Zavařování jablek a 10 benefitů jejich konzumace pro zdraví

tri-jablka-na-mramoru

Jak zužitkovat přebytečné ovoce ze zahrádky? Vyzkoušejte jednoduchý recept na zavařená jablka. Příjem vlákniny a vitamínů máte zaručený po celý rok.

Pěstujete si jablka sami? Potom jistě víte, že je to nenáročné. Stejně tak jejich skladování. Další velikou výhodou je, že je můžete zpracovat na několik rozličných způsobů. Jedním z nich je právě zavařování. Jak zavařit jablečný kompot jednoduše a na více způsobů?

Něco o jablkách

 

Věděli jste, že na světě existuje více než 7 tisíc různých druhů jablek? Červené, žluté, sladké či kyselé. Toto oblíbené sezónní ovoce se svým vzhledem a chutí výrazně odlišuje.

Všechna jablka ale mají něco společné. Spojují je pozitivní účinky na náš organizmus. Proto patří mezi nejzdravější druhy ovoce.

Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a dalších účinných látek, jakými jsou nenasycené tuky, antioxidanty či zdravý cukr – fruktózu.

prouteny-kosik-s-jablky

 

Benefity pro zdraví

 

Konzumace jablek je pro naše tělo více než prospěšná. Posuďte sami podle benefitů:

__check

Podporují trávení

__check

Snižují hladinu stresu

__check

Snižují riziko žlučových kamenů

__check

Jsou lékem při nachlazení, kašli a chřipce

__check

Zabraňují vzniku rakoviny

__check

Slouží jako prevence astmatu

__check

Starají se o zdravou pokožku

__check

Snižují hladinu cholesterolu

__check

Udržují zdravé srdce a játra

__check

Pomáhají zdravému zraku

Snažíte se zhubnout? Nenechte se odradit jejich sladkostí a zařaďte je do svého jídelníčku. Obsahují velice málo cukru a kalorií. Jendo jablko obsahuje až 85 % vody.

jablon-s-modrou-oblohou

__bulb
Jak co nejrychleji zhubnout bez nechtěného jojo efektu?

I vy máte po dlouhém pandemickém odpočinku nějaké to kilo navíc? Ty se přibírají snadno, ale je extrémně náročné shodit je bez nechtěného jojo efektu. Proto jsme pro vás shrnuli několik tipů, jak zhubnout udržitelně.

Kolik jablek denně?

 

Jedno jablko denně je podle více zdrojů zdraví prospěšné. Pokud ho sníte ráno, vyplaví z tělo přebytečnou vodu a sůl.

V případě, že si ho dáte večer, pomůže vám s usínáním.

Doporučujeme jablko konzumovat po důkladném umytí i se slupkou. Nachází se v ní veliké množství vlákniny a vitamínů.

kosik-zelenych-jablek-na-stole

 

Jak zavařit jablka

 

Zavařování jablek není pro zkušené hospodyňky ničím netradičním. Existuje několik různých receptů a možností, jaké suroviny můžete při zavařování jablek přidat. Základ ale zůstává sejný.

Nejdůležitější surovinou jsou jednoznačně jablka. Dbejte o to, aby nebyly příliš měkká a přezrálá, ale ani nedozrálá a kyselá. Pokud vyberete správně, zavařenina vám vydrží ještě déle.

jablko-s-listeckem-v-ruce

Slyšeli jste už o exotickém nápoji kombucha? Tento lék si můžete připravit doma. Vyzkoušejte náš recept a přečtěte si o jeho blahodárných účincích na naše zdraví.

Krájená zavařovaná jablka

 

Na zavařování jablek potřebujeme několik ingrediencí.

1

Potřebujeme

- jablka (množství podle jejich velikosti)
- voda (množství podle velikosti dávky)
- cukr podle chuti
- 1 citron

2

Postup

1. Jablka umyjeme, očistíme od stonku a jádra. Zavařovat můžeme se slupkou nebo bez ní.
2. Nakrájíme je na čtvrtky nebo osminky a potřeme citrónovou šťávou. Díky tomu nezhnědnou.
3. Připravíme si nálev. Pokud jsou jablka kyselá, osladíme je cukrem. Na 1 l vody přidáme 400 g krystalového cukru. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
4. Jablka uložíme do zavařovacích sklenic 1 cm pod krajem sklenice. Zalijeme je nálevem.
5. Sterilizujeme 20 minut při teplotě 80 °C.

Jak zavařit jablka bez cukru?

Připravit zavařená jablka bez cukru vhodná i pro miminka je velice podobné. Jde vlastně o zavařování jablek ve vlastní šťávě.

1. Do sklenic dáme jablka a posypeme je špetkou soli. Ta podpoří jejich sladkost a zabezpeč, že se jablka nezkazí.
2. Pozor, nepřidáváme vodu. Ovoce při sterilizaci pustí šťávu a je dostatečně sladké.
3. Sterilizujeme, dokud bude ovoce zalité šťávou. Takže přibližně 10 minut při teplotě 80 °C.

zavarovani-jablek-ve-sklenicich

Chystáte se zavařovat a zjistili jste, že vám něco chybí? Zavařovací sklenice, ale také všechno potřebné kuchyňské příslušenství, můžete nakupovat pohodlně online.

Zavařování strouhaných jablek

 

Jak zavařit strouhaná jablka na štrůdl? Pokud často pečete, budete je mít hned k dispozici pro použití. Zavařování jablek na štrůdl je opravdu snadné.

1

Potřebujeme

- jablka (množství podle jejich velikosti)
- citrónová šťáva (na 1 l vody použijeme šťávu z jednoho citronu)
- voda (množství podle velikosti dávky)
- cukr podle chuti (nemusí se použít)

2

Postup

1. Vodu smícháme s citrónovou šťávu a provaříme.
2. Jablka před strouháním ošoupeme a odstraníme jádro, případné ošklivé části. 3. Pokud se nám zdají nastrouhaná jablka příliš kyselá, dosladíme je cukrem.
4. Nastrouhanými jablky naplníme zavařovací sklenice a zalijeme připravenou citrónovou vodou. Ta zabrání jejich zhnědnutí.
5. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme 20 minut při teplotě 80 °C.

nakrajena-jablka

Zavařená jablka po sterilizaci otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Následně je umístíme na suché a chladné místo.

Nebaví vás nákupy potravin v přeplněné prodejně lidi? Vyřešte to online bez toho, abyste odešli z domova.

jablecny-kolac-fe-forme

Během sezóny vám jablka doporučujeme konzumovat čerstvá. Tak z nich získáte nejvíce vitamínů a prospěšných látek. Na zimu je zase zavařte podle našeho jednoduchého receptu. Takto si je budete moci sterilovaná jablka vychutnávat celý rok.