Víte, jak poznat zralé avokádo a další druhy ovoce či zeleniny?

zrale-avokado-ovoce-zelenina

Nákup čerstvého ovoce a zeleniny je skutečně složitý úkol. Trávíte desítky minut vybíráním vhodného ovoce? Tyto tipy vám pomohou ušetřit čas i peníze.

Existuje několik univerzálních pravidel odhalujících čerstvost ovoce a zeleniny. Patří mezi ně sezónnost, vizuální nedostatky či velikost. Jak ale postupovat při výběru konkrétních druhů ovoce a zeleniny?

vyber-sezonniho-ovoce-zeleniny

 

Vybírejte čerstvé ovoce a zeleninu podle sezóny

 

Při výběru ovoce a zeleniny bychom se měli orientovat hlavně podle sezóny. Snadno by se totiž mohlo stát, že bude bez chutě. Adekvátní čas pro nákup mandarínek je v zimě, no chutná rajčata bychom ovšem v tomto čase hledali marně.

Mimo sezóny musíte automaticky počítat jenom s absencí chutí, ale i s vyššími cenami. Ideální je proto nakupovat sezónní ovoce. Samozřejmě, jenom v takovém množství, které dokážete zkonzumovat.


Zapojte všechny smysly

 

Do procesu nakupování zapájíte ne jenom vaše oči, ale i hmat a čuch. Asi ani nemusíme připomínat, že ovoce, které vhazujete do košíku, nemůže být už na první pohled poškozené. Mechanicky, ani vizuálně. Vyhýbejte se proto různým skvrnám, povrchovým nedokonalostem nebo hnilobě.

oblozene-tacy-s-ovocem

Jak vypadá nať?

 

V případě kořenové zeleniny je velice dobrým indikátorem čerstvost natě. Čím je nať suší, tím je i ovoce či zelenina starší. Nať musí být navíc příjemně voňavá. U mrkve, petržele či rajčat radši stavte na tento ověřený trik.

 

Ani velké, ani malé

 

Při výběru čerstvých potravin se nenechejte zlákat pozlátkem v podobě dokonalého vzhledu a gigantické velikosti. Ideálně uděláte, pokud sáhnete po středně velkých kusech.

tousty-s-avokadovou-pomazankou

Máte chuť na zdravý salát, polévku z kořenové zeleniny či sladký dezert z ovoce? Nakupujte jenom potraviny v TOP kvalitě.

Jak vybírat konkrétní ovoce a zeleninu?

__check

Ananas

K ananasu si zkrátka musíte přivonět. Zralý plod musí mít sladkou vůni, zlatistou barvu a musí být spíše měkčí. Zelenkavé kusy vám rozhodně kupovat nedoporučujeme, protože ty vám doma už nedozrají.

A jak vypadá jeho stonek? Čím snadněji oddělíte listy, tím je ananas zralejší. Pozor na příliš měkký a flekatý ananas. Ten je znakem toho, že v něm začal proces hniloby. Při výběru proto zvolte zlatou střední cestu.

ananasy-vyber-nejlepsiho

__check

Avokádo

Avokádo je v rámci exotického ovoce hitem posledních let. Není divu, že se v našich obchodech vyskytuje čím dále častěji. Zralé avokádo poznáte podle jeho povrchu. Slupka musí být hladká a jemně poddajná, abyste ho dokázali co nejsnadněji vyloupnout. Přezrálé avokádo má na sobě skvrny a různé pukliny.

Náš tip: Odloupněte zbytek stonku a koukněte se do vnitřka avokáda. Je bezchybně zelené nebo má na sobě hnědé fleky? Fleky značí, že je avokádo přezrálé. Nakupujte proto jenom potraviny v TOP kvalitě.

vyber-nejlepsiho-avokada

__check

Broskve

Toto sezónní ovoce se často trhá ještě nezralé. Při výběre se proto zaměřte zejména na jejich barvu. Nejchutnější broskve jsou červeno-žluté a chlupaté. Broskve se zeleným nádechem jsou často kyselé a nezvyknou dodatečně dozrát. Přezrálé ovšem prozradí měkkost nebo otlačená místa.

jak-vybrat-broskve

__check

Granátové jablko

Při výběru se zaměřte na plody s tenkou slupkou. Prosvítají přes slupku semínka? V tom případě je už granátové jablko přezrálé a nejlépe uděláte, když jej raději necháte v obchodě.  

jak-vybrat-granatove-jablko

__check

Jahody

Znáte někoho, kdo je nemiluje? Nejlepší jsou, pokud jsou sladké. Při zralých jahodách je stonek pevný, plody červené a voňavé. Nedoporučujeme sáhnout po těch, které mají tmavší plochy nebo naopak ty světlé, či dokonce bílé.

jak-vybrat-jahody

__check

Kokos

Už jste někdy zkoušeli zatřást kokosem před jeho koupí? Měli byste. Pokud po jeho zahrkání slyšíte šplouchnutí tekutiny, kokos je zralý. V opačném případě bude s největší pravděpodobností přezrálý nebo shnilý.

jak-vybrat-kokos

__check

Mandaríky

Mandarínky si nejeden z nás našel ve svém mikulášském balíčku. Jejich hlavní sezóna je totiž právě během zimních měsíců. Zralé poznáte už na první pohled. Mají oranžovou barvu a tenkou lesklou kůru.

jak-vybrat-mandarinky

__check

Mango

V našich podmínkách jenom málokdy natrefíme na zralé mango. Sbírá se ještě nezralé a jenom málokdy se mu podaří dozrát během cesty do ČR. Dokonalé mango je voňavé, měkké a má poddajnou oranžovo-červenou slupku i dužinu. My máme téměř výlučně k dispozici „jenom“ mango se světle žlutou dužinou.

jak-vybrat-mango

__check

Meloun

I vy v obchodě poklepáváte po melounu s nadějí, že zjistíte jeho zralost? Prozradí ho váha, zvuk a žlutá skvrna. Pokud je meloun těžší, než se na první pohled zdá, bude zralý. Také by měl vydávat zvonivý zvuk. Dutý zvuk naznačuje jeho přezrálost. Čím menší je žlutá skvrna na spodní části melounu, tím je zralejší.

jak-vybrat-meloun

__check

Papája

Při nákupu si vybírejte ty plody, které mají pevnou a poddajnou slupku/kůru zároveň. Velice měkké plody s bílými skvrnami raději nechte v obchodě.

jak-vybrat-papaji

__check

Rajčata

U rajčat je to trochu komplikovanější. Jejich chuť se značně liší v závislosti od krajiny původu. Správné rajče by ovšem rozhodně mělo mít jasně oranžovou barvu a pevnou slupku bez jakéhokoliv kazu. A hlavně, mělo by vonět.

jak-vybrat-rajcata

Nejenom během horkým letních dnů vám osvěžení dodá skvělá domácí limonáda ze sezónního ovoce či zeleniny. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty.