku nikotinu, která dokáže částečně potlačit abstinenční příznaky. Nejdříve si dejte žvýkačku jednou za 1 - 2 hodiny, postupně dávku snižujte. Žvýkačku byste neměli žvýkat déle než 10 minut. Pokud jste však prodělali infarkt, máte vředy nebo žaludeční potíže, na tento způsob odvykání raději zapomeňte.

 

Nikotinové náplasti
 
Na podobném principu jako žvýkačky fungují i ​​nikotinové náplasti. Tento způsob je vhodný pro pravidelné, středně silných až silných kuřáků. Jejich úspěšnost je obvykle vyšší než v případě nikotinových žvýkaček, protože nikotin se uvolňuje postupně během celého dne a postupně se hodnota nikotinu v náplastech snižuje.

 

Další prostředky
 
Mezi další pomůcky, které vám pomohou při odvykání, patří například i nikotinové pastilky, nikotinový sprej či nikotinový inhalátor. Jednotlivé pomůcky se navzájem odlišují nejen způsobem používání, ale i cenou. Zvažte proto, která z nich bude nejvhodnější právě pro vás.
 
Takže, způsobů, jak přestat kouřit je více než dost. Zvládnete to určitě i vy. Nejen, že šetříte své zdraví, ale i peníze. Za ušetřené peníze si vyrazte raději například na Maledivy :-)